Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2022

Επιλεκτική «γενναιοδωρία»...


Είναι παράδοξος ο τρόπος που σκέπτεται και αντιδρά το επιτελείο του μεγάρου Μαξίμου και ο πρωθυπουργός προσωπικά. Η κακή είδηση της χθεσινής μέρας, αναμενόμενη, ήταν η ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη και την Ελλάδα.

Βεβαίως, τα νοικοκυριά δεν χρειάζονται τις επίσημες στατιστικές για να καταλάβουν τι... συμβαίνει στην αγορά, στους πάγκους των λαϊκών, στα ράφια των σούπερ μάρκετ, στους λογαριασμούς του ρεύματος και στις τσέπες τους....

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ακόμη και από αυτή την κυβέρνηση, έστω και στο πλαίσιο του πολιτικού αντιπερισπασμού που είχε ανάγκη για να ξεφύγει από την αλγεινή εικόνα που έχουν αφήσει η διαχείριση της πανδημίας ή το φιάσκο της «Ελπίδας», να επιλέξει να ανταποκριθεί στις αγωνίες της μεγάλης πλειονότητας των νοικοκυριών. Στο άγχος της ακρίβειας και της δραματικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων από τις ανατιμήσεις.

Θα περίμενε, ακόμη και από αυτόν τον πρωθυπουργό των σκηνοθετημένων διαγγελμάτων, να ανακοινώσει κάποιο μέτρο για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, που τσουρουφλίζει τα μεσαία και τα φτωχότερα νοικοκυριά. Ωστόσο, η κυβέρνηση επέλεξε να εξαγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεν είναι αδιάφορος αυτός ο φόρος. Αλλά στην παρούσα συγκυρία δεν είναι η σημαντικότερη επιβάρυνση για τα μεσαία και τα φτωχότερα στρώματα.

Ακόμη και στην Ελλάδα με ποσοστό ιδιοκατοίκησης πάνω από 70%, 6 στα 10 νοικοκυριά έχουν ακίνητη περιουσία μέχρι 60.000 ευρώ και πληρώνουν μέσο ΕΝΦΙΑ περίπου 83 ευρώ. Οταν τα ίδια νοικοκυριά καλούνται να εξοφλήσουν λογαριασμούς ρεύματος ή αερίου 300 και 400 ευρώ τον μήνα, είναι προφανές ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10 ευρώ δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά τους

Από αυτό και μόνο γίνεται κατανοητό σε ποιους απευθύνεται κυρίως η φορολογική «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης. Μεγαλοϊδιοκτήτες και πολυ-ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων ευρώ απαλλάσσονται από τον συμπληρωματικό φόρο και γλιτώνουν αρκετές εκατοντάδες ή και χιλιάδες ευρώ. Αυτοί είναι οι βασικοί αποδέκτες της συνολικής μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. ευρώ.

Είναι ένα μέτρο συνεπές προς την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τις γονικές παροχές που κατέστησε αδάπανες τις μεταβιβάσεις μεγάλων οικογενειακών περιουσιών. Δεν ξέρουμε πώς πιστεύει η κυβέρνηση ότι διευκολύνουν τους προεκλογικούς σχεδιασμούς της αυτά τα μέτρα. Είναι ωστόσο απολύτως συνεπές προς την κυνική φιλοσοφία και τις ταξικές προτιμήσεις της...

efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny