Η Καλιφόρνια θα γίνει η πρώτη πολιτεία...


 ...που θα αντιμετωπίσει τον ιο ως ενδημική νόσο...

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανακοίνωσε ότι η εν λόγω αμερικανική πολιτεία θα γίνει η πρώτη που θα αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό ως έναν διαχειρίσιμο, ενδημικό κίνδυνο.

Η απόφαση αυτή αποτελεί... σημείο καμπής για τη διαχείριση της κατάστασης με τον ιό στην Καλιφόρνια και θα μπορούσε να γίνει παράδειγμα και για άλλες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών που επίσης κάνουν προσπάθεια να επιστρέψουν ως ένα βαθμό στην κανονικότητα.  

«Περνάμε από τη φάση της κρίσης σε μια φάση όπου θα εργαστούμε για να ζήσουμε με αυτόν τον ιό», δήλωσε ο κυβερνήτης, Γκάβιν Νιούσομ σε συνέντευξη Τύπου. «Ο κόσμος ανυπομονεί να γυρίσει σελίδα», πρόσθεσε. «Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι [...] θα τους κρατήσουμε ασφαλείς».

Το σχέδιο της Καλιφόρνιας, σύμφωνα με τον κυβερνήτη, μετατοπίζεται από τη «νοοτροπία κρίσης» δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την προσαρμοστικότητα. Περιλαμβάνει επίσης περισσότερες δημόσιες εκστρατείες κατά της παραπληροφόρησης και τερματισμό της άρσης λειτουργίας επιχειρήσεων.

Η Καλιφόρνια έχει από την έναρξη της πανδημίας καταγράψει περισσότερους από 82.000 θανάτους από τον ιό, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται σημαντική αύξηση των μολύνσεων. Από αυτή τη βδομάδα καταργήθηκε η υποχρέωση χρήσης μάσκας για τους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες αν και υγειονομικοί εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τη χρήση της σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτή η τακτική θα μπορούσε να προαναγγέλλει παρόμοιες αλλαγές και σε άλλες περιοχές. Παρά ταύτα, κάθε πολιτεία έχει πολύ διαφορετικά ποσοστά εμβολιασμού πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένες περιοχές είναι καλύτερα προετοιμασμένες για «άνοιγμα» σε σύγκριση με άλλες. Σημειώνεται ότι περίπου το 35% δεν έχει ακόμη εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού. 

πηγη Washington Post