Γαλάζιο φρένο και στα φιλοδωρήματα...


 Εκπτώσεις ακόμα και στις προσδοκίες που καλλιέργησαν με αιχμή τη δρομολόγηση των πασχαλινών φιλοδωρημάτων πραγματοποιούν οι ένοικοι του Μαξίμου. Γαλάζιοι κύκλοι συνέδεαν τις όποιες παρεμβάσεις έναντι του κύματος της... ακρίβειας με τις δημοσιονομικές αντοχές μόλις δύο μέρες μετά την υπερψήφιση εξοπλιστικών δαπανών ύψους 7 δισ.  Ήδη στην κυβέρνηση επεξεργάζονται το ψαλίδισμα των δικαιούχων του «δώρου Πάσχα», όπως το βαφτίζουν, καθώς θα τεθούν όχι μόνο εισοδηματικά αλλά και περιουσιακά κριτήρια. Βασικό μέλημα δε στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι να αποφευχθεί μια σειρά αιτημάτων για ενέσεις στήριξης από κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν κρίση διαβίωσης...

Σ’ αυτό το φόντο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε, χωρίς περιστροφές, «ότι η κυβέρνηση ούτε πολιτεύεται με δωράκια, ούτε πιστεύει ότι η επιδοματική πολιτική είναι διέξοδος στα προβλήματα από μόνη της, ακόμα και σε τέτοιου είδους περιόδους, που δοκιμάζονται πολύ το εισόδημα και οι αντοχές των Ελλήνων, των νοικοκυριών». Από προχθές άλλωστε ο Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίστηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον στενό πρωθυπουργικό πυρήνα, που έταζε επιδόματα σε ια ευρεία γκάμα δικαιούχων. Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι ο προϋπολογισμός θα κρίνει αν θα βοηθηθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά με δώρο Πάσχα.

Στρατηγικό αδιέξοδο

Η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ενός πολιτικού αδιεξόδου, καθώς τα επικοινωνιακά αφηγήματα περί εκρηκτικής ανάπτυξης αδυνατούν να ανακόψουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Στον φακό του Μαξίμου τέθηκαν χθες τα ευρήματα της Marc, που δείχνουν ότι το 82,5% θεωρεί ότι τα μέτρα κατά της ακρίβειας είναι ανεπαρκή και το 58% πιστεύει ότι θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότερα χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με ισχυρές δόσεις αμηχανίας, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού παραπέμπουν ξανά στην αοριστολογία της αύξησης του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, ενώ σερβίρουν την πρόβλεψη ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 ίσως φτάσει το 9%.

Παράλληλα, χθες ο  Άδωνις Γεωργιάδης επανέφερε την «καραμέλα» ότι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα δεν θα περνούσε στις τελικές τιμές. Βουλευτές της Ν.Δ. έχουν ήδη σχολιάσει ότι η κυβέρνηση ομολογεί την αποτυχία της να ενεργοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς προς όφελος των καταναλωτών.

Χέρι-χέρι με την Ακροδεξιά

Τη στρατηγική επιλογή που αφορά τη συμπόρευση της Ν.Δ. με μισαλλόδοξες-εθνικιστικές δυνάμεις αποκαλύπτουν οι δηλώσεις του Κ. Μπογδάνου για το πράσινο φως που έλαβε από τον Γ. Γεραπετρίτη ώστε να συμμετάσχει σε ρατσιστική συγκέντρωση τον Ιούλιο του 2020. Ο Γιάννης Οικονόμου επιχείρησε χθες να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ανεξάρτητου βουλευτή. Ο Κ. Μπογδάνος ανταπάντησε εντούτοις ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ή έχει κακή πληροφόρηση και ο συντονισμός στο Μέγαρο Μαξίμου τον προδίδει, ή συνειδητά και εσκεμμένα ψεύδεται...

Kώστας Σαββόπουλος

Η ΑΥΓΗ