Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Επιτάχυνση της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο σχεδιάζει το Βερολίνο

 
Ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε σήμερα ότι η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να επιταχύνει τα σχέδια ανάπτυξης της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθιστά ακόμη σαφέστερη την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση θα αναλάβει ακόμη πρωτοβουλία προκειμένου να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου θα είναι επαρκή και για τον επόμενο χειμώνα....

«Πρέπει να παραδεχτούμε ότι κατά το παρελθόν βρεθήκαμε υπερβολικά εξαρτημένοι από τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα μειώσουμε σημαντικά την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο κ. Χάμπεκ πριν από το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και πρόσθεσε ότι στόχος του είναι η νομοθεσία για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να έχει εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Η Γερμανία σκοπεύει να αυξήσει τις άδειες για αιολική ενέργεια στην ξηρά από τα 2GW στα 10 GW ετησίως έως το 2027 και να τις διατηρήσει σε αυτό το επίπεδο έως το 2035. Φιλοδοξεί έτσι να καλύψει το 80% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ έως το 2030 και το 100% έως το 2035, όταν ο προηγούμενος στόχος προέβλεπε εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων «αρκετά πριν από το 2040».

Ο κ. Χάμπεκ απέρριψε πάντως τα αιτήματα για αναθεώρηση των ειλημμένων αποφάσεων περί εγκατάλειψης του λιγνίτη και της πυρηνικής ενέργειας λόγω της ουκρανικής κρίσης. «Το κάρβουνο και τα πυρηνικά δεν αποτελούν εναλλακτικές επιλογές για τη Γερμανία», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι το 50% του λιγνίτη στη Γερμανία εισάγεται επίσης από τη Ρωσία, ενώ τα πυρηνικά εργοστάσια δεν διαθέτουν πλέον την απαραίτητη έγκριση λειτουργίας.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.