Κυβερνητική προτεραιότητα η διασπάθιση δημοσίου χρήματος...

0

 
Η ανάδειξη του ζητήματος της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος σε μία περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά από την ακρίβεια, αναμένεται να βρεθεί στην αιχμή του δόρατος που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο... διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή αναμένονται πρωτοβουλίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση βλέπει να σωρεύονται δεκάδες παραδείγματα το τελευταίο διάστημα που δείχνουν ποιες είναι οι πραγματικές προτεραιότητες της κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, αλλά και προσωπικά ο πρόεδρος του κόμματος στις περιοδείες του, παίρνουν οργισμένα μηνύματα όξυνσης της λαϊκής δυσαρέσκειας απέναντι στους φουσκωμένους λογαριασμούς και τις απανωτές ανατιμήσεις....

Θυμίζουμε ότι μόνον την προηγούμενη εβδομάδα η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, που μεταξύ άλλων προβλέπει την πρόσληψη διευθυντικών στελεχών με μισθούς της τάξης των 8.000 ευρώ. Όπως επίσης και ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξης των 7 δις ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις δύο ομιλίες που πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή για τα νομοθετήματα αυτά, έθεσε ευθέως θέμα κατασπατάλησης δημόσιων από την κυβέρνηση, που στερούν πόρους για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Μάλιστα στην ομιλία του στην συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου την προηγούμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι πιθανά τα ποσά αυτά είναι πλέον ιλιγγιώδη. Χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως «είναι πέντε δισεκατομμύρια οι απευθείας αναθέσεις και οι κλειστοί διαγωνισμοί ή μήπως μεγάλωσε το ποσό; Γιατί αυτά που μετράγαμε ήταν για τους πρώτους δεκαοκτώ μήνες. Τους τελευταίους τέσσερις, πέντε μήνες δεν έχουμε μετρήσει. Μήπως ανέβηκε; Πόσα είναι; Για αυτά, όμως, είχατε λεφτά να δώσετε. Για την κοινωνία δεν έχετε, δημοσιονομική εκτροπή θα γίνει».

Στην τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι στο …σύστημα των απευθείας αναθέσεων θα κατευθυνθεί και το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης. Σημείωσε ότι τα 5 δις απευθείας αναθέσεων που εντοπίζονται και από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία «είναι το πρωτοφανές ρεκόρ που έχει η κυβέρνηση αυτή να έχει καταρρίψει κάθε ρεκόρ από το παρελθόν σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς, τους 18 μήνες της πανδημίας, αξιοποιώντας τη μη κανονικότητα της περιόδου της πανδημίας και την υπολειτουργία της Βουλής, προκειμένου να δίνονται χρήματα για έργα τα οποία άλλα ήταν χρήσιμα, άλλα κατά την άποψή μας δεν ήταν, σε εταιρείες που φτιάχτηκαν δυο μέρες πριν». Τόνισε ότι «αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Και αναρωτιέμαι: έτσι θα διαχειριστούν το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης, τα 30 δισ. που έρχονται; Χωρίς διαφάνεια, χωρίς λογοδοσία;».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν συμπεριλαμβάνει σε αυτά τα ποσά τις αμυντικές δαπάνες για την απόκτηση γαλλικών αεροσκαφών τύπου Rafale . Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην συζήτηση για τα εξοπλιστικά προγράμματα που έγινε την περασμένη Τρίτη στην Βουλή «να μη θολώνουμε τα νερά σε κριτική που ασκείται, όπως αυτή που σας, λέγοντας ότι έχετε δώσει 5 δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις σε κλειστούς διαγωνισμούς και είπατε: «Είναι και τα Rafale μέσα;». Λες και δεν ξέρατε ότι δεν είναι».

Στην κατηγορία της διασπάθισης του δημόσιου χρήματος, εκτός από τις απευθείας αναθέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και τις πολιτικές ένταξης στο κράτος υψηλόμισθων στελεχών. Όπως για παράδειγμα αυτές που προβλέπει ο νόμος για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ ή την δημιουργία διευθυντικών θέσεων στην ΔΕΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ η Ν.Δ διπλασίασε τις γενικές διευθύνσεις της ΔΕΗ από 7 σε 15 ενώ από 60 βοηθούς διευθυντές που υπήρχαν επί Ν.Δ αυξήθηκαν στους 250.

Έφη Αχτσιόγλου: Ψεύδεται η κυβέρνηση για τα δημοσιονομικά περιθώρια

Η διάθεση των δημοσιονομικών πόρων με αυτό τον τρόπο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης επισήμανε σε συνέντευξή της η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έξη Αχτσιόγλου. Τονίζοντας μάλιστα ότι αυτό είναι και ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής διαφωνίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενη στις προτάσεις που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μειώσεις των ειδικών φόρων στα καύσιμα και στο πετρέλαιο η Έφη Αχτσιόγλου επισήμανε πως «τα μέτρα που προτείνουμε είναι κοστολογημένα και εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Επίσης, βρισκόμαστε σε περίοδο όπου οι δημοσιονομικοί περιορισμοί έχουν ανασταλεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η ίδια η Κομισιόν έχει κάνει συστάσεις για λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από την ακρίβεια.»

Στην συνέχει η τομετάρχης οικονομικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «από ‘κει και πέρα όμως, δεν γίνεται η κυβέρνηση να έχει προχωρήσει σε απευθείας αναθέσεις ύψους 5 δισ., να προτεραιοποιεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με κόστος 1,5 δισ. τον χρόνο για τις επόμενες δεκαετίες, να δαπανά 7 δισ. σε εξοπλιστικά προγράμματα, να υλοποιεί φοροαπαλλαγές στα κέρδη μεγάλων επιχειρήσεων και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, να καταργεί τον φόρο στις γονικές παροχές ανώτατων περιουσιών ύψους 1,6 εκατ. για δύο γονείς, να σπαταλά δεκάδες εκατομμύρια στις λίστες Πέτσα κι όταν πιέζουμε να παρθούν μέτρα προστασίας της κοινωνίας απέναντι στην ακρίβεια, να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)