Πούτιν: Θέτει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές μονάδες

0

 
Όπως μεταδίδει ο Guardian, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε διαταγή στην στρατιωτική διοίκηση με την οποία θέτει σε κατάσταση υψηλού συναγερμού τις ρωσικές πυρηνικές μονάδες  (μονάδες πυρηνικής αποτροπής).

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η κίνηση του, σύμφωνα με τη Μόσχα, ήρθε ως απόηχος των επιθετικών δηλώσεων που έχουν γίνει από πλευράς του ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε ανώτατους στρατιωτικούς και στον Ρώσο υπουργό Άμυνας Sergei Shoigu, ο Πούτιν τους τόνισε ότι οι Δυτικές χώρες έχουν προβεί σε «μη φιλικές πράξεις» έναντι της Ρωσίας και της επέβαλλαν «παράνομες κυρώσεις».

Άμεση αμερικανική αντίδραση

Η εντολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να θέσει τις δυνάμεις αποτροπής της Ρωσίας, που περιλαμβάνουν τα πυρηνικά όπλα, σε συναγερμό είναι μια απαράδεκτη κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας Γκρίνφιλντ.

"Σημαίνει ότι ο πρόεδρος Πούτιν συνεχίζει να κλιμακώνει αυτόν τον πόλεμο με έναν απολύτως απαράδεκτο τρόπο και πρέπει να συνεχίσουμε να ανακόπτουμε τις ενέργειές του με τον σθεναρότερο δυνατό τρόπο", είπε η Γκρίνφιλντ σε μια συνέντευξη με την εκπομπή του CBS "Face the Nation".

Οι κυρώσεις

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει δεχθεί μια «ομοβροντία» νέων Δυτικών κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Μόλις την Παρασκευή οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε βάρος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων Ρώσων αξιωματούχων: του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων Βαλερί Γκερασίμοφ, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είμαστε ενωμένοι με τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει ένα σοβαρό οικονομικό και διπλωματικό τίμημα για τη νέα εισβολή της στην Ουκρανία», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. «Εάν κριθεί αναγκαίο, είμαστε έτοιμοι να επιβάλουμε περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία για την αποτρόπαια συμπεριφορά της στην παγκόσμια σκηνή», συμπλήρωσε.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει επίσης «κυρώσεις πλήρους αποκλεισμού» στο κρατικό ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων, ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. Το εν λόγω Ταμείο έχει σχεδιαστεί με σκοπό την προσέλκυση κεφαλαίων σε τομείς υψηλής ανάπτυξης.

Το μπλόκο στο SWIFT

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς αποφάσισαν το Σάββατο να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας και Καναδά.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)