Οι δημοσκοπικές καμπάνες προκαλούν ημικρανίες...

0

 
Με πασχαλινά φιλοδωρήματα -αντί δρομολόγησης ουσιαστικών φοροελαφρύνσεων- επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει το κλίμα κοινωνικής δυσαρέσκειας έναντι των εκρηκτικών ανατιμήσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το... ενδεχόμενο χορήγησης έκτακτου επιδόματος προς τα ευάλωτα νοικοκυριά τον Απρίλιο, φροντίζοντας εντούτοις να υποσημειώσει ότι «μιλάμε για κάτι που δεν θα είναι μέτρο μόνιμης στήριξης». Οι πληροφορίες που διακινούν οι ένοικοι του Μαξίμου αποτελούν απόρροια του πανικού που προκάλεσε η προχθεσινή δημοσκόπηση της Marc...

Στο γαλάζιο ραντάρ τέθηκε η ερώτηση για το ποια είναι η μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, με την ακρίβεια να είναι στην κορυφή των απαντήσεων με 47% και να έπεται η πανδημία με 24,2%. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η αναποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της ακρίβειας επιταχύνει και το τέλος της ηγεμονίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στον χώρο του πολιτικού Κέντρου. Αναφορικά με την πρόθεση ψήφου των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. συγκεντρώνει 27,7%, η Ν.Δ. 27,3% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,2%, σύμφωνα με τα ευρήματα της ίδιας εταιρείας.

Ρετουσάρισμα στην εικόνα του πρωθυπουργού

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης -κατά την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή- πραγματοποίησε επικοινωνιακές προσπάθειες ώστε να αντικρούσει το έλλειμμα ενσυναίσθησης που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. «Νιώθουμε και προσπαθούμε» αρκέστηκε να δηλώσει για τη μάστιγα της ακρίβειας, χωρίς να πείσει και την πλειονότητα των γαλάζιων βουλευτών που -όπως σημειώνουν- εισπράττουν τη δυσαρέσκεια των τοπικών κοινωνιών. Άλλωστε, ο Κ. Μητσοτάκης -λίγες ώρες πριν από την έγκριση των εξοπλιστικών δαπανών ύψους 7 δισ.- είχε δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα επιστρέψει στα δημοσιονομικά ελλείμματα.

Χθες ο πρωθυπουργός, από το βήμα της τιμητικής εκδήλωσης για τους πεσόντες διασώστες, νοσηλευτές και γιατρούς του ΕΚΑΒ, επιχείρησε να εξωραΐσει εκ νέου το προφίλ του. Επισήμανε ότι η απαλλαγή φόρου στα πτητικά επιδόματα θα ισχύει και για τους διασώστες των αεροσκαφών του ΕΚΑΒ. Προανήγγειλε δε και προσλήψεις, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Δυσαρέσκεια δημάρχων

Ο στενός πρωθυπουργικός πυρήνας ωστόσο εισπράττει και τα μηνύματα δυσαρέσκειας των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω του επιπλέον κόστους 300 εκατομμυρίων από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα για δαπάνες που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη θέρμανση των σχολείων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στ. Πέτσας προανήγγειλε την έκτακτη ενίσχυση των δήμων.

Εκτός τόπου και χρόνου Γεωργιάδης-Σπανάκης

Την ώρα που ο κλοιός της γενικευμένης δυσαρέσκειας λόγω των ανατιμήσεων σφίγγει για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν περνά απαρατήρητη η κυνικότητα προβεβλημένων στελεχών. Η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη να χαρακτηρίσει «κλάψα» και «μιζέρια» την κριτική για την αναποτελεσματικότητα στο πεδίο της ακρίβειας έχει προκαλέσει ενόχληση και στους διαδρόμους του Μαξίμου. Την υποβάθμιση των συνεπειών των ανατιμήσεων επιχείρησε και ο βουλευτής Βασίλης Σπανάκης, υποστηρίζοντας ότι το κύμα ακρίβειας έχει ημερομηνία λήξης. Μνημείο εμπαιγμού αποτελεί δε ο ισχυρισμός του ότι «ήδη καταγράφονται οι πρώτες θετικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης στο κόστος ενέργειας».

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)