Το κυματιστό resort στην Επίδαυρο που κρύβεται σαν χαμαιλέοντας μέσα στη γη - To ερωτεύθηκε ο ξένος Τύπος



 Το υπόσκαφο ξενοδοχείο στην Επίδαυρο θα είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σαν αρχαίο θέατρο σε μια πλαγιά, μισό μέσα στη γη και μισό στο φρύδι του γκρεμού. 

Ο νεαρός αρχιτέκτονας Παύλος Χατζηαγγελίδης μιλάει στο iefimerida.gr για ένα ελληνικό έργο που έκανε το γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή media για το design και την αρχιτεκτονική. Το όνομα αυτού: «Gods and Dreams Resort from Epidaurian Healing Dreams»,

Τη χρονιά που η Αθήνα υποδεχόταν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανανεωμένη αρχιτεκτονικά με μια σειρά από έργα μεγάλης κλίμακας, με στάδια, δρόμους, αναπλάσεις ολόκληρων τμημάτων της πόλης, γεννήθηκε ένα καινούριο στούντιο αρχιτεκτονικής, από ένα νεαρό αρχιτέκτονα που ξεχώρισε έκτοτε για τις φουτουριστικές, πρωτότυπες δημιουργίες του. Ο λόγος για το 314 Αrchitecture Studio του Παύλου Χατζηαγγελίδη, δημιουργό μιας σειράς από ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά project που γίνονται viral και κλέβουν τις εντυπώσεις, διεκδικώντας διεθνή βραβεία και εξασφαλίζοντας την προσοχή, πολύ συχνά, των διεθνών μίντια. Η περίφημη κατοικία με σχήμα πεταλούδα στη Βουλιαγμένη, ή το σπίτι που είναι χτισμένο σαν λευκό διαμάντι στη Βούλα, είναι δύο από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του πώς η αρχιτεκτονική είναι η πιο ρεαλιστική και ταυτόχρονα η πιο ποιητική από όλες τις υψηλές Τέχνες. 


Αυτό το έργο, παρά το μεγάλο όγκο που θα έχει, θα εναρμονίζεται τόσο στο φυσικό περιβάλλον, χάρη σε μια έξυπνη διάταξη που εκμεταλλεύεται τη θέση του οικοπέδου 20 στρεμμάτων, για να προσφέρει θέα στη θάλασσα σε όλες τις ανεξάρτητες κατοικίες του πολυτελούς resort. Η βασική ιδέα λοιπόν ήταν η δημιουργία μιας σειράς από κατοικίες που αναπτύσσονται στο κεκλιμένο οικόπεδο, ακολουθώντας αμφιθεατρική διάταξη, θυμίζοντας τις βαθμίδες, τις λεγόμενες πεζούλες, που συναντούμε πολύ έντονα στις Κυκλάδες.

Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο iefimerida.gr, «o σχεδιασμός μας στη περίπτωση του “Gods and Dreams Resort from Epidaurian Healing Dreams” ορίζεται ως στοιχείο που αναφέρεται στο τοπίο αποτελώντας και αυτός με την σειρά του ενεργό μέρος του. Το “διάζωμα” ή ο ξυστός ή η βαθμίδα, αφορά στις πρώτες πτυχώσεις αλλεπάλληλων τομών που έχουν εμφανιστεί στο τοπίο από τους αρχαίους χρόνους με τη μορφή ανδήρων και που ο άνθρωπος δημιουργεί αντανακλαστικά στο τοπίο προκειμένου να το διαχειριστεί». Οι γεωργοί στα νησιά, για να εκμεταλλευθούν τις λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις που είχαν στις απάνεμες περιοχές, έφτιαχναν τις πεζούλες ή αναβαθμίδες, δηλαδή τις λωρίδες γης σε εδάφη με μεγάλη κλίση που διευκολύνουν την καλλιέργεια. Αυτές οι πεζούλες, που αν τις δεις από απόσταση θυμίζουν γιγαντιαίες σκάλες, στηρίζονται με ξερολιθιές, φτιαγμένες με το χέρι με πέτρες και λάσπη. 

Στην Επίδαυρο, ο Παύλος Χατζηαγγελίδης, αντλώντας έμπνευση από τις αναβαθμίδες, δημιουργεί υπόσκαφες κατοικίες που απολαμβάνουν παράλληλα την εντυπωσιακή θέα στη θάλασσα, αλλά και όπως μας εξηγεί ο ίδιος, τα ευεργετήματα που προσφέρει σε ένα υπόσκαφο κτίσμα η γη: «Τα υπόσκαφα κτήρια αξιοποιούν την φυσική θερμική ενέργεια της γης, δηλαδή τις σταθερές θερμοκρασίες του υπεδάφους (18 με 22C), που διατηρεί μια μέση θερμοκρασία ανεξαρτήτων των εξωτερικών καιρικών συνθηκών και των μεταβολών τους κλπ. Σίγουρα, δεν πρόκειται για μια νέα τάση, αλλά για μια επανεξέταση της πρόκλησης με νέες παραμέτρους. Είναι μια προσπάθεια να θέσουμε προς συζήτηση προβληματισμούς και ευαισθησίες που αφορούν το έδαφος, την αξιοποίηση των οφελών και ποιοτήτων του, όπως οι τραχιές ή μη επιφάνειες, οι υπόγειες σκηνές των τοπίων, οι βραχώδεις σχηματισμοί, οι εξάρσεις και οι κλήσεις του εδάφους, και τις δυνατότητες που προσφέρουν τα τοπία αυτά, όπως είναι η απομόνωση, η απόκρυψη και η αποκάλυψη, στοιχεία που επηρεάζουν τόσο τις σχεδιαστικές επιλογές όσο και την εμπειρία της τοποθεσίας και του τοπίου».

https://www.iefimerida.gr/design/kymatisto-yposkafo-resort-epidayros