Ρωσικό σχέδιο για πραξικόπημα στην Ουκρανία...


 ...καταγγέλλει η Βρετανία.

Διαψεύδει η Μόσχα...

«Κόκκινο» χτυπά η ένταση υπό τον φόβο εισβολής της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, ενώ το ψυχροπολεμικό κλίμα παγιώνεται στις υπό επαναδιαπραγμάτευση σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Μόσχας...

Χθες η Μεγάλη Βρετανία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι σχεδιάζει πραξικόπημα υποστηρίζοντας πως «επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο» και να προχωρήσει σε «κατοχή» της Ουκρανίας, την επομένη των αμερικανορωσικών συνομιλιών.

Σε ανακοίνωσή της σε εξαιρετικά οξύ τόνο, η επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Λιζ Τρας, κατήγγειλε «το εύρος της ρωσικής δραστηριότητας με σκοπό να καθυποταχθεί η Ουκρανία». «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να εγκαταστήσει φιλορώσο ηγέτη στο Κίεβο, ενώ σχεδιάζει να εισβάλει και να καταλάβει την Ουκρανία».

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, «ο Ουκρανός πρώην βουλευτής Γιεβγκένι Μουράγεφ θεωρείται δυνητικός υποψήφιος», όμως δεν είναι ο μόνος: «οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας» διατηρούν «δεσμούς με αρκετούς ουκρανούς πρώην πολιτικούς».

«Ορισμένοι εξ αυτών βρίσκονται σε επαφή με πράκτορες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι εμπλέκονται το τρέχον διάστημα στον σχεδιασμό επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», πρόσθεσε το βρετανικό ΥΠ.ΕΞ. που αναφέρθηκε στον Σεργκέι Αρμπούζοφ (πρωθυπουργό από το 2012 ως το 2014, μετέπειτα μεταβατικό πρωθυπουργό), τον Αντρέι Κλούγεφ (επικεφαλής της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς), τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς (πρώην αναπληρωτή γραμματέα του ουκρανικού Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Άμυνας), καθώς και τον Μικόλα Αζάροφ (πρωθυπουργό από το 2010 ως το 2014).

«Ανοησίες» απαντά η Ρωσία 

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις καταγγελίες και καλώντας 

το ΥΠ.ΕΞ. της Βρετανίας να σταματήσει να τις διασπείρει ανοησίες. Το Κρεμλίνο, που κατηγορείται από τους δυτικούς πως έχει συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία ενόψει επίθεσης, επιμένει όλο το τελευταίο διάστημα ότι δεν προτίθεται να εισβάλει.

Σημειώνεται ότι οι βρετανικές κατηγορίες ήρθαν μερικές ώρες αφού ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, δέχτηκε να συναντηθεί στη Μόσχα με τον βρετανό ομόλογό του Μπεν Γουάλας. Όμως, η διμερής αυτή συνάντηση, η πρώτη από το 2013, με σκοπό να «εξερευνηθούν όλες οι οδοί για να φτάσουμε στη σταθερότητα και σε μια επίλυση της ουκρανικής κρίσης», ενδέχεται πλέον να τεθεί υπό αμφισβήτηση, όπως ανέφερε χθες πηγή προσκείμενη στο βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Τι σχολιάζει η Ουάσιγκτον 

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν «βαθιά ανησυχητικές» τις καταγγελίες. «Αυτό το είδος συνωμοσίας είναι βαθιά ανησυχητικό. Ο ουκρανικός λαός έχει το κυρίαρχο δικαίωμα να ορίσει το μέλλον του και στεκόμαστε στο πλευρό των δημοκρατικά εκλεγμένων εταίρων μας στην Ουκρανία», ανέφερε η Έμιλι Χορν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Οι βρετανικές καταγγελίες πάντως συνάδουν με αμερικανικές πληροφορίες, ενώ ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή».

Την Πέμπτη η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις σε τέσσερις Ουκρανούς, ανάμεσά τους δύο βουλευτές εν ενεργεία, κατηγορώντας τους πως συνεργάζονται με τη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας FSB, μιλώντας περί «αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων» στην Ουκρανία.

Η απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών έβαλε στο στόχαστρο τους κοινοβουλευτικούς Τάρας Κόζακ και Αλέγκ Βαλόσιν –κατηγορούνται πως έλαβαν από την FSB εντολή να στρατολογήσουν «νυν και πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους για να προετοιμαστούν να αναλάβουν τον έλεγχο της κυβέρνησης και των υποδομών της χώρας με μια ρωσική δύναμη κατοχής»–, καθώς και τον Βολοντίμιρ Σιβκόβιτς, που αναφέρεται επίσης στο δελτίο Τύπου του Φόρεϊν Όφις.

Οι προηγούμενες προειδοποιήσεις 

Η Λιζ Τρας προειδοποίησε χθες τον Βλαντίμιρ Πούτιν εναντίον της διάπραξης του «μείζονος στρατηγικού σφάλματος» που θα αποτελούσε «οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία», απειλώντας πως σε τέτοια περίπτωση τα αντίποινα της χώρας της θα είχαν «οδυνηρά κόστη».

Μάλιστα, αξίωνε η Ρωσία να προχωρήσει «σε αποκλιμάκωση» κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Σίδνεϊ, προειδοποιώντας ότι εάν εισβάλει θα μπει σε «φοβερά περίπλοκη κατάσταση και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών», όπως όταν η πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ είχε εμπλακεί στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και όταν είχαν ξεσπάσει οι συρράξεις στην Τσετσενία.

Τα παγωμένα χαμόγελα

Εκτόνωση της έντασης επιχειρήθηκε, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, καθώς Ρώσοι και Αμερικανοί συμφώνησαν προχθές να συνεχίσουν την επόμενη εβδομάδα τις «ειλικρινείς» συνομιλίες τους στη Γενεύη, ύστερα από το πήγαν οι Σεργκέι Λαβρόφ και Άντονι Μπλίνκεν.


Μετά τα παγωμένα χαμόγελα στο ραντεβού των δύο υπουργών ο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εξέφρασε την ελπίδα πως «δεν θα γίνει» εισβολή ή παρείσφρηση ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Ωστόσο, τόνισε πως πρέπει να «αποφύγουμε το χειρότερο» και πως «η διπλωματία είναι το μέσο επίλυσης των προβλημάτων».