Ερντογάν: Υπόσχεται «σμήνη» και «κοπάδια» μη επανδρωμένων σκαφών

0

 
Τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τους μελλοντικούς εξοπλισμούς της Τουρκίας ξεδίπλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην τελετή καθέλκυσης της κορβέτας Ufuk σε ναυπηγείο της περιοχής Τούζλα της Κωνσταντινούπολης.

Προφανώς «γλυκαμένος» από την – και εμπορική – επιτυχία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, ο Ερντογάν αποκάλυψε ότι σχεδιάζει να ενισχύσει τον τουρκικό στόλο με δεκάδες οπλισμένα μη επανδρωμένα σκάφη.

«Με την εμπειρία που αποκτήσαμε με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ήδη ναυπηγούμε οπλισμένα μη επανδρωμένα πλοία. Τώρα εργαζόμαστε πάνω στα συστήματα με τα οποία αυτά τα σκάφη θα κυκλοφορούν σαν κοπάδι στις θάλασσες», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Επιπλέον ο Τούρκος Πρόεδρος «αποκάλυψε» την πραγματική αποστολή της κορβέτας Ufuk: ενώ ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, όπως και ο πρόεδρος της Διεύθυνσης Εξοπλισμών Ισμαΐλ Ντεμίρ, αποκάλεσαν την κορβέτα ως «πλοίο εκπαίδευσης και δοκιμών», ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως το πλοίο είναι «κατασκοπευτικό».

«Το πλοίο “Ufuk” θα συμβάλει στην ασφάλεια και τη συλλογή πληροφοριών για τη χώρα μας. Ας είναι καλορίζικο στη ΜΙΤ (σ.σ. μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας)», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην τελετή καθέλκυσης του συγκεκριμένου πλοίου παρέστη και ο διοικητής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν το συγκεκριμένο πλοίο θα ενισχύσει τις δυνατότητες της ΜΙΤ για να συλλέγει πληροφορίες «στην ξηρά, στις θάλασσες και τους αιθέρες». Παράλληλα υποσχέθηκε την αποστολή και δορυφόρου της ΜΙΤ στο Διάστημα.

Πάντα κατά την «Καθημερινή» στη διάρκεια της τελετής καθέλκυσης της κορβέτας, όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», δείγμα πως η Άγκυρα δεν έχει κανέναν σκοπό υποχώρησης στο ζήτημα αυτό. «Η ασφάλεια της χώρας μας που περικλείεται από τρεις θάλασσες μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη προστασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Για την ασφάλειά της κάνουμε πολλά βήματα που ενισχύουν τον στόλο μας και αποκτά μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη», ήταν μια χαρακτηριστική αναφορά.

O Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα προγράμματα του Ναυτικού της Τουρκίας τα οποία ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τo πρόγραμμα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών, με τη φρεγάτα «Istanbul» να έχει ήδη καθελκυστεί. Υπενθύμισε το πρόγραμμα ναυπήγησης φρεγατών αεράμυνας TF-2000, στη ναυπήγηση του πλοίου αμφίβιων επιχειρήσεων «Anadolu» (στην έναρξη της ναυπήγησης το αποκαλούσαν αεροπλανοφόρο) και υποσχέθηκε τη ναυπήγηση και αεροπλανοφόρου.

Έμπειροι αναλυτές υποστηρίζουν πως η ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας με τα μαχητικά Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16 σε επίπεδο Block 70 Viper, αλλά και η ενίσχυση του στόλου με φρεγάτες Belharra και νέες κορβέτες, είναι ο λόγος των διαδοχικών αντιδράσεων των Τούρκων αξιωματούχων. Τα εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδιάζει εδώ και πολλά χρόνια η Άγκυρα με τη συμβολή της εθνικής της αμυντικής βιομηχανίας θεωρούνταν πως θα έφερναν την απόλυτη υπεροπλία της Τουρκίας.

Όμως – συνεχίζει η «Καθημερινή» – η ελληνική απάντηση με νέα εξοπλιστικά προγράμματα ήταν ο λόγος που ο κ. Ακάρ πολλές φορές δήλωσε πως «είναι πρόκληση, μάταιος κόπος και σπατάλη πόρων», ενώ ο κ. Ερντογάν στη συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είχε ισχυριστεί πως «οι Έλληνες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν την αγορά των οπλικών συστημάτων».

Πηγή: kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)