Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Αναψε φωτιές και στην Κύπρο...

 
Σφοδρές αντιδράσεις, μεγάλη αναστάτωση, σύγχυση, ανασφάλεια και οργή κατάφερε να προκαλέσει στην Κύπρο ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει την... ακριβή τιμή των ελληνικών μοριακών τεστ, πήγε να βγάλει σκάρτα τα πολύ φτηνότερα κυπριακά.

Σημειώνεται ότι την ώρα που στην Ελλάδα όλον αυτόν τον καιρό οι τιμές των PCR ήταν στα 60 ευρώ και μόλις τώρα έπεσαν στα 47 ευρώ, στην Κύπρο, σύμφωνα με πολίτες που ζουν εκεί, οι τιμές κυμαίνονται στα 15 με 25 ευρώ. Για τη χαμηλή τιμή του μοριακού τεστ των 25 ευρώ και κάτω στην Κύπρο ρωτήθηκε προχθές στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αδ. Γεωργιάδης, η πρώτη αντίδραση του οποίου ήταν να ισχυριστεί ότι αυτό «είναι ψευδές». Και όταν του επισημάνθηκε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία δεν προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αρχικά νόμισε, αλλά από τον εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η δεύτερη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης ήταν να επιχειρήσει να πλήξει την αξιοπιστία των κυπριακών μοριακών τεστ....

Και τι είπε; Οτι «χθες μίλησε ο κ. υπουργός Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Κύπρου και η τιμή που μας δώσανε για την Κύπρο είναι 20 με 50. Μία τιμή υπάρχει 20 στην Κύπρο από μία εταιρεία η οποία, όπως μας είπαν οι δικοί μας γιατροί και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε συνάντηση που κάναμε, μας έφεραν τα χαρτιά ότι είναι πολύ χαμηλής αξιοπιστίας, κινέζικο και όχι παρόμοιο με αυτά που πωλούνται εδώ. Στην Κύπρο είναι 20 έως 50 το PCR και δεν έχει διατίμηση».

Οργή στη Λευκωσία

Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να ξεσπάσει θύελλα αντιδράσεων στην Κύπρο, να υπάρξει οργή για την αυθαίρετη παρέμβαση του υπουργού Ανάπτυξης της Ελλάδας, αλλά και να προκληθεί σε μερίδα πολιτών σύγχυση και αμφιβολία σε σχέση με την αξιοπιστία των κυπριακών τεστ. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου χαρακτήρισε τις δηλώσεις Γεωργιάδη «προσβολή» και ζήτησε καθαρές απαντήσεις από τους αρμόδιους, ενώ η αναστάτωση στην κυπριακή κοινή γνώμη ήταν τόσο μεγάλη που τόσο το κυπριακό υπουργείο Υγείας όσο και ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης υποχρεώθηκαν χθες να προβούν σε δημόσιες τοποθετήσεις προκειμένου να αποκαταστήσουν τα πράγματα και να «αδειάσουν» τον κ. Γεωργιάδη.

«Το πώς οι τιμές του PCR από €150 στον ιδιωτικό τομέα και €110 για το κράτος, μειώθηκαν σε 2 μήνες στα €50 φαίνεται στην Εκθεση μας ημερ. 13/10/20. Εκτοτε, ο συνεχής ανταγωνισμός στις δημόσιες προσφορές, έριξε τις τιμές στα €15. Οι προδιαγραφές είναι σύμφωνα με πρότυπα της ΕΕ», ήταν η ανάρτηση του γενικού ελεγκτή κ. Μιχαηλίδη.

«Ολα τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο για διενέργεια εξετάσεων για τη νόσο Covid-19 πληρούν τις αυστηρότερες των προδιαγραφών που έθεσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων ECDC και έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη, ενώ χρησιμοποιούνται στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Κύπρου, σημειώνοντας ότι «για την αντικειμενική σύγκριση του κόστους διενέργειας των μοριακών ελέγχων διαφόρων χωρών, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη διάφοροι παράγοντες και παράμετροι, όπως οι ανταγωνιστικές διαδικασίες και η πολιτική που ανέπτυξε η κάθε χώρα για την προσφορά υπηρεσιών στους πολίτες, με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας» και κάνοντας λόγο για «διάθεση αξιόπιστου μοριακού ελέγχου για τη νόσο Covid-19 στους πολίτες».

Οσο για τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του, επιχείρησε χθες να τα μαζέψει και να πει ότι δεν είπε αυτά που και εδώ και στην Κύπρο είχαμε ακούσει να λέει: «Να το ξεκαθαρίσουμε: Τα PCR στην Κύπρο είναι αξιόπιστα. Ουδέποτε έκανα αναφορά στην ποιότητα των εργαστηριακών ελέγχων της Κύπρου, που αποδεικνύεται από την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας. Στην Κύπρο το πλαφόν του PCR είναι στα €50 αλλά οι συνθήκες της αγοράς είναι διαφορετικές».

Ζήτημα... κουλτούρας

Κι ενώ οι δηλώσεις Γεωργιάδη δημιούργησαν τον παραπάνω σάλο κυρίως στην Κύπρο, στην Ελλάδα αντιδράσεις προκάλεσαν και τα όσα είπε ένα άλλο «γαλάζιο» στέλεχος και συγκεκριμένα ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κώστας Μαραβέγιας, ο οποίος, επιχειρώντας να υποστηρίξει την άρνηση της κυβέρνησης απέναντι στη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, έφτασε να πει (Kontra) ότι αν γινόταν η συνταγογράφηση θα υπήρχε «κατάχρηση» και ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει η σωστή «κουλτούρα» που υπάρχει σε άλλες χώρες όπου οι πολίτες δικαιούνται δωρεάν τεστ: «Αν αύριο συνταγογραφείται λοιπόν το μοριακό τεστ, θα πάτε στον γιατρό που τον έχετε γνωστό σας και θα του πείτε “έλα ρε γιατρέ, γράψε μου τώρα ένα PCR να μην το πληρώσω”.

Αυτό θα κάνετε, ναι. Θα έμπαινα κι εγώ στον πειρασμό αν μου λέγατε “έλα, φίλε μου, γράψε μου λίγο ένα PCR να πάω να κάνω”, άνθρωπος είναι και ο γιατρός. Ο Βρετανός δεν έχει όμως αυτή την κουλτούρα. [...] Ο Βρετανός για να κάνει μια μαγνητική τομογραφία περιμένει τρεις μήνες και άμα πεις σε έναν συμπολίτη εδώ πέρα ότι θα περιμένει 2-3 ημέρες να κάνει μια μαγνητική τομογραφία, σε πολλές περιπτώσεις σηκώνεται επανάσταση. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει και κατάχρηση». Οι δηλώσεις των κ. Γεωργιάδη και Μαραβέγια προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε: «Οι άνθρωποι είναι πλασιέ ιδιωτικών συμφερόντων μέσα σε συνθήκες υγειονομικής τραγωδίας. Και στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν με νύχια και με δόντια αυτά τα συμφέροντα δεν θα διστάσουν να ξεπέσουν στο τελευταίο σκαλοπάτι της γελοιοποίησης και του αυτοεξευτελισμού».

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργου Γεωργαντά, έκανε σαφές πως εξετάζει το ενδεχόμενο προσωρινής ακύρωσης του πιστοποιητικού στους εμβολιασμένους που νοσούν. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ακόμα περισσότερο την αναίρεση της έως τώρα γραμμής της περί «πανδημίας των ανεμβολίαστων», αναγκαζόμενη να παραδεχτεί πολύ καθαρά ότι το εμβόλιο είναι πολύ σημαντικό γιατί προστατεύει από τη βαριά νόσηση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να κολλούν και να μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι...

Η Εφημερίδα των Συντακτών
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.