Ανάκληση μετά τον σάλο...

0


 Ο λαμπρός χώρος της αρχαίας Δήλου μπορεί να συνδεθεί με τη δύσοσμη και αποτρόπαια ιστορία της υπόθεσης του ομαδικού βιασμού της 24χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη; Δυστυχώς, καθώς ο 27χρονος δράστης, τον οποίο κατονόμασε το θύμα... (συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους), είναι μέλος του Δ.Σ. του κοινωφελούς ιδρύματος International Foundation For Greece που έχει αναλάβει την πολυδιαφημισμένη χορηγία της χρηματοδότησης για την ανέγερση του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου.

Η εμμονή του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης στις ιδιωτικές χορηγίες, με τις οποίες επιχειρούν να υποκαταστήσουν τις βασικές υποχρεώσεις του κράτους και στην πολιτιστική κληρονομιά (βλέπε Ακρόπολη), φαίνεται ότι κρύβει πολλές παγίδες.... Από τη στιγμή που δεν ελέγχονται τα πράγματα μπορεί να μετατραπούν και στον «λάκκο με τα φίδια». Αργά χθες το απόγευμα πάντως η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, κάλυψε τα νώτα της εκδίδοντας ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ανακαλείται η χορηγία τού International Foundation for Greece. Είναι αρκετό αυτό;

Την παραμονή των Χριστουγέννων, 24 Δεκεμβρίου 2021, η κ. Μενδώνη υπέγραψε την έγκριση της δωρεάς η οποία αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» στις 5 Ιανουαρίου 2022. Στις 2 Ιανουαρίου η 24χρονη γυναίκα είχε προχωρήσει στην καταγγελία ότι βιάστηκε από γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας το βράδυ της Πρωτοχρονιάς σε πάρτι με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη. Πέρασαν αρκετές μέρες για να αρχίσει η υπόθεση σιγά σιγά να γνωστοποιείται. Το διαδίκτυο -ευτυχώς- πήρε φωτιά, ονόματα γόνων «καλών» οικογενειών γράφτηκαν, συλλογικότητες πήραν θέση...

Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, το υπουργείο Πολιτισμού παρέμενε σιωπηλό και αμέτοχο κι ας είχε προηγηθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο Υπουργείο Πολιτισμού» που προκάλεσε «έκρηξη μεγατόνων» (efsyn.gr «“Μπουρλότο” για την υπουργό Πολιτισμού η αποκαλυπτική ανακοίνωση συνδικαλιστών του ΥΠΠΟ» 18/1/22). Τα οστικά κύματα σίγουρα έφτασαν μέχρι τον 5ο όροφο της οδού Μπουμπουλίνας. Ωστόσο χρειάστηκε η σκληρή ανακοίνωση της Σίας Αναγνωστοπούλου με την οποία ζητούσε από την κ. Μενδώνη «[...] να ανακαλέσει άμεσα τη “χορηγία” και να διακόψει κάθε είδους συνεργασία με το εν λόγω Ιδρυμα, μέχρι να διαλευκανθεί η υπόθεση. Οι άνθρωποι -κατεξοχήν οι γυναίκες του Πολιτισμού και του Αθλητισμού- που έχουν σηκώσει στην πλάτη τους τον αγώνα κατά του σεξισμού και της σεξουαλικής κακοποίησης, δεν αντέχουν για ακόμα μία φορά να μετατραπεί το ΥΠΠΟΑ σε “πλυντήριο” ξεπλύματος τέτοιων πράξεων.

Ο Πολιτισμός δεν αντέχει κακοποιητικά “κουκουλώματα” ερήμην του και ερήμην της κοινωνίας. Δεν αντέχει άλλη μία υπόθεση Λιγνάδη. Η κ. Μενδώνη οφείλει να κινηθεί γρήγορα και να ανακαλέσει την απόφασή της. Αρκετά πια» έγραψε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δυο ώρες αργότερα το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση ως «απάντηση της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ», όπως γράφει, με την οποία ενημερώνει ότι «[...] η χορηγία έχει ήδη ανακληθεί. Αναμένεται η δημοσίευση της ανακλητικής απόφασης στο ΦΕΚ».

Πότε έγινε η ανάκληση; Εκείνη τη στιγμή; Πριν από δύο μέρες; Νωρίτερα; Ποιοι λόγοι οδήγησαν -για πρώτη φορά- την υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει απόφασή της; Δεν αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, με την οποία ενημερώνονται οι πολίτες, δεν σχολιάζεται φυσικά ούτε η υπόθεση που έχει συγκλονίσει και προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα. Να σημειώσουμε ότι πριν από την ανακοίνωση αυτή είχε προηγηθεί δελτίο Τύπου από το ΥΠΠΟΑ που ενημέρωνε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την ίδρυση του Μουσείου Εναλίων στον Πειραιά, θέμα στο οποίο θα επανέλθουμε καθώς εδώ έχουμε τη χορηγία του εφοπλιστή Πάνου Λασκαρίδη.

Το International Foundation for Greece ιδρύθηκε στο Λονδίνο από τον Γιώργο και την Ασπασία Λεβέντη με σκοπό τη χορηγία της ανέγερσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Δήλου. Η μελέτη με την οποία είχαν τεθεί οι βασικές αρχές του κτιρίου εγκρίθηκαν το 2014 από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (στην τελευταία συνεδρίαση), όταν η κ. Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και προεδρεύουσα στο ΚΑΣ. Το θέμα επανήλθε τον Ιούνιο του 2015, επρόκειτο να ανακοινωθεί επίσημα η χορηγία, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις και το δημοψήφισμα ανέτρεψαν τον τότε προγραμματισμό.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν την προχώρησε, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 που έγινε αυτοψία στη Δήλο με την υπουργό Πολιτισμού, την πρόεδρο του IFG, Ασπασία Λεβέντη, στελέχη του ΥΠΠΟΑ και μέλη του ιδρύματος. Από εκείνη τη στιγμή η «χορηγία» έτρεξε, αλλά τελικά «σκόνταψε» στο σκάνδαλο.

Όπως σημειώνει η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» στην ανακοίνωσή της, «[...] μία άλλη λεπτομέρεια βέβαια είναι ότι το Ιδρυμα δεν είχε σκοπό να βάλει λεφτά δικά του, αλλά να μαζέψει χρήματα από συναυλίες και γκαλά. Και μάλιστα συναυλίες στο Ηρώδειο, με παραχώρηση από το ΥΠΠΟΑ, για να γίνουν οι μελέτες και μετά… τα συνήθη: να επωμιστεί το Δημόσιο το βάρος της κατασκευής ενός Μουσείου με τα σχέδια που θα είχε εγκρίνει η κ. Ασπασία Λεβέντη... Τον Σεπτέμβρη 2019 το Ηρώδειο παραχωρήθηκε στο IFG για συναυλία για τους “σκοπούς” του Ιδρύματος»...

Βασιλική Τζεβελέκου

Εφημερίδα των Συντακτών

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)