Καλή δύναμη και καλή... τύχη...

 
Σήμερα ξεκίνησε ατύπως ένα μαζικό πείραμα στη χώρα μας, η ανοσία της αγέλης μέσω της νόσησης, με εφαρμογή στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς.

Τα σχολεία ανοίγουν στο καταχείμωνο σε κακά αεριζόμενες αίθουσες με συγχωνευμένα τμήματα και με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Αυτά όμως είναι -σύμφωνα με την κυβέρνηση- λαϊκισμοί της αντιπολίτευσης, των εκπαιδευτικών, των... γονιών και των συνδικαλιστών γιατί, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «τα παιδιά είναι πιο προστατευμένα μέσα στις αίθουσες απ’ ό,τι έξω από αυτές».

Τι κι αν πάνω από 65.000 ανήλικοι έχουν διαγνωσθεί θετικοί από τις 28 Δεκεμβρίου και έπειτα, τι κι αν τα κρούσματα κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών στις ηλικίες 0-17 χρόνων φτάνουν το 16%.

Τι κι αν η Ελλάδα με το γονατισμένο ΕΣΥ κατατάσσεται στην έκτη θέση σε θανάτους ασθενών στην Ε.Ε. και τρίτη σε κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη. Τι κι αν τα self tests δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα στην ανίχνευση της μετάλλαξης Ομικρον. Τι κι αν δεν υπάρχουν self tests στα φαρμακεία και έτρεχαν γονείς και εκπαιδευτικοί να βγάλουν άκρη το Σαββατοκύριακο.

Πάνω από 200 χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν μπόρεσαν τελικά να προμηθευτούν τα τεστ, μολονότι τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας είχαν τουλάχιστον δύο εβδομάδες να προετοιμάσουν τη διαδικασία. Αλλά επρόκειτο για πολιτική απόφαση της κυβέρνησης το άνοιγμα των σχολείων και πολύ λιγότερο για επιστημονική άποψη. Ετσι χιλιάδες οικογένειες αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα τεστ των παιδιών τους.

Το ύστατο επιχείρημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι πως τα σχολεία ανοίγουν σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια. Από 17 ευρωπαϊκές χώρες σε οκτώ προβλέπεται απομόνωση των μαθητών μετά το πρώτο ή το τρίτο κρούσμα και επιστροφή τους στην τάξη έπειτα από 5-7 μέρες και ύστερα από αρνητικό τεστ.

Από τις υπόλοιπες, οι πέντε (Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Πορτογαλία) έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Μόνο τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Πολωνία), που έχουν χαμηλό έως πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών, έχουν υιοθετήσει σχετικά χαλαρά ή στην ακραία περίπτωση της Πολωνίας καθόλου μέτρα.

Καλή δύναμη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς και... καλή τύχη...

efsyn.gr