Βόρεια Κορέα: Έβδομη πυραυλική δοκιμή σε ένα μήνα...


 Η Βόρεια Κορέα φαίνεται ότι το πρωί της Κυριακής προχώρησε στην εκτόξευση του έβδομου βαλλιστικού πυραύλου μέσα στον Ιανουάριο, αλλά και του μεγαλύτερου πυραύλου από το 2017. Ο πύραυλος κατευθύνθηκε προς... τη θάλασσα στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της χώρας, σύμφωνα με τις κυβερνήσεις της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

Το Τόκιο ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν «πιθανό βαλλιστικό πύραυλο», ενώ το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανέφερε την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Με αυτήν τη δοκιμή, η Πιονγιάνγκ έχει κάνει μέσα στον Ιανουάριο τις περισσότερες σε αριθμό δοκιμές στο πυραυλικό της πρόγραμμα, το οποίο αναλυτές σημειώνουν ότι επεκτείνει και αναπτύσσει νέες δυνατότητες παρά τις αυστηρές κυρώσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που απαγορεύουν στη χώρα τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Άλλωστε, σε ομιλία του εν όψει της Πρωτοχρονιάς, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ζήτησε να ενισχυθεί ο στρατός με τεχνολογία αιχμής σε μια περίοδο που οι συνομιλίες μεταξύ Πιονγιάνγκ, Σεούλ και Ουάσινγκτον έχουν παγώσει.

Επίσης, η Βόρεια Κορέα δεν έχει δοκιμάσει τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους ή τα πυρηνικά της όπλα μεγαλύτερου βεληνεκούς από το 2017, αλλά οι ηγέτες της χώρας ισχυρίστηκαν αυτόν τον μήνα ότι θα μπορούσαν να ξαναρχίσουν αυτές τις δοκιμές.

Αντιδρώντας στη νέα δοκιμή, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν δήλωσε ότι πιστεύει πως η Βόρεια Κορέα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην εγκατάλειψη του αυτοεπιβεβλημένου μορατόριουμ στις δοκιμές πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς και κάλεσε την Πιονγιάνγκ να σταματήσει να δημιουργεί εντάσεις και να επιστρέψει στις συνομιλίες.

Στο ίδιο κλίμα και οι ΗΠΑ, που καταδίκασαν την εκτόξευση πυραύλου που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές ενέργειες. Η αμερικανική Διοίκηση Ινδίας-Ειρηνικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη δήλωσή της αναφέρει ότι εκτιμά πως η δοκιμή δεν δημιούργησε άμεση απειλή για την αμερικανική επικράτεια, το αμερικανικό προσωπικό ή συμμάχους.