Ναυάγησαν τα σχέδια Μηταράκη...

0

 
«Mπλόκο» από εκατοντάδες πολίτες σήμερα σε πλοίο με μηχανήματα για δομή-φυλακή στη Χίο, το οποίο πλέον κατευθύνεται προς τη Μυτιλήνη...

Λίγο μετά τις 9 το πρωί πλήθος περισσότεροι από 600 κάτοικοι εισέβαλαν στον χώρο του κεντρικού λιμανιού της Χίου δείχνοντας της διάθεση τους στην περίπτωση που επιχειρηθεί αποβίβαση των μηχανημάτων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. 

Και κατάφεραν τελικά να μην αφήσουν να δέσει στην προβλήτα το «Πελαγίτης», το οποίο μετέφερε μηχανήματα με  προορισμό την περιοχή του Θόλους για την διαμόρφωση του εδάφους, όπου το Υπουργείο Μετανάστευσης σκοπεύει να κατασκευάσει τη κλειστή δομή - φυλακή για πρόσφυγες.

Για μικρή νίκη κάνουν λόγο από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου, που κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στο λιμάνι και να βρίσκoνται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα. 

Τη νύχτα περίπου 300 από τους διαμαρτυρόμενους ξενύχτησαν στο λιμάνι των Μεστών αποτρέπωντας και εκεί με την παρουσία τους και μόνο, την εκφόρτωση των μηχανημάτων. Το πλοίο έφτασε λίγο πριν τις τέσσερις τα ξημερώματα, ωστόσο έφυγε μετά από δύο ώρες, με το γκαράζ του γεμάτο με τα φορτηγά και τα σκαπτικά μηχανήματα, για να φτάσει ύστερα το κεντρικό λιμάνι.

Στο λιμάνι των Μεστών εκπρόσωποι της Επιτροπής, μετά από διαπραγματεύσεις μίας και πλέον ώρας, απέσπασαν την διαβεβαίωση του Αστυνομικού Διευθυντή Βορείου Αιγαίου Ελ Ντουρουντού, του αστυνομικού διευθυντή Χίου Γιώργου Κεβόπουλου και του λιμενάρχη Χίου Παντελή Βατούση, ότι τα μηχανήματα θα παραμείνουν στο πλοίο, αρκεί ο κόσμος να επιτρέψει την αποβίβαση των υπολοίπων φορτηγών αυτοκινήτων με εμπορεύματα που υπήρχαν στο «Πελαγίτης».

Για να συμβεί αυτό θα έπρεπε πρώτα να εξέλθουν του πλοίου τα μηχανήματα της ΤΕΡΝΑ, που είχαν τοποθετηθεί ώστε να βγουν πρώτα και στη συνέχεια να βγουν από τα γκαράζ τα υπόλοιπα.

Ετσι γύρω στις πέντε το πρωί, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χίου Παντελή Βρουλή, από τον «Πελαγίτη», βγήκαν δύο φορτηγά χωματουργικών έργων και ένα σκαπτικό, αλλά κανένα άλλο φορτηγό δεν εξήλθε και όλα παρέμειναν μέσα. Μετά από λίγο, τα μηχανήματα μπήκαν εκ νέου στο γκαράζ, το πλοίο σήκωσε τον καταπέλτη και αναχώρησε για το λιμάνι της Χίου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, αυτό που συνέβη ήταν εσωτερικές ανακατατάξεις στο γκαράζ ώστε στο κεντρικό λιμάνι να βγουν απευθείας τα αυτοκίνητα με τα εμπορεύματα, αφού οι μεταφορικές εταιρείες επικαλούμενες το αυξημένο κόστος λόγω της χιλιομετρικής απόστασης και την έλλειψη προσωπικού , αρνήθηκαν να τα παραλάβουν από εκεί. 

Στο μεταξύ, λόγω της έντασης στο νησί, αναταραχή επικρατεί και στη Λέσβο, καθώς το πλοίο, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει, αναμένεται να φτάσει εκεί σε λίγες ώρες...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)