Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2022

Δεν έμαθαν τίποτε από την πανδημία...


 Η «Ομικρον» σαρώνει, ο νεοφιλελευθερισμός προελαύνει. Είναι γνωστός ο κυβερνητικός στόχος για «φτηνή υγεία», όπως και το σχέδιο για λουκέτα στα περιφερειακά νοσοκομεία ή για μετατροπή τους σε «αγροτικά ιατρεία» και δημιουργία νέων «οικονομικότερων» νοσοκομείων με είσοδο ιδιωτών. Το πρελούδιο είναι μια μελέτη που... λειτουργεί σαν «λαγός», ενώ σαν πειραματικός σωλήνας χρησιμοποιείται η Δυτική Μακεδονία.

Ο δήμαρχος Κοζάνης μόλις παρέλαβε τη μελέτη σκοπιμότητας που είχε παραγγείλει σχετικά με τον ανασχεδιασμό και την «αναβάθμιση υγειονομικών υπηρεσιών» ολόκληρης της Δυτικής Μακεδονίας. Σε 190 σελίδες η εταιρεία Ascenti Way και το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης...

Υπηρεσιών Υγείας του ΕΚΠΑ ξεδιπλώνουν το νέο μοντέλο που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, αναφέροντας ρητά ότι βασίζονται στους «στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Υγείας».

Ενώ η μελέτη αντλεί στοιχεία από πέντε νοσοκομεία για τα έτη 2019 και 2020, δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στην πανδημία. Ισως γιατί ο πρωθυπουργός την τερματίζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ισως γιατί οι συντάκτες δεν έτυχε να ακούσουν κανέναν επιστήμονα και κανένα διεθνή οργανισμό να εξηγεί γιατί ο αιώνας μας θα μαστίζεται από πανδημίες.

Η μελέτη, όπως έχει περιγράψει η κυβέρνηση, επιλέγει το μοντέλο «Κόμβου και Ακτίνας» και από τις υφιστάμενες 685 κλίνες προτείνει τελικά 645, με μια νέα κεντρική μονάδα 270 κλινών στην Κοζάνη και με δορυφορικές μονάδες ελάχιστων υπηρεσιών στα Γρεβενά, την Κοζάνη, την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα.

Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει κυρίως «με χρήση και ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων πόρων (ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, οικονομικών) και αξιοποιώντας το υπάρχον προσωπικό από τις υφιστάμενες μονάδες», ενώ τα υφιστάμενα νοσοκομεία θα μετατραπούν σε κέντρα ημερήσιας φροντίδας.

Με σοβαρά μεθοδολογικά «σφάλματα», όπως ότι χρησιμοποιεί στοιχεία από μια διετία μισή «κανονική» και μισή πανδημική, η μελέτη διαπιστώνει ότι είναι χαμηλός ο μέσος όρος κάλυψης κλινών, γι’ αυτό προτείνει κατάργηση κλινών. Και καταλήγει σε ένα μοντέλο φτηνότερο κατά 35% ως προς τις λειτουργικές δαπάνες.

Στο νεοφιλελεύθερο πειραματικό εργαστήριο της Δεξιάς οι μπίζνες είναι τα σπουδαία, γι’ αυτό σημαίνοντα ρόλο στον σχεδιασμό θα έχει ο ιδιωτικός τομέας. Οι εκκλήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας είναι, απλώς, παραφωνία...

efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.