Αφησαν και το ΕΣΥ να «παγώσει»...

 
«Το αίσθημα καθήκοντος των υγειονομικών για άλλη μια φορά υπερκάλυψε την αμέλεια των κυβερνώντων που δεν φρόντισαν στοιχειωδώς να εξασφαλίζεται η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών και των εργαζόμενων σε πολλά... νοσοκομεία τις μέρες της κακοκαιρίας». Το απόσπασμα αυτό της ανακοίνωσης του μεγαλύτερου πρωτοβάθμιου σωματείου νοσοκομειακών γιατρών της χώρας, της ΕΙΝΑΠ, περιγράφει με ακρίβεια την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο τριήμερο, όπως το βίωσαν οι άνθρωποί του αλλά και οι ασθενείς.

Η «μαγική εικόνα» της κυβέρνησης για τα νοσοκομεία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει χθες ότι «παρά την πρωτοφανή χιονόπτωση δεν σημειώθηκαν δυσλειτουργίες στο σύστημα υγείας», καταρρίπτεται. Ογδόντα με ενενήντα περιστατικά ήταν σε αναμονή για να εξυπηρετηθούν από το ΕΚΑΒ τις τελευταίες τρεις μέρες, ενώ 13 ασθενοφόρα παρέμεναν αποκλεισμένα για ώρες έξω από την κεντρική υπηρεσία ή στους δρόμους.

Βγήκαν 70 ασθενοφόρα την πρώτη μέρα στους δρόμους, αλλά δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Εγκλωβίστηκαν στην Αττική Οδό, στην Κατεχάκη, στη Μεσογείων, στους κεντρικούς οδικούς άξονες που όλοι ήταν αποκλεισμένοι. Αλλά και τις επόμενες μέρες το ΕΚΑΒ δεν μπορούσε να φτάσει στους ασθενείς ή να φτάσει με τους ασθενείς στα νοσοκομεία.

Στα νοσοκομεία οι αλλεπάλληλες διακοπές ρεύματος βύθιζαν στο σκοτάδι και πάγωναν τα τμήματα αλλά και τις ΜΕΘ, ενώ προβλήματα αντιμετώπισαν και τα μηχανήματα υψηλής παροχής οξυγόνου (High Flow) με μόνιμες διακοπές στη λειτουργία. Εργαζόμενοι περπάτησαν ώρες για να πιάσουν βάρδια στα νοσοκομεία, ενώ το «Γεννηματάς» εφημέρευε αιφνιδίως με εντολή της 1ης ΥΠΕ από τις 8 το πρωί αντί για τις 2.30 μ.μ. χωρίς να έχει γίνει καμία εξασφάλιση της μετακίνησης των εργαζομένων και χωρίς να έχει εκδοθεί κανένα εξιτήριο τις τελευταίες τρεις μέρες εξαιτίας της κακοκαιρίας, με αποτέλεσμα να ξεκινά η 24ωρη εφημερία με μηδέν κρεβάτια για Covid, 20 ράντσα μέσα στο νοσοκομείο για τις υπόλοιπες νόσους και 8 διασωληνωμένους ασθενείς σε αναμονή για ΜΕΘ.

Οι βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι δεκάδες στην Αττική –6 στη Νίκαια, 1 στο «Τζάνειο», 4 στο «Θριάσιο», 1 στο «Αμαλία Φλέμινγκ», 2 στο «Σισμανόγλειο», 4 στον «Ευαγγελισμό» κ.ο.κ.– μας λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, και αυτό με μηδενική προσέλευση στα νοσοκομεία, λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης να ανοίξει τους δρόμους.

Την ίδια ώρα, η εικόνα από τους νεκροθαλάμους των νοσοκομείων είναι αποκαρδιωτική, με τα γραφεία τελετών να αδυνατούν να παραλάβουν και τους θαλάμους να ξεχειλίζουν. Το «Θριάσιο» μετρούσε χθες το πρωί 17 σώματα, το «Αττικόν» 21, η Νίκαια 8 κ.ο.κ.

Στο «Παίδων Πεντέλης» χάλασε η μοναδική γεννήτρια που διαθέτει το νοσοκομείο, με αποτέλεσμα πολλές διακοπές ρεύματος. «Νοσηλεύονται παιδάκια και φυλάσσονται εμβόλια στα ψυγεία. Είναι επιτακτική η ανάγκη να αποκατασταθεί η βλάβη», μας λέει ο Μ. Γιαννάκος. Στο «Παίδων “Αγ. Σοφία”», όπου κατέρρευσε η στέγη του αυτοσχέδιου εξωτερικού χώρου αναμονής των παιδιών με Covid την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, η κατάσταση δεν έχει διορθωθεί, με αποτέλεσμα παιδιά να περιμένουν με τους γονείς τους έξω στο κρύο για να εξεταστούν. 

Μαύρο ρεκόρ με 118 νεκρούς 

Μαύρο ρεκόρ για το 2022 σημειώθηκε στον αριθμό των νεκρών από την πανδημία, καθώς 115 άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε ένα 24ωρο. Μάλιστα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε συνολικά 118 νεκρούς, καθώς πραγματοποιήθηκε ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο Εθνικό Μητρώο Covid-19. Την ίδια στιγμή καταγράφηκαν 17.960 νέα κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 646.

Σήμερα πραγματοποιούνται κανονικά οι εμβολιασμοί -μετά από τρεις μέρες παύσης- σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας...

Ντάνι Βέργου

Εφημερίδα των Συντακτών