Είχαν προαναγγείλει τη δίωξη...

0


 Με το σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα να έχει ήδη αναγκάσει την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμα ύψους σχεδόν 350 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ, έναν πρώην υπουργό να οδεύει σε δίκη με την κακουργηματική κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας και δύο πρώην... υπουργούς να ελέγχονται ακόμη από τη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή τους, η δίωξη κατά του Κώστα Βαξεβάνη και άλλων δημοσιογράφων για την αποκάλυψη της δυσώδους υπόθεσης διασπάθισης δημόσιου χρήματος αποτελεί από μόνη της σκάνδαλο τεράστιων διαστάσεων.

Οταν όμως οι διώξεις προαναγγέλλονται από ένα από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα και δημοσιογράφους τότε η πραγματικότητα της «σκευωρίας» που αποκαλύπτεται γυρίζει μπούμερανγκ στους εμπνευστές της.

Ηταν 25 Φεβρουαρίου του 2018, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση της ολομέλειας της Βουλής για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis. Ενα εξ αυτών, ο Αδωνης Γεωργιάδης, προειδοποιούσε τον Κ. Βαξεβάνη πως «φυσικά θα σε φέρω στο Ειδικό Δικαστήριο του Τσίπρα, ως άμεσο συνεργό του σε όλα!». Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ήταν εκείνος που ανέλαβε να διακινήσει ευρέως το αφήγημα περί σκευωρίας, δημιουργώντας μια άσπονδη γέφυρα μεταξύ του πρώην προέδρου Αντώνη Σαμαρά και του νυν Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τότε πέρασαν σχεδόν τρία χρόνια, τα δυόμισι με διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Από τα «θα τους λιώσω» και «θα τους γδάρω» μέχρι τις απειλές φυλάκισης του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της καρατομηθείσας εισαγγελέα διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και φυσικά του δημοσιογράφου και εκδότη του Documento Κώστα Βαξεβάνη που πρωτοστάτησε στις αποκαλύψεις του πραγματικού σκανδάλου της Novartis, οι δημόσιες απειλές του αντιπροέδρου κατά θεών και δαιμόνων είναι αμέτρητες. Οι φάκελοι για την πλειονότητα των δέκα πολιτικών μπήκαν στο αρχείο, μια προανακριτική επιτροπή-παρωδία παρέπεμψε τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε Ειδικό Δικαστήριο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη καρατόμησε την εισαγγελέα διαφθοράς, δημιουργώντας μια νέα «υπερεισαγγελία».

Ο Αδ. Γεωργιάδης ωστόσο παραμένει μαζί με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο υπό το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης, την ώρα που ο τρίτος εμπλεκόμενος πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη με την κακουργηματική κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Πώς γνωρίζει ο ελεγχόμενος υπουργός;

Εάν για τα όσα ο Αδ. Γεωργιάδης εκστόμιζε προεκλογικά θα μπορούσε κανείς να δεχτεί το επιχείρημα πως ο ελεγχόμενος έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, το ίδιο επιχείρημα δεν μπορεί να αντέξει όταν η εξουσία βρίσκεται στα χέρια του και η Δικαιοσύνη λαμβάνει αποφάσεις που τον αφορούν. Το πλήθος των δηλώσεων και των αναρτήσεων του υπουργού Ανάπτυξης με απειλές κατά των πολιτικών του αντιπάλων και του «μεγάλου εχθρού» Κ. Βαξεβάνη είναι τέτοιο που θα απαιτούσε ξεχωριστό αφιέρωμα.

Ομως το να προαναγγέλλει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ως εν ενεργεία υπουργός και –ακόμη– ελεγχόμενος από τις δικαστικές αρχές ξεφεύγει πλέον από κάθε όριο διάκρισης των εξουσιών και διαβάλλει τη συνταγματικά επιβεβλημένη ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Η κλήση του Κ. Βαξεβάνη σε απολογία στο πλαίσιο του Ειδικού Δικαστηρίου για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου έγινε την περασμένη Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν ο Αδ. Γεωργιάδης να… καθίζει τον δημοσιογράφο και την εφημερίδα του στο εδώλιο του κατηγορουμένου από το προηγούμενο Σάββατο;

«Δέχομαι οργανωμένη επίθεση από δύο εφημερίδες. Τις γνωστές: “Δημοκρατία” και Documento» απάντησε στις 9 Ιανουαρίου σε ερώτηση του Γιώργου Αυτιά για πρωτοσέλιδο της πρώτης εφημερίδας, συμπληρώνοντας πως «δεν είναι κριτική, εδώ είναι εργολαβία… Μαζί, παρέα, είναι στα ειδικά δικαστήρια. Οι άνθρωποι έχουν… κάνει μαζί Novartis». Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο ίδιος έκανε παρόμοιες αναφορές, αφού μόλις στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου δήλωνε με αφορμή την εξεταστική για τη λίστα Πέτσα (πάλι στον Σκάι) πως «βλέπω κόσμο να μπαίνει φυλακή για τη VoxPop. Ακούστε με τι λέω. Μια εταιρεία φτιάχτηκε με κρατικό χρήμα για να δημοσιεύσει μία δημοσκόπηση στο Documento».

Τα ερωτήματα είναι πολλά για τη Δικαιοσύνη και την κυβέρνηση, όμως τα συμπεράσματα είναι αναμφίβολα ζοφερά. Και γίνονται ακόμη πιο δυσώδη όταν διαπιστώνεται πως ο υπουργός δεν ήταν ο μόνος που εμφανιζόταν να προαναγγέλλει τη δίωξη.

Από κοντά και  οι… εντιμότατοι φίλοι

Την ίδια ημέρα που ο Αδ. Γεωργιάδης εμφάνιζε τον Κ. Βαξεβάνη ως κατηγορούμενο από το κανάλι του Φαλήρου, ο επικεφαλής ενός άλλου συγκροτήματος έκανε τον αντίλαλο του υπουργού – ή τούμπαλιν. Ο Γιάννης Κουρτάκης έγραφε στη στήλη του στα «Παραπολιτικά» το προηγούμενο Σάββατο πως η διερεύνηση της «σκευωρίας» μπαίνει στην τελική ευθεία από τη Δικαιοσύνη, προσθέτοντας δίπλα στις ήδη γνωστές κλήσεις της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου και του εκδότη της «Δημοκρατίας» Γιάννη Φιλιππάκη μία ακόμη. Δίπλα στα παραπάνω ονόματα ο εκδότης προσθέτει πως αντίστοιχη κλήση αναμένεται να λάβει «και δεύτερος εκδότης, για τον οποίο έχουν προκύψει επιβαρυντικά στοιχεία από τη διαδικασία της προανάκρισης».

Εκτός των μπροστινών, προαναγγελία υπήρξε και από τελευταίους τροχούς της «γαλάζιας» δημοσιογραφικής αμάξης. Στις 29 του περασμένου Δεκεμβρίου ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου απαντούσε σε ανάρτηση του Κ. Βαξεβάνη για άσχετο θέμα πως «Η ανακρίτρια για την σκευωρία Novartis άρχισε να καλεί μάρτυρες σε απολογία, ως κατηγορούμενους. Ασχετο…». Οπως και στην περίπτωση του Αδ. Γεωργιάδη, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διορισμένος ως σύμβουλος επικοινωνίας στην κρατική Κτιριακές Υποδομές, πάλαι ποτέ σύμβουλος επικοινωνίας του σημερινού πρωθυπουργού και από τους ακριβοπληρωμένους της αλήστου μνήμης ΝΕΡΙΤ, «προειδοποιούσε» για την υπόθεση Novartis. Εδώ βέβαια θα χρειαζόταν ειδικό παράρτημα και όχι απλό αφιέρωμα για να χωρέσει το πλήθος των «προειδοποιήσεων» αυτών.

Στο «διά ταύτα» ωστόσο προκύπτει ένα εκκωφαντικό ερώτημα, που χρήζει απάντησης πρωτίστως από τους εισαγγελείς: Πώς γνώριζαν ο ελεγχόμενος υπουργός και οι «γαλάζιοι» δημοσιογράφοι που προαναφέραμε τα νέα «επιβαρυντικά στοιχεία» που προέκυψαν κατά την ανάκριση;...

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)