Βρετανία: Τέλος οι μάσκες και τα πιστοποιητικά – Αίρονται τα μέτρα για την πανδημία


 Η Βρετανία εγκατέλειψε σχεδόν όλα τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού. Συγκεκριμένα τόσο οι μάσκες όσο και το υγειονομικό πάσο δεν θα είναι πλέον απαραίτητα στην Αγγλία, καθώς η βρετανική κυβέρνηση ελπίζει ότι πλέον οι πολίτες θα ζουν με την covid-19 όπως με τη γρίπη.

Ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ της Βρετανίας δήλωσε ότι τα μέτρα μπορούν να αρθούν χάρη στην επιτυχία της εμβολιαστικής εκστρατείας και της καλύτερης κατανόησης της αντιμετώπισης της covid-19.

Ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ότι πλέον η χρήση μάσκας “θα είναι ζήτημα προσωπικής απόφασης”. Όμως κάποιες αλυσίδες καταστημάτων έχουν ανακοινώσει ότι θα εξακολουθήσουν να ζητούν από τους πελάτες τους να φορούν μάσκα, όπως και οι διαχειριστές του σιδηροδρομικού δικτύου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Χαν έχει δηλώσει ότι οι μάσκες θα εξακολουθήσουν να είναι υποχρεωτικές στα μέσα μεταφορά της βρετανικής πρωτεύουσας και έχει ζητήσει από τους πολίτες “να κάνουν το σωστό”.

Η σύσταση για τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό θα παραμείνει σε ισχύ, επεσήμανε η κυβέρνηση.

Αυτός ο άνεμος ελευθερίας έρχεται σε μια στιγμή που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με σφοδρές επικρίσεις για το σκάνδαλο με τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά παράβαση των περιοριστικών μέτρων για την covid-19.

Ο Τζόνσον εξέφρασε την ικανοποίηση του μέσω Twitter για τη νέα αυτή εξέλιξη προειδοποιώντας όμως ότι “η πανδημία δεν έχει τελειώσει”. “Όλος ο κόσμος θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι προσεκτικός και καλώ όλους όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν”.

Ήδη στην Αγγλία είχε αρθεί η οδηγία για τηλεργασία, ενώ από σήμερα αίρονται και άλλοι περιορισμοί, από τους πιο χαλαρούς που είχαν υιοθετηθεί στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο την ώρα που το στέλεχος Όμικρον σάρωνε τη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοικοι των οίκων ευγηρίας – το 86,5% των οποίων έχει λάβει αναμνηστική δόση εμβολίου – μπορούν να έχουν από τη Δευτέρα απεριόριστο αριθμό επισκεπτών.