Μήπως η «Όμικρον» είναι… ευλογία;...


 Μόνο αυτό δεν περιλαμβάνεται στο ανανεωμένο αφήγημα της κυβέρνησης...


Το μόνο που δεν έχουμε ακούσει ακόμη είναι πως η μετάλλαξη «Όμικρον» είναι …ευλογία. Αλλά ας μην βιαζόμαστε. Ίσως τις επόμενες μέρες να βρεθεί κάποιος βουλευτής ή στέλεχος της Ν.Δ που θα έχει «ειδικές σχέσεις» με παραθρησκευτικά «κυκλώματα», να μας το πει και αυτό...

Μπορεί το... πράγμα να πάει και πιο βαθιά: Να πληροφορηθούμε π.χ μέσω διαρροών σε μέσα μαζικής ενημέρωσης πως η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκε από την ένταση της διασποράς του ιού. Αντιθέτως επίτηδες ιεράρχησε την ανάγκη να μείνει ανοιχτή η «χριστουγεννιάτικη οικονομία» πιο πάνω από την υγειονομική πρόληψη. Διότι είχε σαφείς ενδείξεις ότι οι επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης θα είναι πιο ήπιες.

Οι παραπάνω υποθέσεις ίσως να είναι κάπως υπερβολικές, «τσιμπημένες». Δυστυχώς όμως, όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Αυτή που επιχειρεί να διαμορφώσει το επικοινωνιακό αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, μήπως και «μαζευτούν τα ασυμμάζευτα» των τελευταίων ημέρων.

Η «συνταγή» γίνεται ολοένα και πιο εμφανής: Να μπερδευτεί ο επιστημονικός λόγος με την πολιτική σκοπιμότητα, έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί ένα ακόμη κυβερνητικό «success story». Τα πολιτικά στελέχη που προθυμοποιούνται να το κάνουν, είναι διαθέσιμα. Όπως και κάποιοι επιστήμονες δυστυχώς.

Πράγματι όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η νέα μετάλλαξη του Covid 19, έχει ηπιότερα συμπτώματα. Οι πιθανότητες για αυτόν που θα νοσήσει να καταλήξει στο νοσοκομείο ή στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας είναι μικρότερη.

Αυτά τεκμηριώνει η επιστημονική κοινότητα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αμφισβητήσουμε. Επίσης έχουμε κάθε προδιάθεση να μετέχουμε στην αισιοδοξία της ότι η «Όμικρον» μπορεί να είναι το σημάδι πως οδηγούμαστε στην σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας. Μακάρι.

Όμως φαίνεται πως στην κυβέρνηση τα βλέπουν αλλιώς τα πράγματα. Πιστεύουν ότι η επιστημονική ανάλυση είναι ένα ακόμη «υλικό», χρήσιμο για να μπει στο «μίξερ» της προπαγάνδας.

Έτσι οι εκτιμήσεις των γιατρών μεταφράζονται στο «σε 1-1,5 μήνα, η πανδημία θα έχει τελειώσει» του Άδωνι Γεωργιάδη.. Όπως τα είπε χθες σε συνέντευξή του. Όπως και στην επανάληψη της παραίνεσης να «μην κοιτάμε τα κρούσματα».

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «πιάνεται» από εκεί για να ανακοινώσει άνοιγμα των σχολείων στις 10 του μήνα. Δίχως έστω να αρθεί το παράλογο δόγμα του «50+1» ώστε να κλείνει ένα τμήμα μόνον αν νοσήσουν περισσότεροι από τους μισούς μαθητές.

Εμφανίζεται η μείωση των ημερών καραντίνας σε 5 από 10. Ένα μέτρο που είναι προφανώς «παραγγελία» για τις επιχειρήσεις που δεν θέλουν να πληγεί η ανταγωνιστικότητά τους από την μεγάλη διασπορά της «Όμικρον».

Μέσα σε αυτό το κλίμα εννοείται πως δεν χωράει ούτε συζήτηση για προσλήψεις γιατρών και για αύξηση των ΜΕΘ. Τι να τις κάνεις με τόσο ήπια πανδημία; Πολυτέλειες.

Το μόνο προβληματάκι που συναντά το νέο κυβερνητικό αφήγημα είναι η …πραγματικότητα. Οι συνθήκες δηλαδή στις οποίες ζει ο μέσος πολίτης. Αλλά που θα πάει, κάπως θα ξεπεραστεί κι αυτό...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr