Εφεδρικό πλάνο ζητά τώρα το Μαξίμου για την Όμικρον...

 
Ποδαρικό με αντιφάσεις, παλινωδίες και δηλώσεις που αποτυπώνουν την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα πραγματοποιεί η Ν.Δ. στη νέα χρονιά. Οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου προσανατολίζονται στο άνοιγμα των σχολείων -όπως είχε οριστεί- στις 10 Ιανουαρίου παρακάμπτοντας τις εκκλήσεις των... επιστημόνων για παράταση των διακοπών λόγω της δυναμικής που εμφανίζει η μετάλλαξη  Όμικρον.


Στη σκιά μάλιστα των καθημερινών αλμάτων στον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων, ο Άδωνις Γεωργιάδης -αντιποιούμενος την ιδιότητα του λοιμωξιολόγου- σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας.

Άνοιγμα σχολείων χωρίς μέτρα αραίωσης

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αταλάντευτη στην απόφαση να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία την επόμενη Δευτέρα, παρά το γεγονός ότι κωφεύει στο καθολικό αίτημα που αφορά την προώθηση δράσεων για την αραίωση των μέτρων. Στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έχουν τοποθετηθεί μικρές αναπροσαρμογές στο υγειονομικό πρωτόκολλο, όπως η αλλαγή του κανόνα 50%+1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα.

Επιπλέον οι μαθητές ίσως χρειαστεί να κάνουν rapid test αντί για self test, ενώ σε περίπτωση θετικού κρούσματος θα πρέπει όλοι οι μαθητές της τάξης να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο. Τα τεστ θα γίνονται επί πέντε ημέρες αντί για εφτά, ενώ η καραντίνα θα ισχύει για πέντε ημέρες αντί για δέκα.

Σήμερα ή αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων ώστε να οριστικοποιήσει τις εισηγήσεις της. Γαλάζια στελέχη αναγνωρίζουν ότι η επιστροφή στην τηλεργασία θα συνδεόταν με τη χορήγηση αδειών στους γονείς των μαθητών του Δημοτικού. Οι δηλητηριώδεις γλώσσες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μηνύματα από μεγάλες πολυεθνικές ότι δεν υπάρχει το περιθώριο μίας τέτοιας απόφασης.

Σύγχυση, ωστόσο, ενόψει των τελικών αποφάσεων προκαλούν τα ταυτόσημα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Τα Νέα και Ελεύθερος Τύπος, που αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης λόγω της  Όμικρον. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ανώτερη πηγή του υπ. Παιδείας άφησε να διαρρεύσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά.

Γεροτζιάφας: Τα σχολεία θα γίνουν αναμεταδότες του ιού

Σε αυτό το πλαίσιο ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης Γρηγόρης Γεροτζιάφας τόνισε πως τα σχολεία θα γίνουν αναμεταδότες του ιού και πως, αν δεν υπάρχουν δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αυτό θα οδηγήσει σε βαριές νοσηλείες.

Παράλληλα οι καθηγητές Νίκος Τζανάκης και Δημοσθένης Σαρηγιάννης προτάσσουν την ανάγκη παράτασης των σχολικών διακοπών κατά μία ή δύο εβδομάδες ώστε να αναχαιτιστεί η μετάλλαξη  Όμικρον.

Εφεδρικό πλάνο από υπουργεία λόγω Όμικρον

Τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να αναλάβει το υψηλό υγειονομικό ρίσκο με την επαναλειτουργία των σχολείων, το Μαξίμου αξιώνει την κατάθεση εφεδρικού πλάνου εργασιών από όλα τα υπουργεία μέχρι αύριο.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επείγουσα ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, «η μέχρι στιγμής εμπειρία έχει δείξει ότι οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό, σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους, θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες», ενώ «σε περίπτωση δυσκολίας λειτουργίας των υπηρεσιών λόγω έλλειψης προσωπικού θα οδηγήσουν σε μη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος».

Επιπλέον το επιτελικό σύστημα επεξεργάζεται επιπρόσθετα μέτρα σε όσα ήδη ισχύουν μέχρι και τις 16 Ιανουαρίου.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού ανοίγουν παράθυρο για την επιβολή νέων ορίων στον αριθμό ατόμων σε θέατρα, κινηματογράφους και σε άλλους κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους και η πληρότητα είναι 100%. Εξετάζεται η απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης -χωρίς την επίδειξη αρνητικού rapid test-, ενώ μελετάται η αύξηση του αριθμού των τεστ που πραγματοποιούν οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι (σ.σ.: σήμερα πραγματοποιούν δύο rapid tests την εβδομάδα).

Παράλληλα, θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση που θα αφορά την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού για τους πολίτες άνω των 50 ετών.  Ίσως υπάρξει και η καθιέρωση επτάμηνης ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά και τη δεύτερη δόση, για όλους τους πολίτες. Τέλος, ως ύστατο μέτρο εξετάζεται η μείωση του ωραρίου σε μπαρ και εστίαση έως τις 10 το βράδυ.

Γεωργιάδης από άλλον πλανήτη

Σε αυτό το μαύρο φόντο, η ανάγνωση από... άλλον πλανήτη του  Άδωνι Γεωργιάδη προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις και σάλο στα κοινωνικά δίκτυα. Ο υπουργός απεφάνθη ότι «σε έναν - ενάμιση μήνα η πανδημία θα έχει τελειώσει και ο τουρισμός θα πάει καταπληκτικά». Σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η πίεση στο σύστημα Υγείας, «που μέχρι στιγμής δεν ακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων».

Ενώ μιλούσε μάλιστα έφτυσε τον... κόρφο του και χτύπησε και ξύλο επιβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση τα έχει εναποθέσει όλα στην τύχη...

Κώστας Σαββόπουλος

ΑΥΓΗ