Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι συνελήφθησαν στις ταραχές του Καζακστάν...

 
Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια των βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Καζακστάν έφτασε τους 5.000, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας .

«Σε... αυτό το σημείο, 5.135 άτομα έχουν συλληφθεί στο Καζακστάν», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ερλάν Τουργκουμπάγεφ στον τηλεοπτικό σταθμό Khabar 24.

Η αύξηση των τιμών των καυσίμων πυροδότησε το πιο θανατηφόρο κύμα διαμαρτυριών που έχει δει η πρώην σοβιετική δημοκρατία εδώ και δεκαετίες.

Οι αρχές εξαπέλυσαν μια βάναυση καταστολή και κατάφεραν να θέσουν σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση υπό έλεγχο στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Αλμάτι, αφού η Ρωσία ανταποκρίθηκε στην έκκληση του προέδρου Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ για βοήθεια στέλνοντας πολλές χιλιάδες στρατιώτες.

Περισσότερα από 100 εμπορικά κέντρα, κτίρια τραπεζών και περίπου 400 οχήματα --κυρίως αστυνομικά-- καταστράφηκαν, διευκρίνισε ο υπουργός Εσωτερικών. 

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι εξασφαλίστηκε ο εφοδιασμός απομακρυσμένων περιοχών με βασικά είδη τροφίμων, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το υπουργείο Ενέργειας σημείωσε από την πλευρά του ότι έχει αρχίσει η παροχή καυσίμων και υγροποιημένου αερίου.

Συνολικά 16 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους στις ταραχές, ενώ περίπου 1.300 αστυνομικοί, στρατιώτες κι άλλα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που σημειώθηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις ταραχές --συμπεριλαμβανομένων των μελών των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έδωσε εντολή την Παρασκευή στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν χωρίς προειδοποίηση τους ταραχοποιούς. Η εντολή αυτή προκάλεσε φόβους ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές απώλειες μεταξύ των πολιτών, ιδιαίτερα στην μεγαλύτερη πόλη και οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, την Αλμάτι, όπου κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών πυρπολήθηκαν κυβερνητικά κτίρια και έγιναν μαζικές λεηλασίες.

Οι κάτοικοι του Αλμάτι αναζητούν ψωμί και πληροφορίες

Έπειτα από μέρες βίαιων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, η κατάσταση στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, το Αλμάτι, φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί.

Πολλοί φοβούνταν να βγουν από τα σπίτια τους, ειδικά τις βραδινές ώρες— και όχι μόνο λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά το ξέσπασμα των μαζικών διαδηλώσεων την Τρίτη.

Όσοι εξακολοθούσαν να έχουν  πρόσβαση στο διαδίκτυο, παρά το κλείσιμο του Διαδικτύου, σοκαρίστηκαν από το βίντεο που έδειχνε μια νεαρή γυναίκα με ένα παιδί να δέχεται σφαίρες. 

Περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν τώρα στους δρόμους, πολλοί αναζητούν μικρά παντοπωλεία στις γειτονιές τους, καθώς τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα της πόλης παραμένουν κλειστά.

Η Ε.Ε. καταδικάζει τη βία, καλεί σε αποκλιμάκωση

H Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε «σθεναρά την εκτεταμένη βία» στο Καζακστάν και κάλεσε σε αποκλιμάκωση.

«Ανησυχούμε για τη βία που ξέσπασε μετά τις ειρηνικές διαδηλώσεις στο Καζακστάν, το οποίο είναι σημαντικός εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση», με την οποία έχει συνάψει «συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας», που βρίσκεται σε ισχύ, καθώς και «για τη σταθερότητα της περιοχής» ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ. 

«Λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ζωών και καταδικάζουμε σθεναρά τις εκτεταμένες πράξεις βίας. Είναι σημαντικό να αποφευχθούν περαιτέρω κλιμακώσεις, να αποφευχθεί οποιαδήποτε υποκίνηση σε βία, να επιδεικνύεται αυτοσυγκράτηση ανά πάσα στιγμή και να αποφευχθεί η εκμετάλλευση της αναταραχής για άλλους σκοπούς» συνέχισε στην ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, η Ε.Ε. εξέφρασε την ετοιμότητά της για την παροχή βοήθειας ώστε να επιλυθεί ειρηνικά η κρίση. «Η εξωτερική στρατιωτική υποστήριξη θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του Καζακστάν καθώς και τα θεμελιώδη δικαιώματα όλων των πολιτών» σημείωσε ο κ. Μπορέλ στην ανακοίνωσή του.

Η Ε.Ε. απευθύνει έκκληση στις αρχές του Καζακστάν «να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους αυτή τη δύσκολη στιγμή, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των πολιτών τους, ιδιαίτερα της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης», καταλήγει η ανακοίνωση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.