Οι προβλέψεις των ειδικών για την πανδημία το 2022...

0


 Με την ευχή η εξέλιξη της παραλλαγής «Omicron» να συμπεριφερθεί και στις υπόλοιπες ηπείρους, όπως στην Αφρική, όπου παρατηρείται τις τελευταίες ώρες εξασθένηση της μετάδοσής της (χωρίς... μεγάλη αύξηση θανάτων), αποχαιρετούν το 2021 τόσο η επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως, όσο και οι εθνικές ηγεσίες, μολονότι οι χριστουγεννιάτικες γιορτές επισκιάστηκαν από την ενίσχυση των υγειονομικών περιορισμών σε όλο τον πλανήτη και συνακόλουθα και στην Ελλάδα.

Με εξαίρεση τη χθεσινη βραδιά, όποτε και τα καταστήματα εστίασης, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης εκλεισαν στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, σε εφαρμογή παραμένουν τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τουλάχιστον μέχρι τις 16 Ιανουαρίου..., αν η πορεία των κρουσμάτων, που έφτασε στο υψηλότερο σημείο για το 2021 σήμερα, με 40.560 νέες μολύνσεις, ανοίγει ορθάνοιχτα παράθυρο παράτασης των μέτρων, μέσα στο Γενάρη.

Τα ισχύοντα μέτρα:

Για την εργασία:


Τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε ποσοστό έως και 50%

εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου.

Για την εστίαση - διασκέδαση:

• Λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα

• Απαγόρευση της μουσικής

• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής για τους εργαζόμενους στην εστίαση,

• Πελάτες μόνο καθήμενοι -απαγόρευση ορθίων πελατών

• Μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και

όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι.

Ειδικά για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δηλαδή για την νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Γενάρη 2022, θα ισχύσουν όλα τα παραπάνω μέτρα, με εξαίρεση το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης- διασκέδασης, που θα παραταθεί μέχρι τις 2 το πρωί.

Για τα γήπεδα:

Πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

Αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών.

Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

Επίσκεψη στις μονάδες μόνο με τη διενέργεια PCR test διάρκειας 48 ωρών.

Για τα νοσοκομεία/νοσηλευτικά ιδρύματα

Απαγόρευση εισόδου για τους ιατρικούς επισκέπτες

Εντατικοποίηση των ελέγχων στα επισκεπτήρια.

Για τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σούπερ μάρκετ, αλλά και όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Για τα πάρτι

Απαγόρευση διενέργειας εκδήλωσης πάρτι σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, για να αποφευχθεί η μεταφορά τής διασκέδασης σε άλλους χώρους.

Στο μεταξύ, υπαρκτό είναι το ενδεχόμενο η επέλαση της νέας παραλλαγής «Omicron» να περιορίσει την μεταδοτικότητα της προηγούμενης μετάλλαξης -και πιο επικίνδυνης- «Δέλτα», η οποία προκάλεσε εκατόμβη νεκρών μέχρι τώρα σε όλη την Ευρώπη.

«Plan B» για τον Γενάρη

Σε κάθε περίπτωση, η «συνύπαρξη» από τις πρώτες κιόλας ημέρες του Γενάρη των μεταλλάξεων «Δέλτα» και «Omicron» θέτει σε εγρήγορση Πολιτεία και ειδικούς, ενώ αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά θα συνέλθει εκ νέου η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία της πανδημίας, μετά τα ρεβεγιόν.

Μολονότι πρόθεση των ειδικών αποτελεί η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως γνωστοποίησε -κατά την τελευταία ενημέρωση για την πανδημία- η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, το ενδεχόμενο της διενέργειας rapid test για την επιστροφή στα σχολεία σχολίασε σήμερα η Υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή.

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, η κ. Μακρή επισήμανε ότι οι ειδικοί θα αποφανθούν το επόμενο δεκαήμερο αναφορικά με την τροποποίηση ή μη των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.

Με ένταση αναμένεται, κατά την ίδια περίοδο, να επιστρέψει η κυβέρνηση και στην εκστρατεία πειθούς αναφορικά με την ασπίδα προστασίας που παρέχουν οι εμβολιασμοί, με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρει σε παρέμβασή του σήμερα στο Twitter πως «η προσπάθεια συνεχίζεται», ενώ «επτά στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου. Ενώ οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έκλεισαν πάνω από 170.000 νέα ραντεβού τον τελευταίο μήνα», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η ισχυρή προστασία που παρέχουν απέναντι και στην νέα μετάλλαξη «Omicron» οι εμβολιασμοί φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στην ηλικιακή ομάδα πολιτών 50-60 ετών, ενώ υποχρεωτικό καθίσταται το εμβόλιο για όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, από τις 16 Ιανουαρίου.

πηγη protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)