Ο άγνωστος X...

 
... για το πολιτικό σύστημα...

Ας αφήσουμε στην άκρη τη μαντινάδα που κατασκεύασε ο Νίκος Ανδρουλάκης στο άψε σβήσε όταν τού το ζήτησε παρουσιάστρια για να μην της χαλάσει το χατίρι, ας αφήσουμε τα stories για την οικογενειακή του ζωή, τη... δουλειά του πατέρα του, το γιο του Μαρίνο και την ανακάλυψη της γοητευτικής αξάν κληρονομιά της λεβεντομάνας.

Όλα αυτά τα χαριτωμένα συνέβησαν αμέσως μετά την επικράτησή του στον πρώτο γύρο της αναμέτρησης για εκλογή προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Ας τα αφήσουμε όμως κάπου δίπλα κι ας στραφούμε στην πολιτική.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΚΙΝΑΛ όσοι πήγαν στις κάλπες έδειξαν σαφώς την προτίμησή τους στον υποψήφιο που επέλεξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να κινηθεί σε ασφαλή νερά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέφυγε να «εκτεθεί» πολιτικά και να ξεδιπλώσει τις πτυχές της πολιτικής του σκέψης τόσο για κρίσιμα θέματα όσο για το στίγμα του νέου ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ. Είπε τις συνήθεις γενικότητες για μεγάλη παράταξη, ανανέωση και ενότητα αλλά αυτά.

Στον αντίποδα οι δύο βασικοί του αντίπαλοι μίλησαν ξεκάθαρα πολιτικά. Παπανδρέου και Λοβέρδος ανέπτυξαν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους, τα προγράμματά τους και έδειξαν με σαφή τρόπο ότι κινούνται σε διαφορετική πολιτική κατεύθυνση. Άρα, είναι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ απολιτίκ;

Δύσκολα θα μπορούσε να σταθεί ένας τέτοιος ισχυρισμός όταν ο Ανδρουλάκης κουβαλά στις νεαρές του πλάτες συμπληρωμένες ήδη δύο δεκαετίες κομματικής άρα και πολιτικής διαδρομής.

Απλούστατα ως υποψήφιος είτε για λόγους στρατηγικής είτε γιατί βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της πολιτικής ωρίμανσης (αυτό θα φανεί) ακούμπησε τόσο τα θέματα πολιτικής όσο να μην αφήσει το αποτύπωμά του.

Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που την ερχόμενη Κυριακή θα επικρατήσει του Γιώργου Παπανδρέου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι ο άγνωστος X για το πολιτικό σύστημα. Όσες πολιτικές συγγένειες κι αν τον δένουν ο ίδιος θα κριθεί στην πορεία για τις επιλογές του αλλά και για την ικανότητά του να συγκινήσει ευρύτερες μάζες που θα τον επιδοκιμάσουν στις επόμενες εκλογές.

Δυνητικά ο Ανδρουλάκης θα μπορούσε στην προσπάθειά του να μεγαλώσει το ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ να “κόψει” από τη Νέα Δημοκρατία ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς και του κέντρου που το 2019 επέλεξαν να ψηφίσουν Μητσοτάκη αλλά διαψεύστηκαν.

Θα μπορούσε ενδεχομένως να «τραβήξει» ψηφοφόρους κι από τον ΣΥΡΙΖΑ στο σημείο που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ το επιτρέψει εάν δεν δείξει το επόμενο διάστημα πως οι διακηρύξεις για ένα ανοιχτό μη στατικό κόμμα δεν είναι απλώς ευχολόγια...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr