Στο μονοπάτι του lockdown χωρίς ενίσχυση του ΕΣΥ...

0

 
Στον προθάλαμο του lockdown εισέρχεται πλέον η χώρα, σε αντιπαραβολή με τις πρόσφατες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα μπει λουκέτο στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Κεντρική στόχευση του Μαξίμου ήταν η μετάθεση των περιοριστικών μέτρων με οικονομικό αντίκτυπο για μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. 

Η δυναμική επέλαση του στελέχους  Όμικρον ανατρέπει εντούτοις τον...

επιτελικό προγραμματισμό. Χθες αναμενόταν -από τις ανακοινώσεις του Θ. Πλεύρη- η επικύρωση των εισηγήσεων της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που αφορούσαν, σε πρώτη φάση, τη ματαίωση όλων των μαζικών εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους (φεστιβάλ, events κ.λπ.). Παράλληλα, όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ σε όλες τις πύλες της χώρας τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα, ενώ επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Επιπλέον, οι επιβάτες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι πελάτες των σούπερ μάρκετ υποχρεούνται να φορούν μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95.

Νέα πλήγματα στην οικονομία

Συν τοις άλλοις, η πραγματική οικονομία αναμένεται να μετρήσει νέες βαθιές πληγές από τις 3 Ιανουαρίου.  Ήδη οι εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων κινήθηκαν στις ράγες των προαναγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως οι περιορισμοί στη λειτουργία ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση και η επέκταση της τηλεργασίας. Βασική εστία προβληματισμού για το πρωθυπουργικό επιτελείο αποτελεί εντούτοις η έλλειψη δυνατότητας για την οικονομική στήριξη της χειμαζόμενης πραγματικής οικονομίας μετά το μπλόκο στις κρατικές δαπάνες που συστήνει αυστηρά στις χώρες με υψηλό χρέος το Eurogroup.

Για νιοστή φορά ωστόσο οι Κ. Μητσοτάκης και Θ. Πλεύρης δεν κάνουν καμία νύξη στο καθολικό αίτημα για ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός αναγνώρισε -πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο- ότι η νέα μετάλλαξη θα ασκήσει μεγάλη πίεση στα συστήματα Υγείας. Τουναντίον, ο υπουργός Υγείας έστειλε απειλητικό τελεσίγραφο στους υγειονομικούς που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λέγοντας ότι όσοι εντός του τριμήνου δεν εμβολιαστούν, θα τεθούν εκτός ΕΣΥ. Προχθές η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα να πραγματοποιηθούν «προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες και με έλεγχο μόνο των τυπικών προσόντων υγειονομικού προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, φυσικοθεραπευτές κ.λπ. σύμφωνα με τις προδιαγραφές) σε μόνιμες θέσεις».

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι, «προκειμένου να κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες ευθύνες της για ακόμη μία φορά επιστρατεύει το ίδιο επιχείρημα ότι 'δεν υπάρχουν εντατικολόγοι για να τους διορίσουμε στις ΜΕΘ'". Στην πραγματικότητα, ωστόσο, «η κυβέρνηση δεν ήθελε ούτε τώρα θέλει να λύσει το θέμα. Βασίστηκε σε γιατρούς επικουρικούς ομήρους για να αποφύγει τους μόνιμους διορισμούς».

Εναλλακτικά σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων

Η δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη -στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου- ότι δεν θα υπάρξει αναστολή της λειτουργίας των σχολείων ήδη βρίσκεται στον αέρα. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στην ΑΥΓΗ ότι στον στενό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού τίθενται προς επεξεργασία εναλλακτικά σενάρια που ακουμπούν στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων. 

H πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στη μαθητική κοινότητα της Λέσβου τέθηκε μάλιστα στο γαλάζιο μικροσκόπιο. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει τη χρονική επέκταση των διακοπών για τους μαθητές, ενώ και η εγχώρια επιστημονική κοινότητα δείχνει προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, η είσοδος του 2022 αναμένεται να συνοδευτεί με τη διεύρυνση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού προς τους πολίτες άνω των 50 ετών. Γαλάζιοι παράγοντες εμφανίζονται να έχουν επίγνωση των αντιδράσεων που προκαλεί το πρόστιμο των 100 ευρώ προς μη εμβολιασμένους, ωστόσο αντιτάσσουν την ανάγκη να αντεπεξέλθει στην πίεση το -ανοχύρωτο- Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σ’ αυτό το φόντο, τη δυσθυμία ακόμα και του φιλοκυβερνητικού Τύπου προκάλεσε η κυβίστηση του Κ. Μητσοτάκη στο σκέλος που αφορούσε την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει rapid tests στους εμβολιασμένους. Σημειώνεται ότι γαλάζιοι βουλευτές μετέφεραν σε συνομιλητές τους -εντός του Μαξίμου- τις ανησυχίες τους για την υπονόμευση του προγράμματος εμβολιασμού στην περίπτωση που υλοποιούνταν αυτή η σκέψη.

Αναζητείται η μελέτη

Τέλος, αναζητείται ακόμα η έρευνα των Λύτρα-Τσιόδρα μετά την παραδοχή του πρωθυπουργού στη Βουλή ότι όντως υπήρξε «παράδοση στην κυβέρνηση». Ως γνωστόν, η κυβέρνηση έχει «δείξει» ως παραλήπτη της λίστας τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκο, με τον τελευταίο όμως να αρνείται την εμπλοκή του. 

Ο Θάνος Πλεύρης δηλώνει ότι δεν έχει εντοπίσει την έρευνα στο υπουργείο Υγείας, ενώ αρνητικά σχόλια προκάλεσε και ο εκνευρισμός του Σ. Τσιόδρα όταν ρωτήθηκε για το πρόσωπο που παρέλαβε τη μελέτη. Ούτως ή άλλως, είναι αδιάφορο για την κυβέρνηση αν ο Κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την «ήσσονος σημασίας» μελέτη, όπως ισχυρίστηκε κυνικά ο  Άκης Σκέρτσος...

Κώστας Σαββόπουλος 

ΑΥΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)