Εδώ ο κόσμος χάνεται και γενικοί γραμματείς παραιτούνται...

 
Την ώρα που η χώρα βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, στην κυβέρνηση κινούνται με το μυαλό στις εκλογές, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέων προκειμένου να πολιτευτούν στις επικείμενες εκλογές, όποτε γίνουν αυτές.

Μπορεί η... χώρα να βρίσκεται υπό τον ασφυκτικό κλοιό της πανδημίας, αλλά στην κυβέρνηση κινούνται με το μυαλό στις εκλογές, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές παραιτήσεις τριών γενικών γραμματέων προκειμένου να πολιτευτούν. Φυσικά οι παραιτήσεις αυτές δεν σημαίνουν κάτι για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, αφού για να κατέβουν στις εκλογές -όποτε και αν αυτές γίνουν-, οι γεν. γραμματείς έπρεπε να παραιτηθούν 18 μήνες πριν από το απώτατο όριο της πραγματοποίησής τους, δηλαδή 18 μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας τον Ιούλιο του 2023.
Σημαίνουν όμως πολλά για το πού έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην κυβέρνηση, καθώς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στην καρδιά της υγειονομικής κρίσης, τρία κυβερνητικά στελέχη (Σοφία Νικολάου, Βίκυ Λοΐζου, Αθηνά Καλύβα), προφανώς σε συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου, επιλέγουν να εγκαταλείψουν το πόστο τους προκειμένου να θέσουν υποψηφιότητα. Βέβαια εδώ και πολύ καιρό πάει κι έρχεται στο Μαξίμου το θέμα των εκλογών, όμως το τελευταίο διάστημα βλέπουμε και συγκεκριμένες κινήσεις προετοιμασίας για αυτές, όποτε και αν τελικά πραγματοποιηθούν.

Μια τέτοια κίνηση ήταν ασφαλώς η άρον άρον αλλαγή γραμματέα του κόμματος, που κανονικά θα γινόταν μετά το συνέδριο, αλλά παρά το γεγονός ότι αυτό αναβλήθηκε, ο πρωθυπουργός, μη θέλοντας να περιμένει τη διεξαγωγή του, έσπευσε να αλλάξει γραμματέα. Μια άλλη τέτοια κίνηση προετοιμασίας εν όψει εκλογών ήταν και η επιλογή του κ. Μητσοτάκη να δώσει στην Ντόρα Μπακογιάννη τον ρόλο του συνδέσμου μεταξύ του ίδιου και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, προκειμένου η κ. Μπακογιάννη να απορροφά κραδασμούς από «γαλάζιους» βουλευτές που έχουν έντονη δυσαρέσκεια για πρωθυπουργικές επιλογές και νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους». Ολα τα παραπάνω δεδομένα δίνουν και μια άλλη διάσταση στο αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εκλογές, ενώ δίνουν υπόσταση και στις εκτιμήσεις που λένε ότι το 2022 μπορεί να είναι εκλογική χρονιά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αντικαθίστανται προκειμένου να πολιτευτούν η γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου (αναμένεται να πολιτευτεί στην Εύβοια), η γ.γ. Τουριστικής Πολιτικής Βίκυ Λοΐζου (αναμένεται να πολιτευτεί στις Κυκλάδες) και η γ.γ. Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Αθηνά Καλύβα. Στις θέσεις τους τοποθετούνται οι Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, Ολυμπία Αναστασοπούλου και Εμμανουήλ Μαστρομανώλης αντίστοιχα.

Παράλληλα, από τη θέση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας φεύγει ο Παναγιώτης Πρεζεράκος, στον οποίο κυβερνητικές διαρροές επιχείρησαν να μετακυλήσουν την ευθύνη για την υπόθεση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα, την οποία όμως ο ίδιος διέψευσε ότι ήταν αυτός που την παρέλαβε. Και όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες που τον ήθελαν να φεύγει από τη θέση του προϋπήρχαν της υπόθεσης αυτής.

Σήμερα κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο κ. Πρεζεράκος επιστρέφει στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και ότι παραμένει στη διάθεση της κυβέρνησης για αξιοποίησή του σε άλλη δημόσια θέση. Τη θέση του αναλαμβάνει τώρα η Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι χθες ειδική γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων. Μεταξύ των αλλαγών περιλαμβάνεται και το σπάσιμο της γενικής γραμματείας Εργασίας στα δύο (γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων και γ.γ. Ενίσχυσης της Απασχόλησης), με την μέχρι χθες γ.γ. Εργασίας Αννα Στρατινάκη να περιορίζεται πλέον στο πρώτο υποσύνολο, ενώ δημιουργούνται: γενική γραμματεία Δασών (Κωνσταντίνος Αραβώσης από γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος), ειδική γραμματεία Προοπτικής Διερεύνησης (Γιάννης Μαστρογεωργίου από γ.γ. Επικοινωνίας και Ενημέρωσης) και ειδική γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων (Παναγιώτης Αλεξόπουλος).

Σχολιάζοντας τις παραιτήσεις γεν. γραμματέων προκειμένου να είναι υποψήφιοι, ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «η προεκλογική υπόσχεση για αποκομματικοποίηση και κυβέρνηση «αρίστων» εξελίχθηκε σε μετεκλογικό ρεσάλτο των «φιλελεύθερων» και «αντικρατιστών» γαλάζιων παιδιών σε κρατικές θέσεις και δημόσιο χρήμα, με αποκορύφωμα την κ. Νικολάου που σε δύο χρόνια κατέρριψε όλα τα ρεκόρ απευθείας αναθέσεων εκατομμυρίων σε εταιρείες «φαντάσματα»», ενώ κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη «να τους ακολουθήσει και να παραιτηθεί μια ώρα αρχύτερα, για να σώσουμε ό,τι σώζεται και στην πανδημία και στην κρίση της ακρίβειας».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη, πατήστε ΕΔΩ...