Κυβερνητική κουτοπονηριά...

 
Προχθές, μόλις έγινε γνωστή η πολιτική συμφωνία στο Ecofin για την αλλαγή στους κανόνες του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να πανηγυρίσει την τεράστια «επιτυχία» του, που επιτρέπει στην κυβέρνηση να παρατείνει για δυο ακόμη χρόνια την αναστολή του ΦΠΑ στα ακίνητα και την οικοδομή.

Είναι προφανές ότι η...

κυβέρνηση επενδύει πολλά στο να προκαλέσει οργασμό στην οικοδομική δραστηριότητα και στην αγορά ακινήτων, προσβλέποντας και στη συμβολή τους στην αύξηση του ΑΕΠ και στην ενίσχυση των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Στην ίδια λογική, άλλωστε, κινείται και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις γονικές παροχές ακινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, που τροφοδότησε κύμα μαζικών μεταβιβάσεων ακινήτων, κυρίως γονικών παροχών, το οποίο βρίσκεται αυτές τις μέρες στην κορύφωσή του. Γιατί; Γιατί πολύ απλά από το νέο έτος, δηλαδή σε λίγες μέρες, τίθενται σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων, αυξημένες μέχρι και 250% σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που για πρώτη φορά εντάχθηκαν στο σύστημα των αντικειμενικών.

Στα συμβολαιογραφεία έχει προκληθεί έμφραγμα, πολλοί συμβολαιογράφοι αρνούνται να αναλάβουν συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων γιατί πολύ απλά είναι αδύνατο να προλάβουν μέχρι το τέλος του έτους, οπότε αλλάζουν οι αντικειμενικές τιμές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, γονείς και παππούδες που θέλουν να περάσουν την οικογενειακή περιουσία σε παιδιά και εγγόνια με το μικρότερο δυνατό κόστος, συνωθούνται σε υποθηκοφυλακεία και πρωτοδικεία, σε έναν αγώνα δρόμου για να μαζέψουν τα τεράστια σε όγκο δικαιολογητικά που απαιτεί κάθε μεταβίβαση.

Μέρες τώρα οι ενώσεις ιδιοκτητών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, κατασκευαστών προειδοποιούν την κυβέρνηση για το «μεγάλο μποτιλιάρισμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων, που η ίδια άλλωστε προκάλεσε, με δόλωμα το αυξημένο αφορολόγητο και με φόβητρο τις μεγάλες επιβαρύνσεις από την αύξηση των αντικειμενικών.

Η κυβέρνηση αφού παγίδευσε τους ανυποψίαστους ιδιοκτήτες στο «τσουνάμι» μεταβιβάσεων ακινήτων, τώρα περιορίζεται σε μια παράταση το πολύ ενός μήνα για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, για να αποφευχθεί μια μεγάλη φορολογική επιβάρυνση από τις νέες αντικειμενικές τιμές.

Ηταν αναμενόμενη η «εξέγερση» των ιδιοκτητών, των κατασκευαστών, των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων κατά της κυβερνητικής κουτοπονηριάς. Γιατί περί κουτοπονηριάς πρόκειται. Αφού παρέσυρε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε φρενίτιδα μεταβιβάσεων και αγοραπωλησιών, αδιαφορώντας αν θα προκαλέσει ακόμη μια «φούσκα», τώρα επιδιώκει να τους εγκλωβίσει στην παγίδα των αυξημένων φόρων μεταβίβασης...

efsyn.gr