Πολιτικό άσυλο στην Ιταλία ζήτησε ο πρώην γενικός εισαγγελέας της Αλβανίας

 
O πρώην γενικός εισαγγελέας της Αλβανίας Αντριατίκ Λάλα, κατέθεσε αίτημα πολιτικού ασύλου προς τις ιταλικές Αρχές, την ίδια ώρα που διώκεται με διεθνές ένταλμα σύλληψης από τα Τίρανα.

Τον περασμένο Οκτώβριο το Ειδικό Εφετείο της Αλβανίας, επικύρωσε απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος, που καταδίκασε τον Λάλα σε δύο χρόνια φυλάκιση, δήμευση περιουσίας και απαγόρευση ανάληψης δημοσίων αξιωμάτων για πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο της απόφασης αυτής, κατασχέθηκε διαμέρισμα στο Δυρράχιο και τέσσερα οικόπεδα συνολικής επιφάνειας 22.000 τ.μ. για τα οποία ο Λάλα δεν μπορούσε να δικαιολογήσει την προέλευση τους...

Ο Λάλα εξελέγη γενικός εισαγγελέας τον Δεκέμβριο του 2012 από το αλβανικό κοινοβούλιο με 101 ψήφους υπέρ, με συναίνεση των πολιτικών κομμάτων. Μέχρι να παραιτηθεί τον Νοέμβριο του 2017, θεωρούνταν ένας από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αλβανία. Το 2018, απαγορεύτηκε στον Λάλα να εισέλθει στις Ηνωμένες Πολιτείες ως ύποπτος για διαφθορά. Ίδια απαγόρευση υπάρχει για τη σύζυγο του, 25 χρόνια νεότερή του, η ζει μόνιμα στην Γερμανία, μαζί με τα παιδιά τους.

Το τελευταίο διάστημα ο Λάλα κατέφυγε στην Ρώμη. Ο ίδιος εμφανίστηκε στο ιταλικό Γραφείο Μετανάστευσης, ζητώντας πολιτικό άσυλο. «Η δίκη και η ποινική δίωξη εναντίον μου προέρχονται από εσωτερικούς και εξωτερικούς πολιτικούς παράγοντες που δρουν στην Αλβανία» δήλωσε, δικαιολογώντας το αίτημά του προς τις ιταλικές Αρχές.