Συσπειρώνεται η βάση του ΣΥΡΙΖΑ...

0


 Χαμόγελα έφεραν στην Κουμουνδούρου τα αποτελέσματα της πρώτης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές την ημέρα της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Η έρευνα της Prorata, που δημοσιεύτηκε στον... ιστότοπο tvxs.gr, δείχνει μεν ότι η κοινωνία παραμένει διχασμένη στην παρούσα συγκυρία στο ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες, καταγράφει δε μεγάλη συσπείρωση τόσο στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και βρίσκει απήχηση και στους δυνητικούς ψηφοφόρους του...

Ειδικότερα στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, το 44% εκφράζεται θετικά: «Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή» δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα». Αντίθετα ένα 51% επί του συνόλου διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας κατά 8% πως «θα έπρεπε να περιμένει» και κατά 43% πως διαφωνεί ριζικά καθώς «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία».

Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι το αίτημα έχει την υποστήριξη από σχεδόν 3 στους 4 ψηφοφόρους που τοποθετούνται ιδεολογικά στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, την ώρα που είναι αντίθετα τα αποτελέσματα για όσους τοποθετούνται στον χώρο της Κεντροδεξιάς και της Δεξιάς. Τέλος, οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%. Ακόμα πιο ενδιαφέρον και ενδεικτικό της συγκυρίας είναι το εύρημα που αφορά τους ερωτηθέντες οι οποίοι δηλώνουν ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛΛ., καθώς σε αυτή την περίπτωση υπέρ του αιτήματος τάσσεται το 20%, ενώ το 78% το απορρίπτει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την άλλη διάσταση της κίνησης Τσίπρα -και ίσως την πιο ουσιαστική- να «ζεστάνει» και να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την ώρα που το κόμμα μπαίνει ουσιαστικά στην τελική ευθεία πριν από το συνέδριο του Φεβρουαρίου. Βέβαια με τη μετάλλαξη Ομικρον να προελαύνει ήδη έχουν αρχίσει να εκφράζονται τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με το πώς θα γίνει τελικά το συνέδριο, καθώς αν επαληθευτούν τα επιστημονικά σενάρια η συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων σε μια τέτοια διαδικασία μάλλον κρίνεται απαγορευτική.

Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες συνεχίζονται και την Τετάρτη αναμένεται να συνεδριάσει και πάλι το Πολιτικό Συμβούλιο, για να εγκρίνει τα τελικά κείμενα του συνεδρίου. Υπενθυμίζεται πως βάση σε αυτά αποτελεί το κείμενο που κατέβασε ο επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτικής Απόφασης, Αριστείδης Μπαλτάς, και το οποίο κλήθηκε να επεξεργαστεί ως προς την τελική μορφή του μια υποεπιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο, τον Νίκο Βούτση, τον Γιάννη Ραγκούση και τον Νίκο Μπίστη, που εκπροσωπούν τάσεις μέσα στο κόμμα.

Αυτή αναμένεται να είναι και η κύρια διαδικασία του κόμματος για την εβδομάδα που ξεκίνησε, έχοντας βέβαια το βλέμμα στραμμένο στα επιδημολογικά στοιχεία και τις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών


Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)