Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021

Στην... πρωτοχρονιάτικη παράδοση αποδίδει το κόστος της φιέστας...


 ...ο Mπακογιάννης...

Τα αδικαιολόγητα προσπαθεί να δικαιολογήσει ο Δήμος Αθηναίων μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την αποκάλυψη ότι η 17 λεπτών πρωτοχρονιάτικη φιέστα χωρίς κοινό που ετοιμάζεται στον Λυκαβηττό θα κοστίσει 215.000 ευρώ.

Ανακοίνωση για...

το θέμα εξέδωσε η «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, που απαντώντας στην κριτική υποστηρίζει «κατά παράδοση όλη η Ελλάδα αλλάζει τον χρόνο» παρακολουθώντας την εκδήλωση της Αθήνας, αλλά και ότι το κόστος της εκδήλωσης για την αλλαγή του χρόνου είναι σχεδόν σταθερό -παρά το γεγονός ότι έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, μιλά για μέσο όρο κόστους 190.000 ευρώ, όταν σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η Τεχνόπολη το κόστος της εκδήλωσης από το 2016 εξελίχθηκε ως εξής:...

2016: 170.000 ευρώ

2017: 170.000 ευρώ 

2018: 170.000 ευρώ 

2019: 190.000 ευρώ

2020: 227.000 ευρώ

2021: 211.000 ευρώ

Να σημειωθεί ότι το κόστος αυτό αφορά εκδήλωση εν μέσω πανδημίας, χωρίς τη συμμετοχή κοινού και φυσικά δεν θα έχει καμία σχέση με τις πρωτοχρονιάτικες γιορτές-πάρτι που πραγματοποιούνταν άλλα χρόνια παρουσία κοινού.

Στην ανακοίνωσή της η Τεχνόπολη αναφέρει ότι «είναι παράδοση, εδώ και δεκαετίες, κάθε ελληνικό σπίτι να υποδέχεται το νέο χρόνο από την Αθήνα, μέσω της δημόσιας τηλεόρασης. Η πρωτεύουσα μετρά αντίστροφα και κάθε γωνία της Ελλάδας συντονίζεται μαζί της. Οι εικόνες της γιορτινής Αθήνας, όπως και όλων των μεγάλων πόλεων στον κόσμο, προβάλλονται από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης» και «ο δήμος Αθηναίων τιμάει αυτή του την υποχρέωση, τα τελευταία χρόνια, μέσω της Τεχνόπολης, δεσμεύοντας συγκεκριμένα ποσά για αυτή τη μεγάλη γιορτή». 

Προσθέτει ότι όλα τα τελευταία χρόνια «η κεντρική εορταστική εκδήλωση για την αλλαγή του έτους έχει έναν σταθερό προϋπολογισμό που κυμαίνεται κατά μέσο όρο στις 190.000 ευρώ» και «σε αυτόν περιλαμβάνεται ο σχεδιασμός, το σενάριο, η σκηνοθεσία, η καλλιτεχνική επιμέλεια, οι αμοιβές καλλιτεχνών, ο φωτιστικός σχεδιασμός, η σκηνογραφία, ο απαραίτητος τεχνικός εξοπλισμός, μελέτες και εγκαταστάσεις, όπως και οι αμοιβές προσωπικού για το σύνολο των αναγκαίων υπηρεσιών».

«Τα δύο τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και των υγειονομικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, η εκδήλωση πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή κοινού, αποκλειστικά για τηλεοπτική μετάδοση», προσθέτει και συμπληρώνει ότι «όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος σχεδιάστηκε η παραγωγή ενός μοναδικού καλλιτεχνικού θεάματος, υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών» και για τη φετινή εκδήλωση απασχολούνται περισσότεροι από 170 επαγγελματίες και 20 εταιρείες, «μέσα σε ένα διάστημα 30 ημερών, για την προετοιμασία, τον σχεδιασμό, το συντονισμό και την υλοποίηση της βραδιάς της παραμονής της Πρωτοχρονιάς».

Και για να πείσει για την αναγκαιότητα του υψηλού κόστους αναφέρει δε αναλυτικά τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν: Σενάριο, Δομή, Concept - Σχεδιασμός Φωτισμών & Σκηνοθεσία - Μελέτη και Σχεδιασμός Εγκατάστασης, Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι, Στατική Μελέτη - Μελέτη και Σχεδιασμός Ηχητικής/Φωτιστικής Εγκατάστασης & Προσωπικού, Τεχνική Διεύθυνση - 3D Σχέδια, Φωτορεαλιστικά - Μελέτη και Σχεδιασμός Σκηνογραφίας, Κατασκευή Σκηνικών- Σκηνοθεσία & Σχεδιασμός Τηλεοπτικής Κάλυψης- Μουσική Επιμέλεια Προγράμματος, Μαέστρος, Μουσικοί, Πρόβες, Στούντιο- Σχεδιασμός Animationthemes για LED WALL- Μελέτη, Σχεδιασμός, Συντονισμός & Οργάνωση Παραγωγής- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Εξεδρών, Ικριωμάτων & κεντρικής σκηνής- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία Φωτιστικής & Ηχητικής Εγκατάστασης -Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία μουσικού εξοπλισμού - Εργασίες Ηλεκτρολογικής Εγκατάστασης- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία LedWalls- Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση και Λειτουργία δικτύου wifi και ενισχυτικού σήματος κινητής στον χώρο διεξαγωγής -εγκατάσταση/Λειτουργία/Απεγκατάσταση γεννήτριας για όλη τη διάρκεια των εργασιών- Κατασκευή /Εγκατάσταση/Απεγκατάσταση Σκηνικών - Ενοικίαση και Λειτουργία O.B. Van, Van δορυφορικής σύνδεσης, καμερών, Drone και γερανών κινηματογράφησης- Εργασίες προγραμματισμού ηχητικού & φωτιστικού εξοπλισμού - Προετοιμασία καλλιτεχνικής ομάδας, πρόβες & παράσταση (καλλιτέχνης - παρουσιαστής, 17μελής ορχήστρα, μαέστρος)- Ομάδα τηλεοπτικής κάλυψης (σκηνοθέτης, βοηθός σκηνοθέτη, υπεύθυνος ροής, συντονιστής, 10 οπερατέρ, υπεύθυνος OB Van, υπεύθυνος Van δορυφορικής σύνδεσης, Drone pilot)- Τεχνικό προσωπικό (ηχολήπτες, φωτιστές, stage manager) - Ομάδα Συντονισμού, Ροής και Υλοποίησης Παραγωγή και προσωπικό Φύλαξης καθ΄ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Σε ανάλογο ύφος και η ανάρτηση του Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος δεν μπήκε στην ουσία των κατηγοριών, αλλά επέλεξε γενικόλογα όπως «Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν». 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο: «Οι διαμαρτυρίες για τον στολισμό της Αθήνας και το κόστος της Πρωτοχρονιάτικης γιορτής είναι κάτι σαν τα κάλαντα. Έθιμο των ημερών. Κάθε χρόνο τα ίδια. Σε κριτική δεν αντέχουν. Απάντηση άλλη δεν αξίζουν. Άλλωστε η Τεχνόπολη τα είπε όλα, το κόστος δεν απέχει από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Είναι το άχαρο μέρος του σκηνικού. Μακάρι να πετύχει η γιορτή γιατί με την πανδημία ο κόσμος έχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για λίγο χαμόγελο στην αλλαγή του χρόνου. Κι ας μείνουν μίζερα κι ανούσια κάποιοι να φαρμακώνονται από τα λόγια τους. Χρόνια πολλά σε όλους. Φυσικά και σε εκείνους. Όλες οι μπάλες στολίζουν το δέντρο….Καλά Χριστούγεννα!»

efsyn.gr

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.