Άτολμοι μπροστά στα απανωτά ρεκόρ...


 Άτολμα και καθυστερημένα χαρακτηρίζονται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης και -προς ώρας- θα εφαρμοστούν από 3 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, το ρεκόρ κρουσμάτων σπάει κάθε ημέρα, με την κυβέρνηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή έξαρση, η οποία βρίσκει εύφορο έδαφος λόγω της... έλλειψης ουσιωδών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.

Την ημέρα που η χώρα ξεπέρασε τα 9.000 κρούσματα, τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε μέτρα που θα εφαρμοστούν μία εβδομάδα μετά και βάζουν μπροστά από την υγεία την οικονομία, σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος....

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της ΑΥΓΗΣ, η εισήγηση των ειδικών ήταν για μέτρα τουλάχιστον έως τις 3 Ιανουαρίου, δηλαδή έδινε το περιθώριο στην κυβέρνηση να ξεκινήσει την εφαρμογή νωρίτερα. Ωστόσο, επέλεξε την έσχατη ημερομηνία, παρά τις προειδοποιήσεις.

Όπως είναι λογικό, με βάση και την ταχύτητα μετάδοσης της Όμικρον, σε επτά ημέρες ο ιός από την κοινότητα θα περάσει στις οικογένειες και τότε δεν σταματάει. Παράλληλα, τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν μια νέα έξαρση, καθώς το πέμπτο κύμα ξεκινάει με πάνω από 600 διασωληνωμένους και ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ενώ το προηγούμενο, της Δέλτα, δεν έχει κοπάσει.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού συμφωνεί ότι τα μέτρα έρχονται καθυστερημένα, κρούοντας ταυτόχρονα καμπανάκι για την αυξημένη θετικότητα. Εξάλλου, η θετικότητα της Δευτέρας ήταν που προανήγγειλε τη σοκαριστική χθεσινή άνοδο των κρουσμάτων. Προχθές είχαμε 9.284 κρούσματα, αλλά σε λιγότερα από 100.000 τεστ. Χθες, που πραγματοποιήθηκαν 556.060 έλεγχοι, αναπόφευκτα είχαμε 21.657 μολύνσεις.

Αναδίπλωση από Πλεύρη

Η δεινή θέση της χώρας εκθέτει ανεπανόρθωτα τα γαλάζια στελέχη. Τόσο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο Θάνος Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει η ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων. Μόλις λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι όλα είναι ανοιχτά για επαναξιολόγηση και τα κρούσματα θα επηρεάσουν τις αποφάσεις.

Τελικά, χθες δεν είχαμε μόνο νέο αρνητικό ρεκόρ, αλλά και ραγδαία άνοδο των κρουσμάτων. Αυτή η εξέλιξη μάλλον φέρνει πιο κοντά την ημερομηνία εφαρμογής των μέτρων, με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων να συνεδριάζει σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση προς την κυβέρνηση.

Σπάει κάθε κοντέρ η  Όμικρον

Η ταχύτατη επικράτηση της υπερμεταδοτικής παραλλαγής στην Αττική έχει ως αποτέλεσμα να εντοπίζονται συνολικά 9.882 κρούσματα στο Λεκανοπέδιο μόλις σε μία ημέρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από ελέγχους στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας και σε άλλα περιφερειακά εργαστήρια, στην Αττική το 42,1% των θετικών PCR αφορούσαν κρούσματα Όμικρον, με το ποσοστό ανά ημέρα να φτάνει μέχρι και το 66%...

Αντώνης Ραυτόπουλος

ΑΥΓΗ