ΣΥΡΙΖΑ: Στον Μητσοτάκη χρεώνει...

 
...την πανικόβλητη εικόνα της κυβέρνησης...

Προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη χρεώνει ο ΣΥΡΙΖΑ την πανικόβλητη αίσθηση που δίνει η κυβέρνηση μετά το νέο αρνητικό ρεκόρ των 21.657 κρουσμάτων που πιστοποιεί την εξάπλωση της μετάλαξης «Όμικρον». Η σημερινή έκτακτη... σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον Σωτήρη Τσιόδρα δεν φαίνεται πως πείθει την αξιωματική αντιπολίτευση πως στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αίσθηση της πραγματικότητας.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Το στίγμα άλλωστε έδωσε χθες με δημόσιες παρεμβάσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήξερε....

, και προειδοποίησε έγκαιρα γι αυτό που σήμερα συμβαίνει καλώντας παράλληλα τον πρωθυπουργό να προχωρήσει στην λήψη μέτρων που έχει ζητήσει εδώ και μήνες. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας «την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών.Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων». Μάλιστα έθεσε το ερώτημα αν «στο Μαξίμου δεν ήξεραν ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι;» τονίζοντας ότι οι κυβερνώντας αποδεικνύονται λίγοι. Σε έντονο ύφος μάλιστα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να αφήσει τις ανοησίες για μεταχρονολογημένα μέτρα και να λάβει άμεσα τα ουσιαστικά μέτρα που τόσο καιρό ζητάμε και εμείς και οι επιστήμονες».

Ένοχη κυβέρνηση σε κάθε σενάριο

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως η εξέλιξη των πραγμάτων καταδεικνύει μια κυβέρνηση ένοχη, από όποια πλευρά κι αν αναλύσει κανείς την κατάσταση. Είτε, δηλαδή, ισχύει το σενάριο με βάση το οποίο το Μέγαρο Μαξίμου είχε έγκαιρη ενημέρωση για την επικείμενη έξαρση της νόσου και αδιαφόρησε, πράγμα το οποίο θεωρείται πιθανότερο. Είτε, πάλι, αν η κυβέρνηση δεν διέθετε σαφή εικόνα για την όξυνση της πανδημίας και αιφινιδιάστηκε όταν τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 20.000. Σε κάθε περίπτωση σε μία τόσο κρίσιμη καμπή ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε η ανεμελιά, ούτε η άγνοια.

Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, τη κάκιστη εικόνα που παρουσιάζεται σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Τέτοια που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στην κοινωνία. Η συζήτηση για άμεση εφαρμογή των μέτρων που μόλις την Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου δείχνουν διαχειριστική ανικανότητα αλλά κυρίως έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης της μετάλαξης «Όμικρον». Παρά το γεγονός ότι τα μηνύματα για την «επέλασή» της είναι γνωστά εδώ και πολύ καιρό.

Πανικός

«Η πανδημία πλέον είναι εκτός ελέγχου και η κυβέρνηση σε πανικό» επισήμανε χαρακτηριστκά σε συνέντευξή του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Πρόσθεσε μάλιστα αναφορικά με τους κυβερνητικούς χειρισμούς πως «όλη η στρατηγική για την πανδημία ως μια «περαστική μπόρα» είναι στον αέρα, όλα γίνονται «κατόπιν εορτής», αποσπασματικά, χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, χωρίς συνδυαστικές παρεμβάσεις στην επιδημιολογική επιτήρηση, στη συστηματική και δωρεάν ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, στη στοχευμένη πρόληψη στις εστίες υπερμετάδοσης και, κυρίως, χωρίς δραστική ενίσχυση του ΕΣΥ και αποσυμπίεση των δημόσιων νοσοκομείων με επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και πλήρη αξιοποίηση των στρατιωτικών νοσοκομείων».

Προτάσεις για άμεση εφαρμογή

Μια αναλυτική παρουσίαση των προτάσεων του έκανε μάλιστα χθες ο ΣΥΡΙΖΑ με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου, Νάσου Ηλιόπουλου. Ζήτησε την «αμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για να μην έχουμε κάθε μέρα 150 ανθρώπους να περιμένουν μία ΜΕΘ, με αποτέλεσμα εκατοντάδες απώλειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτραπεί, όπως επιβεβαίωσε και η μελέτη των Τσιόδρα-Λύτρα». Επίσης την «πρόσληψη 800 και πλέον ιατρών που έχουν κάνει τα χαρτιά τους και περιμένουν στις λίστες αναμονής για να ενταχθούν στο ΕΣΥ» και την «ενεργοποίηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για προνοσοκομειακή φροντίδα». Παράλληλα να υπάρξει συνταγογράφηση των ράπιντ τέστ και εκστρατεία για την 3η δόση του εμβολιασμού. Τέλος επανέφερε την πρότασή του για μέτρα αποφυγής του συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς όπως και επαναφορά της τηλεργασίας στο μέγιστο βαθμό...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr