Τα μικρά μεγέθη και η μεγάλη εικόνα...

0


 Από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο δεν μεσολαβούν απλώς τρεις μήνες, αλλά μια σειρά εξελίξεων που έχουν ανατρέψει τα δεδομένα και την ατμόσφαιρα στην οποία κινείται η οικονομία. Το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου πήγε απρόσμενα καλά για τη χώρα, χάρη στον τουρισμό. Και οι τουριστικές αφίξεις και οι... εισπράξεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες και τις επιφυλάξεις.

Γιατί; Γιατί πολύ απλά από τις αρχές του καλοκαιριού οι κυβερνήσεις καλλιέργησαν κλίμα «τέλους της πανδημίας» και χαλάρωσης των περιορισμών, επενδύοντας πολλά στους εμβολιασμούς και στην επέκταση της ανοσίας του πληθυσμού. Αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των λοιμωξιολόγων ότι ούτε ο κορoνοϊός έχει πει την τελευταία λέξη ούτε η πανδημία έχει κλείσει τον κύκλο της.

Η κυβέρνηση πανηγύρισε δικαιολογημένα, έστω και ετεροχρονισμένα, για την εκρηκτική αύξηση του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους, που αποτυπώνει κυρίως την καλή τουριστική σεζόν, έστω και με άνισα κατανεμημένα οφέλη. Δεν υπήρξε καμιά έκπληξη σε αυτό, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν αναμενόμενα.

Οσο και αν μας καταλογιστεί μεμψιμοιρία, οφείλουμε να πούμε ότι η επικοινωνιακή προβολή των θετικών στατιστικών μεγεθών αποκρύπτει όσα ακολούθησαν το περασμένο φωτεινό καλοκαίρι και τις παρενέργειές τους.

Τη μετάλλαξη Ομικρον με τις απροσδιόριστες ακόμη επιδράσεις. Τη δραματική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας. Τα ρεκόρ θανάτων, διασωληνωμένων, κρουσμάτων. Τη μεταστροφή της κυβέρνησης από την απόλυτη ανεμελιά στην αυταρχική πολιορκία των ανεμβολίαστων.

Την εκρηκτική εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. Την εκτίναξη του κόστους του ρεύματος, που έχει διπλασιαστεί από το καλοκαίρι. Τις ανατιμήσεις βασικών ειδών, που φρέναραν ήδη από τον προηγούμενο μήνα την κατανάλωση και τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου για τα Χριστούγεννα.

Η κυβέρνηση αποφεύγει να βάζει στη συνάρτηση της πραγματικής οικονομίας όλα τα δεδομένα. Καταφεύγει στην επιλεκτική και αποσπασματική προβολή θετικών στοιχείων. Ωστόσο, τη μεγάλη εικόνα, γεμάτη σκιές και αβεβαιότητες, ηθελημένα ή αθέλητα, την προδίδουν οι διεθνείς εταίροι της χώρας. Με αντιφάσεις και κρίσεις ειλικρίνειας.

Ετσι, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η προειδοποίηση που διατύπωσε χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ ότι η ευρωζώνη δεν πρέπει να βιαστεί να αποσύρει την επόμενη χρονιά τα μέτρα στήριξης και την αναστολή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Δυστυχώς, και η ελληνική κυβέρνηση και όλη η ευρωζώνη φαίνεται να δουλεύουν προς την αντίθετη (αυτοκαταστροφική) κατεύθυνση...

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)