Αδειάζουν ακόμη και τον εαυτό τους...

 
Οταν η κυβέρνηση ανακοίνωνε την κατάργηση του take-away για να την ανακαλέσει λίγο αργότερα, προκαλούσε αμήχανο γέλιο. Οταν ανακαλούσε τα αυστηρότερα μέτρα για τις εκκλησίες υποχωρώντας ακόμη και στον αριθμό των πιστών, προκαλούσε τη νοημοσύνη. Σήμερα, μετά τις... νέες παλινωδίες με τις ανακοινώσεις για τα rapid και τα self tests, προκαλεί αναστάτωση, φόβο και αγωνία για την επόμενη ημέρα – στην κυριολεξία.

Εκ πρώτης όψεως η εξευτελιστική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αδειάσει… τον εαυτό του και να ανακοινώσει πως «δεν άκουσε τις εισηγήσεις για υποχρεωτικό rapid test» προκαλεί για ακόμη μία φορά γέλωτα και θυμηδία. Δεν είναι η πρώτη ούτε φυσικά και η τελευταία φορά που αυτή η κυβέρνηση ανακοινώνει κάτι για να το ανακαλέσει λίγο αργότερα, ειδικά προτάσσοντας την «εντολή» ή «απόφαση» Μητσοτάκη. Η λίστα είναι μακρά και έχει γραφτεί στο περιθώριο της τραγικής διαχείρισης της πανδημίας, μαζί με αυτήν των ολοένα και περισσότερων θυμάτων που συνοδεύουν την ελαφρότητα της κυβέρνησης.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την απόφασή της να ανακαλέσει τις αποφάσεις για μέτρα στις εκκλησίες τον περσινό Δεκέμβριο, αυξάνοντας παράλληλα τον ανώτατο αριθμό των πιστών ανά ναό; Ποιος ξεχνά την ανάκληση των μέτρων για τα θέατρα τον περσινό Σεπτέμβριο, «με εντολή Μητσοτάκη» και σύσταση Μαρκουλάκη; Ποιος ξεχνά το γεγονός πως εν μέσω δεύτερου κύματος ήταν έτοιμοι να ανοίξουν ξανά τα γήπεδα για επιστροφή των οπαδών στις κερκίδες;

Και ακόμη τα «έξυπνα μέτρα» που άντεξαν μερικές ημέρες, για να δώσουν τη θέση τους στις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» και στη γελοιότητα της κατάργησης του take-away, που άντεξε μερικές ώρες. Τις ανακοινώσεις για υποχρεωτική μάσκα στα σχολεία, που ανάγκασαν τους υπουργούς Θεοδωρικάκο και Κεραμέως να ανακοινώσουν τη δωρεάν παροχή τους, χαρίζοντάς μας τις αξέχαστες μάσκες-σωβρακοφανέλες, αλλά και τις ανακοινώσεις για αγορές με χρονόμετρο, για πρόστιμα σε μαθητές που δεν τηρούν τα μέτρα στα σχολεία, για εμβολιασμούς στις παραλίες.

Και βέβαια, από εκείνες που θυμίζουν τα σημερινά, την ανακοίνωση από βήματος Βουλής της αύξησης του προστίμου για την παραβίαση των μέτρων στα 500 ευρώ, με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη να την ανακαλεί στη δευτερολογία του. Ολες τους αποφάσεις με διάρκεια λίγων ωρών, προτού καταπέσουν κατόπιν αντιδράσεων με κρότο, προδίδοντας τη λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο της Μηνάς Κωνσταντίνου, πατήστε ΕΔΩ...