Πρόβλημα διακυβέρνησης...

 
Μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, τίποτε δεν είναι το ίδιο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας αυτής της κυβέρνησης ζήτησε την παραίτησή της και την προκήρυξη εκλογών. Είναι ένα... μεγάλο πολιτικό βήμα για το οποίο ήξερε πως από τη στιγμή που το έκανε δεν μπορεί να κάνει πίσω. Αντίθετα, πρέπει να το κλιμακώσει με ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες...

Πέρα από τη συγκυρία που ευνόησε αυτήν την πολιτική πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα, τα δεδομένα που την έκαναν επιτακτική είναι πολύ πιο ουσιαστικά και βαθύτερα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τη στάση του έχει αποκαλύψει ότι κηρύσσοντας το τέλος της πανδημίας κάθε τρεις και λίγο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να διακηρύττει την επιθυμία του να του δοθεί η δυνατότητα να οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές.

Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από το κόμμα που αξιωματικά διεκδικεί την κυβερνητική εξουσία. Πολύ περισσότερο που η εκλογική διαχείριση της πανδημίας από το Μέγαρο Μαξίμου έχει σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και την οικονομία.

Υπάρχουν όμως ακόμη δύο δεδομένα που προϊδεάζουν για εκλογές. Ολοι θεωρούν ότι το 2022 θα είναι έτος εκλογών. Συνεπώς η αξιωματική αντιπολίτευση όφειλε όχι μόνο να είναι έτοιμη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και να πάρει την πολιτική πρωτοβουλία.

Το δεύτερο στοιχείο είναι οι εκλογές στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται την εκλογή Ανδρουλάκη το φιλοκυβερνητικό συντηρητικό κατεστημένο. Είναι φανερή πλέον η προσπάθεια να παλινορθωθεί δημοσκοπικά το παλιό, προ μνημονίων, δικομματικό σύστημα.

Αυτό δεν θα μπορούσε να το αγνοήσει ένα κόμμα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενα κόμμα υπεύθυνο που θέλει να έχει αριστερό, φιλολαϊκό πρόσημο δεν μπορεί να επιτρέπει στα κάθε λογής συμφέροντα και στα παράκεντρα εξουσίας να επιχειρούν να διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις.

Οφείλει να βγει μπροστά και να θέσει με όρους πολιτικής διαφάνειας το πολιτικό διακύβευμα για τη χώρα. Αυτό ακριβώς έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο. Το πρόβλημα της χώρας είναι πρωτίστως πρόβλημα διακυβέρνησης και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να πάρουν ξεκάθαρη θέση...

efsyn.gr