Χαστούκι στην κυβέρνηση από το ΣτΕ...


 ...για το κατάπτυστο άρθρο...

Άντα Ψαρρά

Το ΣτΕ δικαίωσε τελικά τους δικαστικούς λειτουργούς που ζητούσαν να αποσυρθεί από το Νομοσχέδιο για τη Σχολή Δικαστών το άρθρο που με το πρόσχημα της επιμόρφωσης καθιερώνει γραπτό διαγωνισμό και ατομική βαθμολογία (!) μετά το τέλος του κάθε...

υποχρεωτικού σεμιναρίου επιμόρφωσης. 

Δηλαδή ουσιαστικά πρόκειται να «αξιολογούν» τις απόψεις των Δικαστών όλων των δικαστικών κλάδων (διοικητικοί - πολιτικοί - ποινικοί δικαστές και εισαγγελείς) με τον αντίστοιχο βαθμό μέχρι και αυτόν του Εφέτη. 

Με δύο λόγια, αν ένας δικαστής στον διαγωνισμό κρίνει και αξιολογεί διαφορετικά από τον βαθμολογητή του διατηρώντας τις δικές του απόψεις, αυτό θα καταγράφεται και θα «δίνει» πόντους στους υπό αξιολόγηση δικαστικούς. Οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν αρχικά από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων ξεκίνησαν ένα ισχυρότατο ντόμινο, που φαίνεται ότι συσπείρωσε όλο το Δικαστικό Σώμα. Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διενεργήθηκε, το 97,1% των δικαστικών τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Οι αντιδράσεις σε αυτή την πρωτοφανή προσπάθεια ελέγχουν ήταν οξύτατες και ήρθαν ακόμα και από τις επίσημες ευρωπαϊκές Ενώσεις Δικαστών. Τελικά το ΣτΕ με χθεσινή του γνωμοδότηση φαίνεται ότι βάζει φρένο στις «επιτελικές» ορέξεις για έλεγχο των δικαστικών φρονημάτων. 

Οι τελάληδες της κυβέρνησης με παραπλανητικούς τίτλους και εκτιμήσεις για δήθεν άρνηση των δικαστικών να παρακολουθούν υποχρεωτικά σεμινάρια για την επιμόρφωσή τους και να υπάρχει γι' αυτούς αξιολόγηση. Η αλήθεια είναι ότι ενώ επιχειρείται ακόμα και οι δικαστικοί να κρίνονται σύμφωνα με τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας τα παπαγαλάκια προσπάθησαν να απαλύνουν το δυνατό χαστούκι στην κυβέρνηση (και) από το ΣτΕ, παραπλανώντας ξανά τους αναγνώστες τους. 

Το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Τετάρτη από την Ολομέλεια της Βουλής, με ή χωρίς το επίμαχο άρθρο 40 και το άρθρο για τον τρόπο αξιολόγησης, μετά και την τοποθέτηση της Διοικητικής Ολομέλειας και τη γνωστοποίηση της άποψης του ΣτΕ...

efsyn.gr