Γαλλία: Απαγόρευση συναυλιών και πυροτεχνημάτων την Πρωτοχρονιά...


  ...αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους...

Νέα μέτρα ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ζαν Καστέξ, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. 

Μεταξύ άλλων, ακυρώνονται οι... δημόσιες συναυλίες για την Πρωτοχρονιά, θα χορηγείται πιο γρήγορα η αναμνηστική δόση του εμβολίου, ενώ αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους. 

«Το πέμπτο κύμα είναι εδώ και είναι σε ολική ισχύ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζαν Καστέξ και πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να έχει κυριαρχήσει στη Γαλλία στις αρχές Ιανουαρίου. 

Έτσι, αποφασίστηκε να απαγορευθούν οι δημόσιες συναυλίες και τα πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Ο Γάλλος πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις, όπως και να περιορίσουν τον αριθμό των συγγενών με τους οποίους θα συναντηθούν τα Χριστούγεννα. «Όσο λιγότεροι είστε, τόσο μικρότερος ο κίνδυνος», τόνισε.

Επίσης, παρότρυνε τους πολίτες, ακόμη και τους εμβολιασμένους, να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού προτού παραστούν σε συγκεντρώσεις τις ημέρες των γιορτών. 

Στο μεταξύ, από τον επόμενο μήνα επιταχύνεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου. Πλέον, το μεσοδιάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει από τη δεύτερη δόση μειώνεται από τους πέντε στους τέσσερις μήνες. 

Παράλληλα όμως αυξάνεται η πίεση στους ανεμβολίαστους. Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί κατατεθεί στις αρχές του νέου χρόνου, το υγειονομικό πάσο θα μετατραπεί σε πάσο εμβολιασμού. Κάτι που σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να μπουν σε εστιατόρια ή να χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς που καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις. Με τους κανόνες που ισχύουν τώρα, αρκεί ένα πρόσφατο αρνητικό τεστ ως υγειονομικό πάσο, ακόμη και χωρίς εμβολιασμό. 

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η άρνηση λίγων Γάλλων να εμβολιαστούν να επηρεάσει τη ζωή όλης της χώρας», επεσήμανε ο Καστέξ. 

Με πληροφορίες από Reuters, AP