Ο Μητσοτάκης και το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ...


 Τα συνθήματα στη Χαριλάου Τρικούπη από δεκάδες νέους υποστηρικτές του Νίκου Ανδρουλάκη το βράδυ του εκλογικού θριάμβου δεν θύμιζαν σε τίποτα το πάλαι ποτέ ένδοξο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι η Χαριλάου Τρικούπη είχε κατακλειστεί από δεκάδες σημαίες του... ΠΑΣΟΚ.  Ο νέος πρόεδρος του κόμματος εξελέγη με ένα σαρωτικό ποσοστό 70 – 30 έναντι ενός ισχυρού ονόματος της πολιτικής με πολλαπλάσιο ειδικό βάρος, αλλά το ραντεβού με την ιστορία το έκλεισε με τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πριν εκκινήσει τη θριαμβευτική του πορεία από το σπίτι του στο πολιτικό του γραφείο και από εκεί στη Χαριλάου Τρικούπη είχε δεχτεί μόλις ένα σημαντικό τηλεφώνημα.... Πληροφορίες μάλιστα θέλουν την πρώτη κλήση να την έχασε και να χρειάστηκε να μεσολαβήσουν συνεργάτες και δημοσιογράφοι για τον ενημερώσουν ότι τον ψάχνει ήδη ο Πρωθυπουργός.

Ο νεοεκλεγής πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επέστρεψε το τηλεφώνημα και άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του ζητά να συναντηθούν.
Αντίστοιχη κλήση από άλλο αρχηγό, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιο συγκεκριμένα, δεν έγινε και έτσι σε επίπεδο συμβολισμών το πρώτο ραντεβού του κ. Ανδρουλάκη εκκρεμεί και είναι με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Το φιλικό περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη είναι γεμάτο από πρόσωπα που αναμειγνύονται ετερόκλητες πολιτικές κουλτούρες. Από δημοσιογράφους μέχρι πολιτευτές και παράγοντες που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Η ώσμωση στο περιβάλλον του κ. Ανδρουλάκη είναι τέτοια που δεν καθιστά ξένη την όποια εξέλιξη συνεννόησης με ένα μέρος του περιβάλλοντος του κ. Μητσοτάκη.

Αντίθετα δεν φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχοι δεσμοί με το ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας δεν σήκωσε το τηλέφωνο να συγχαρεί το βράδυ της Κυριακής τον κ. Ανδρουλάκη.

Το γεγονός δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και το σίγουρο είναι ότι από την Κουμουνδούρου θα αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τον νέο αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα όπως σημειώνουν στελέχη του κόμματος ο κ. Ανδρουλάκης  δεν έχει δώσει στίγμα ενώ και ο ίδιος δεν έχει σαφή ιδεολογική τοποθέτηση.

Τα ερωτήματα μπαίνουν ήδη από πολλούς στο ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να τεθούν επιτακτικά και εν μέσω της συζήτησης του προϋπολογισμού. Ερωτήματα όπως ποια είναι η θέση του για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800, για την απώλεια του ελέγχου της ΔΕΗ, για το νόμο Κεραμέως.
Ο κ. Τσίπρας έχει ήδη τοποθετηθεί σε σχέση με το ΚΙΝΑΛ και το νέο του πρόεδρο. Το δίλημμα είναι με ποιόν θα πας και αν θέλεις να λέγεσαι προοδευτικός σημαίνει ότι έχεις σταθερό μέτωπο απέναντι στη Δεξιά.

Φούσκωμα

Πηγές της Κουμουνδούρου επισημαίνουν διαρκώς ότι οι εξελίξεις και το κλίμα που δημιουργείται στα μέσα ενημέρωσης αναφορικά με το ΚΙΝΑΛ θυμίζουν την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2017.

Όπως σημειώνουν άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχες κορώνες περί νέας ώθησης και ισχυρής δυναμικής που αναπτύσσεται στο χώρο της κεντροαριστεράς θα αποδειχθούν και πάλι ένα τεχνητό φούσκωμα μιας εκλογικής διαδικασίας που τελικά αφορούσε ένα περιορισμένο ακροατήριο.

Περισσότερο σημειώνουν οι ίδιες πηγές θα πρέπει να ανησυχεί ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καθώς ήδη καταγράφει ραγδαία φθορά κυρίως από Κεντρώους ψηφοφόρους που απογοητεύονται και θα είναι η ΝΔ τελικά που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες προς τον ΠΑΣΟΚ. Σε κάθε περίπτωση αν αποτυπώθηκε και κάτι επιπλέον στην κάλπη είναι ότι πάνω από τους 7 στους δέκα ψηφοφόρους του πρώτου γύρου που ψήφισαν τον κ. Λοβέρδο δεν επέστρεψαν στην κάλπη όπως και ένα μέρος των υποστηρικτών του κ. Παπανδρέου ο οποίος πήρε λιγότερους σταυρούς στο δεύτερο γύρο.
Το ερώτημα που θα απαντηθεί τις επόμενες ημέρες από την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την  ανθρωπογεωγραφία του εκλογικού σώματος και θα έχει ενδιαφέρον αν όλοι αυτοί οι πολίτες ήταν μετακινήσεις από τη ΝΔ κατά κύριο λόγο και από το ΣΥΡΙΖΑ.

Άρχισαν τα δύσκολα

Τα δύσκολα έχουν αρχίσει ήδη για τον νέο αρχηγό. Σήμερα θα του παραδώσουν το γραφείο της Φώφης Γεννηματά στον 6ο όροφο και το αργότερο μέχρι της Τρίτη πριν την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού θα πρέπει να εκλεγεί και ο νέος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ.

Ένα από τα επικρατέστερα ονόματα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες είναι αυτό το Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι στην Ηλεία και να κερδίσει ένα ακόμη Παπανδρεϊκό κάστρο υπέρ του κ. Ανδρουλάκη.
Ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης στη δήλωσή του στο πεζοδρόμιο της Χαριλάου Τρικούπη ήταν σαφής. Οι μάχες οι δύσκολες είναι μπροστά και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια όσο κι αν το πανηγυρικό κλίμα δεν επέτρεπε πολλές αναλύσεις. Η εντολή που έχει στα χέρια του ο κ. Ανδρουλάκης δεν απλά ισχυρή ή όπως ο ίδιος τη ζητούσε από τους ψηφοφόρους καθαρή. Είναι πανίσχυρη και τον καθιστά κυρίαρχο αρχηγό στο κόμμα.

Το ενδεχόμενο μιας τέτοιους μεγέθους πολιτικής ήττας ήταν στο τραπέζι του επιτελείου του κ. Παπανδρέου και αυτό δεν το έκρυψαν ποτέ. Παραμονές του δεύτερου γύρου σημείωναν μάλιστα ότι ήταν έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο, αλλά όπως σημείωνε πολύπειρος συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού, ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να αναμετρηθεί με αυτή την εντολή της βάσης του κόμματος σε ένα χρόνο από τώρα ίσως και νωρίτερα, δηλαδή στις επόμενες εθνικές κάλπες...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr