Έχουμε έναν αντίπαλο, την Δεξιά...

 
Προειδοποιήσεις πρός τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και μια ανοιχτή πρόσκληση πολιτικού διαλόγου προς το Κίνημα Αλλαγής. Αυτά ήταν τα δύο σημαντικότερα στοιχεία που χαρακκτήρισαν την χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο της... περιοδείας του στην περιοχή.
Οι αναφορές στο Κίνημα Αλλαγής προφανώς δεν έγιναν τυχαία αλλά ενόψει των εσωκομματικών διαδικασιών του που κορυφώνονται την Κυριακή με την εκλογή του νέου του προέδρου. Φαίνεται μάλιστα πως έχουν αποδέκτες αμφότερους τους διεκδικητές....

Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθροτητα

Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην φύση της σχέσης του ΣΥΡΙΖΑ με τον χώρο του κέντρου. Σημειώνοντας ότι εκεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπει αντιπάλους παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Τονίζοντας όμως παράλληλα ότι είναι κοινός ο πολιτικός αντίπαλος. Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «αναρωτιέμαι αν σήμερα μπορεί να ομνύει κανείς στη Δημοκρατική Παράταξη, στην ιστορία και στους αγώνες της, αν δεν ξεκαθαρίζει ταυτόχρονα το αταλάντευτο μέτωπο με τη Δεξιά, με τη ΝΔ και ιδιαίτερα με τη ΝΔ του κου Μητσοτάκη. Δεν μπορείς να είσαι και με τη δημοκρατική παράταξη και με τη δεξιά. Ή με τη δημοκρατική παράταξη ή με τη δεξιά. Εμείς δεν έχουμε πολιτικούς αντιπάλους, πολιτικούς εχθρούς ούτε στο χώρο της αριστεράς ούτε στο χώρο της κεντροαριστεράς, ούτε στο κέντρο. Έχουμε διαφορές αλλά όχι εχθρότητα. Εμείς έχουμε ένα πολιτικό αντίπαλο και αυτός είναι η Δεξιά και η πολιτική της».

Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι παραμένει στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου η πρόταση για μια προοδευτική διακυβέρνηση που έχει καταθέσει εδώ και μήνες. Δημοσιοποιώντας μάλιστα ήδη από τον Ιούλιο ένα συγκεκριμένο κυβερνητικό πρόγραμμα ως βάση συζήτησης.

Ότι μπαίνει στο αρχείο ...ξαναβγαίνει

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να ασκήσει σφοδρή κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτήρισε μάλιστα τον πρωθυπουργό «ψεύτη με περικεφαλαία». Όπως ανέφερε «ο κ.Μητσοτάκης βγηκε στην ΔΕΘ ενώ τον προειδοποιούσαμε ότι έρχεται μεγάλο κύμα ανατιμήσεων και τους ζητούσαμε να πάρει μέτρα» και «μας είπε ότι δεν πρόκειται παρά να δείτε αυξήσεις 2 ευρώ». Αυτό – επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας- «ήταν ένα απόλυτο και συνειδητό ψέμα. Εϊναι ψεύτης με κεφαλαία γράμματα.»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η κυβέρνηση γνώριζε την έκταση που θα λάβει η πανδημία αλλά υποστήριζε ότι υπήρχε επιτυχημένη διαχείριση. Ιδιαίτερα όμως στάθηκε στο θέμα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας λέγοντας πως «είναι ηθικός ξεπεσμός όταν ένας πρωθυπουργός προσπαθεί να δικαιολογήσει την επιλογή του να μην ενισχύει το ΕΣΥ παριστάνοντας με εξωφρενικά επιχειρήματα τον εντατικολόγο. Ότι το ράντζο είναι το ίδιο με ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ». Απαίτησε μάλιστα η κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία για την θνητότητα των ασθενών που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ».

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα και στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγεται το ποιοι θα νοσηλευθούν σε ΜΕΘ. Χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την εισαγγελική έρευνα σημειώνοντας πως «πρέπει να φτάσει στο κόκαλο διότι η ανθρώπινη ζωή είναι αξία» και όχι «να μπεί μετά το αρχείο». Μάλιστα στο σημείο έκανε μια παρατήρηση με σαφές πολιτικό νόημα. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυτό το έρμο το αρχείο πόσα να χωρέσει; Μίζες, εξοπλιστικά, ναρκόπλοια, Novartis. Αλλα το αρχείο έχει κι ένα καλό. Ότι μπαίνει, βγαίνει κιόλας να το θυμόμαστε αυτό καλά και να το θυμούνται κάποιοι και σήμερα»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr