21+1 λόγοι για να θυμάσαι (ή και όχι) το τηλεοπτικό 2021...


 Σειρές, εκπομπές, ριάλιτι, τάλεντ σόου, μαγειρικοί διαγωνισμοί, μουσικοχορευτικές εκπομπές. Ψυχαγωγία ήθελες; Ενημέρωση ήθελες; Είχε απ΄ όλα. Εμείς ξεχωρίσαμε τις 21 στιγμές που... θα μας μείνουν χαραγμένες στη μνήμη είτε για τους σωστούς είτε για τους τελείως λάθος λόγους. Ακολουθεί η τηλεοπτική ανασκόπηση του 2021.


Η ΖΕΤΑ ΔΟΥΚΑ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΜΟΥΛΗ ΣΤΟ ΠΑΜΕ ΔΑΝΑΗ

Ήταν 26 Ιανουαρίου του 2021 όταν η Ζέτα Δούκα, ορμώμενη από το δύναμη της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει επώνυμα τη σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, άνοιξε τον ασκό του αιόλου στον χώρο της του θεάτρου.

Η Ζέτα Δούκα μίλησε για τα περιστατικά που συνέβησαν το 2008 στη συνεργασία της με τον Γιώργο Κιμούλη. Όπως είπε είχε δεχτεί ψυχολογική και λεκτική βία εντός κι εκτός σκηνής, ενώ ανέφερε ένα συγκεκριμένο περιστατικό κατά το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ο Γιώργος Κιμούλης την κλώτσησε και την έβρισε.

«Δεν είναι σεξουαλικής φύσεως και θέλω να το τονίσω, είναι ψυχολογική και λεκτική βία. Ήταν πριν από 13-14 χρόνια σε κεντρικό θέατρο της Αθήνας με ένα πολύ ωραίο έργο, με σπουδαίο καστ. Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός ήταν επικεφαλής του θιάσου, ο οποίος είναι ένας σπουδαίος ηθοποιός. Συνάντησα μια απίστευτης έντασης ψυχολογική και λεκτική βία εντός και εκτός σκηνής, με εξάρσεις, περιστατικά θυμού, απαξίωσης, ειρωνείας σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πάνω στη σκηνή έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου να προκαλέσει στον άλλον ένα υποκριτικό βραχυκύκλωμα για να τα χάσει. Αυτό γινόταν ακόμα πιο έντονο όταν οι κριτικές που άρχισαν να βγαίνουν για μένα ήταν καλές, αυτό τον θύμωνε. Εκτός σκηνής υπήρχαν περιστατικά λεκτικής βίας. Κι υπήρχε κι ένα περιστατικό, όταν καιγόταν η Αθήνα με τα γεγονότα για τον Γρηγορόπουλο, έστειλε έναν συνάδελφο, υπέροχο ηθοποιό και φίλο μου έκτοτε, να μου πει να βγω στη σκηνή και να πω ότι ακυρώνεται η παράσταση. Όταν πήγα να τον ρωτήσω γιατί δεν το λέει αυτός ως επικεφαλής, με έβρισε, με κλώτσησε και είπε “ΟΚ, πάμε τρίτο κουδούνι”. Έβαλα την αξιοπρέπεια μου κάτω από το θέατρο, έβαλα τον φόβο μου πάνω για να μην πουν ότι έκλεισε το θέατρο αυτή. Κατέρρευσα δύο φορές επί σκηνής. Η παράσταση για την οποία μιλάω ήταν το “Πιο κοντά” (Closer), στο Θέατρο Αθηνών το 2008 – 2009. Ό,τι είπα το υπέστην από τον Γιώργο Κιμούλη» ανέφερε η Ζέτα Δούκα στη Δανάη Μπάρκα και τον Άρη Καβατζίκη.


Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΤΖΕΝΗΣ ΜΠΟΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΕ

Η Τζένη Μπότση επιλέγει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Κάθεται απέναντι στη Σία Κοσιώνη. Έχει πια αποφασίσει να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που δεχτηκε το 1994 από πολύ γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη. Είχε μόλις τελειώσει τη δραματική σχολή και ήταν έτοιμη να εκπληρώσει το όνειρό της. Ήταν μόνο 22 ετών. Ο τότε σκηνοθέτης επικοινώνησε μαζί της και της πρότεινε να είναι η πρωταγωνίστρια σε ένα έργο. Καθότι γίνονταν εργασίες στο θέατρο της είπε να πάνε στο προσωπικό του γραφείο στου Ζωγράφου, το οποίο αποδείχτηκε ότι ήταν ένα διαμέρισμα.

«Είχε έρθει να δει τις πτυχιακές μας εξετάσεις. Μετά από κάποιους μήνες επικοινώνησε μαζί μου και με κάλεσε να πάω σε ένα θέατρο για να με δει για κάποιο έργο. Πήγα στο πρώτο ραντεβού το οποίο έγινε σε κεντρικό θέατρο. Μου είπε πως θα έπρεπε να πάμε στο γραφείο του επειδή εκεί γίνονταν κάποιες δουλειές.

Πήγαμε σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Ζωγράφου. Εκεί έγινε η ακρόαση. Μου είπε να ξεχάσω το κείμενο και θα μου υπαγόρευε εκείνος τι θα λέω. Κάποια στιγμή άρχισαν να έχουν βωμολοχία αυτά που θα έπρεπε να πω, του είπα πως δεν μπορώ να πω αυτά τα εκτός κειμένου λόγια γιατί ήταν χυδαία.

Μου είπε πως το καταλαβαίνει αλλά θα υπάρξει διασκευή του έργου οπότε ίσως να φύγω, να το σκεφτώ και να ξαναπάω μια επόμενη φορά για να συνεχίσουμε. Όντως έφυγα και το σκέφτηκα πολύ. Είπα πως πρέπει να το παλέψω, είναι μεγάλη ευκαιρία για μένα και ξαναπήγα στο ίδιο μέρος. Μου ζητήθηκε να φοράω και φούστα που δεν φορούσα την πρώτη φορά.

Κάποια στιγμή με έβαλε να χορέψω και με γύρισε προς τον τοίχο. Τον ένιωσα μετά από λίγο πολύ κοντά, την ανάσα του, και όταν γύρισα να τον κοιτάξω, είδα ότι αυτοϊκανοποιούνταν. Έπαθα σοκ. Ούρλιαζα, φώναζα και έκλαιγα. Νομίζω ότι και αυτός σοκαρίστηκε με την τόσο έντονη αντίδραση μου. Τότε ήμουν 22 ετών.Ήταν κλειδωμένη η πόρτα, δεν μπορούσα οπότε ανταλλάξαμε κάποιες κουβέντες και μετά έφυγα και δεν το είπα σε κανένα για πάρα πολλά χρόνια. Ξέρω ότι δεν μπορούσα να το πω στους γονείς μου. Δεν θα με ξαναφήναν να ασχοληθώ με το θέατρο. Δεν μπορούσα να το πω στους φίλους μου, δεν μπορούσα να το πω σε κανέναν. Μόνο στην κοπέλα που ήμασταν μαζί στο καμαρίνι μου είπε λίγες ημέρες μετά ”ξέρεις κάτι, με πήρε αυτός τηλέφωνο και μου είπε ότι θέλει να κάνω μια οντισιόν. Και γύρισα και την κοίταξα και της είπα μην πας”. Αυτή η κοπέλα μού έστειλε πριν από λίγες ημέρες μήνυμα και μου είπε ”σε ευχαριστώ που με προστάτευσες”. Είναι η μόνη κοπέλα που κατάφερα να προστατεύσω και για αυτό βγαίνω τώρα. Είχα καταλάβει πως δεν το είχε κάνει μόνο σε μένα, υπήρχαν κι άλλες, πολλές. Δεν είχα το θάρρος να μιλήσω. Ζητώ συγγνώμη από όλα τα κορίτσια μετά από εμένα που δεν είχα το θάρρος να το σταματήσω. Πραγματικά θέλει πολύ θάρρος και αυτή τη στιγμή θέλει θάρρος για αυτό που κάνω. Και ταραζόμαστε όλες. Και οι 14 είμαστε πάρα πολύ ταραγμένες. Μιλάω με γυναίκες στο τηλέφωνο που δεν τις ξέρω και νιώθουμε σαν να μιλάμε με την αδερφή μας, συγκινούμαστε, κλαίμε. Τώρα δεν φοβόμαστε. Θέλουμε να σταματήσει αυτό εδώ. Φτάνει, κάθε μορφή βίας».

Με δάκρυα στα μάτια η Τζένη Μπότση μιλά για την κόρη της. «Θα της δείξω ότι και εγώ θα πω την αλήθεια χωρίς να φοβάμαι. Και τώρα δεν φοβάμαι».

Στιγμιότυπο από "The Bachel 

THE BACHELOR, ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΖΟΝ. ΓΙΑΤΙ;

Το ''The Bachelor'' για δεύτερη τηλεοπτική χρονιά εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες μας. Τη θέση του Παναγιώτη Βασιλάκου πήρε ο Αλέξης Παππάς και το νυφοπάζαρο ανανέωσε τη σύνθεσή του με νέο υλικό έτοιμο να τα δώσει όλα για να κερδίσει το πολυπόθητο τρόπαιο. Ένα άστοχο φορμάτ που δεν θα έπρεπε να είχε επιλεχθεί εξαρχής από το κανάλι. Πάνω από 20.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε διαδικτυακό ψήφισμα με αίτημα να κοπεί το ριάλιτι, αναφέρονται τα εξής: «Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει τη γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία κορυφώνεται, εμείς ζητάμε ισότητα, δημοκρατία». Με την ελπίδα να ήταν η τελευταία χρονιά που είδαμε The Bachelor.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...