Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021

Οι ευρωπαίοι εκδότες κλείνουν συμφωνίες με Facebook – Google!...

 
Μετά την Αυστραλία, οι πολυεθνικές πλατφόρμες του Facebook και της Google συζητούν με τους ευρωπαϊκές εταιρείες media και τις ενώσεις εκδοτών για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Πριν από... λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην ένωση γάλλων εκδοτών APIG (Alliance de la Presse d’Information Generale), η οποία εκπροσωπεί ορισμένες από τις μεγάλες εφημερίδες, όπως η «Le Monde», η «Le Figaro» και η «Liberation»....

Τα οικονομικά δεδομένα της συμφωνίας πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία στηρίζεται στη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία του 2019, που έγινε νόμος του κράτους της Γαλλίας ήδη από το 2020, δεν έγιναν γνωστά. Ωστόσο οι εκδότες είχαν καταλήξει προηγουμένως σε συμφωνία με τις δημοσιογραφικές ενώσεις για την ποσοστιαία αμοιβή των δημοσιογράφων επί των δικαιωμάτων που θα εξασφαλιστούν από τις διεθνείς πλατφόρμες.

Οι αντίστοιχες διαπραγματεύσεις με την Google είναι σκληρές, καθώς αρχικά η πλατφόρμα, όπως και στην Αυστραλία, αρνήθηκε οποιαδήποτε αμοιβή σε εκδότες. Ξεχωριστές συζητήσεις διεξάγουν με τις πλατφόρμες τα πρακτορεία ειδήσεων και οι ενώσεις τηλεοπτικών σταθμών. Στα πρότυπα της Γαλλίας διεξάγονται συζητήσεις και με τους γερμανούς εκδότες.

mediagr.org

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.