Control - Alt Right - Delete...

0


 
Από τη στιγμή που οι θεωρίες αυτές θα ακουστούν δημόσια, χτυπάνε κατευθείαν στο θυμικό των τρομαγμένων ψηφοφόρων της τάξης και της ασφάλειας. 

Ακόμα κι αν καταρρίπτονται εύκολα με την απλή λογική και με ακράδαντα επιχειρήματα, η ζημιά έχει ήδη γίνει. Αυτή την κατεύθυνση υπηρετούν συγκεκριμένα μίντια, όπως... 

το αμερικανικό ειδησεογραφικό κανάλι Fox News, το οποίο μέρα νύχτα προπαγανδίζει ψεύτικες ειδήσεις. Καμία σημασία δεν έχει το ότι έχει αποδειχτεί το αντίθετο· για τον πιστό τηλεθεατή του ΣΚΑΪ –κατά πολλούς, το ελληνικό αντίστοιχο του Fox News– ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ένας τοξικομανής που πήγε να ληστέψει με μαχαίρι και οι άνθρωποι που τον σκότωσαν, οι νοικοκυραίοι που προστάτευαν την περιουσία τους. Όπως ακριβώς για τον τηλεθεατή του Fox ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ένας παραβατικός που πήγαινε γυρεύοντας. Στις εξεγέρσεις του κινήματος Black Lives Matter, η alt-right δεν βλέπει παρά έναν όχλο που θέλει να κάνει βανδαλισμούς και πλιάτσικο στα καταστήματα, και απαντάει με το προκλητικό αλλά φαινομενικά συμπεριληπτικό All Lives Matter, υποτιμώντας έτσι το αίτημα για ένα τέλος στο κρεσέντο του αστυνομικού ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.





Ο δεύτερος πυλώνας πάνω στον οποίο δομήθηκε η alt-right αφορά τις άβολες αλήθειες της Ιστορίας που πρέπει να εξαλειφθούν για να μην χαλάνε το σημερινό αφήγημα. Τα παραδείγματα συστηματικής αναθεώρησης είναι άφθονα: ο Χίτλερ ήταν σοσιαλιστής, ο ελληνικός εμφύλιος δόθηκε ανάμεσα σε πατριώτες και συμμορίτες, η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν η αιτία που χάθηκε η Κύπρος και, φυσικά, οι πλατείες των Αγανακτισμένων γέννησαν τη Χρυσή Αυγή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σχετικοποιούνται τα πάντα και πλέον μπορεί ελεύθερα ο πρωθυπουργός να περιγράφει τους συνταγματάρχες της χούντας ως λαϊκιστές, η υφυπουργός της κυβέρνησης Δόμνα Μιχαηλίδου να δηλώνει πως η ελληνική εποποιία της 28ης Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα «εθελοντισμού» και ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος να παίζει στο ραδιόφωνο τον ύμνο τον Ες-Ες σε παράλληλη μίξη με τη φωνή του Στάλιν. Άλλωστε, και ο Στιβ Μπάνον δήλωνε φανατικός του Λένιν. Οι καταγεγραμμένες ιστορικές και πολιτικές έννοιες θολώνουν, χάνουν την όποια κοινωνική τους σύνδεση και αποκόπτονται από κάθε ιδεολογία.

Του Ανδρέα Κύρκου

(απόσπασμα από το Rolling Stone Greece)

e-tetradio.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)