Η κοινωνία που γνωρίζει αλλά πέφτει απ’ τα σύννεφα...


Εγκλήματα, βιασμοί, παρενοχλήσεις, γυναικοκτονίες, βία…και η κοινωνία πέφτει από τα σύννεφα. Πάντα. Δεν άκουσε κανείς τίποτα, δεν είδε, δε μίλησε. Γείτονες που αδυνατούν να πιστέψουν την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που επιδεικτικά αγνοούσαν. «Μη μπλέκεις». Η λογική του ωχαδερφισμού που επιτρέπει στη βία να... συνεχίζει να μολύνει ανθρώπους. «Ήταν καλός άνθρωπος. Δεν είχε δώσει δικαιώματα. Ήταν οικογενειάρχης». Βλέπετε, άλλο οικογενειάρχης, άλλο αναρχικός.

Κι όμως τα σημάδια είναι εκεί. Στα μαυρισμένα μάτια της γυναίκας που προσπέρασες. Στις φωνές του διπλανού διαμερίσματος που μοναχά χαμήλωσες την τηλεόραση για να τις ακούσεις. Στον συγχωριανό σου που συνάντησες στον δρόμο και καυχήθηκε πως κουμάντο κάνει εκείνος και «να της ρίχνεις και δυο σφαλιαρίτσες δεν πειράζει, άντρες είμαστε». Ο συγχωριανός που γελούσε με ανέκδοτα του τύπου «χτύπα τη γυναίκα σου κάθε πρωί. Εσύ μπορεί να μη ξέρεις γιατί, αυτή ξέρει».

Τα περιστατικά βίας δεν είναι μεμονωμένα. Είναι πολλά και παντού. Και το ξέρουμε. Και ο σύγχρονος Νεοέλληνας νοικοκυραίος το ξέρει. Εκείνος που λέει «άσε, που να μπλέκω τώρα» κι έπειτα δηλώσει στα τηλεοπτικά παράθυρα έκπληκτος. Εκείνος που λέει «προχώρα γρήγορα να φύγουμε μη μπλέξουμε». Εκείνος που πατάει γκάζι και προσπερνάει.

Τα ΜΜΕ παίζουν σημαντικό ρόλο και σ’ αυτές τις περιπτώσεις. Θρέφουν γενιές με επικίνδυνα αφηγήματα. Για παράδειγμα, αναφορικά με την υπόθεση μετά τις μηνύσεις και τις καταγγελίες των ηθοποιών για το #metoo, όπως του Νίκου Σ., γνωστό site είχε θέμα με τίτλο «Η παλιά ξεχασμένη τέχνη του κολλητηριτζη στα αθηναϊκά αστικά λεωφορεία». Αστείο, ε; Επικίνδυνο. Τα Μέσα που γνώριζαν για πολλές περιπτώσεις του ελληνικού #metoo αλλά σιώπησαν και η ελληνική «σόουμπιζ» που παραδέχτηκε πως δεν έπεσε από τα σύννεφα με πολλές καταγγελίες κατά ηθοποιών για σεξουαλικά αδικήματα. Αλλά σιωπούσε.

Η κοινωνία μπροστά σε κάθε φρικαλεότητα πέφτει απ’ τα σύννεφα. Η ίδια η κοινωνία που αναπαράγει πατριαρχικά στερεότυπα. Στερεότυπα ματσίλας. «Γιατί φοράει κοντή φούστα;», «προκάλεσε», «γιατί γύρισε αργά σπίτι», «τη ζήλευε».Αυτή η κοινωνία έδωσε το δικαίωμα στους «ισχυρούς» να νιώθουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν. Μεγάλωσε τέρατα κι ύστερα πέφτει απ’ τα σύννεφα. Οικογένειες που πέφτουν απ’ τα σύννεφα αλλά μεγάλωσαν τα βλαστάρια τους με επικίνδυνες απόψεις.

«Ήταν λίγο οξύθυμος» θα πουν, «είχε οικονομικά προβλήματα». Θα δηλώσουν με κάθε τρόπο έκπληκτοι οι γείτονες για να κουκουλώσουν την απάθειά τους. Τι κι αν -σε πολλές περιπτώσεις- πριν διαπραχθεί το αδίκημα, η αστυνομία ήταν ενήμερη; «Κανείς δεν το περίμενε»…

thepressproject.gr