Οργισμένες αντιδράσεις...

0

 
Καζάνι που βράζει και πάλι η αγορά, με τους ανθρώπους του λιανεμπορίου να βλέπουν πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει την ενίσχυση των σούπερ μάρκετ εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του εμπορικού κόσμου της χώρας, με την επιλεκτική επιβολή μέτρων που ανακοίνωσε... το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Αντί να συζητάμε για την Κυριακή, που είμαστε ανοιχτά, τις μεγάλες προσφορές στα καταστήματα, δυστυχώς έχουμε βρεθεί μπροστά σε νέο πισωγύρισμα», είπε χαρακτηριστικά στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Open ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης.

Η εφαρμογή των νέων μέτρων «σίγουρα θα φέρει τεράστια δυσλειτουργία στην αγορά», όπως σημείωσε, αλλά «πέραν αυτού, από χτες που ανακοινώθηκαν τα μέτρα, παίρνω πάρα πολλά μηνύματα από συναδέλφους, που θέτουν πολύ απλά ερωτήματα:

γιατί νέα μέτρα στο λιανεμπόριο όπου τηρούνται απόλυτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ένας κλάδος στον οποίο είναι εμβολιασμένο σχεδόν κατά 100% και το προσωπικό και οι ιδιοκτήτες;
γιατί διαφορετική αντιμετώπιση σε κλάδους του λιανεμπορίου, π.χ. μέτρα στο λιανεμπόριο που είναι στο δρόμο, που πουλάει ρούχα ή παπούτσια, ενώ εξαιρούνται σούπερ μάρκετ, μεγάλα καταστήματα, όπου εκεί ο κόσμος θα μπει να καταναλώσει και δυστυχώς θα βρει και ανταγωνιστικά προς την υπόλοιπη αγορά προϊόντα.

«Δεν είναι δυνατόν ένα κατάστημα με έναν εργαζόμενο ή μόνο τον καταστηματάρχη να υποδέχεται τον πελάτη στην πόρτα, να κάνει τον έλεγχο, να βρεθεί μέσα να τον εξυπηρετήσει, να του κόψει την απόδειξη και όλο αυτό να λειτουργήσει με ασφάλεια ώστε να μην βρεθεί μπροστά σε ένα μεγάλο πρόστιμο γιατί κάποιος μπήκε και δεν πρόλαβε να τον ελέγξει» τόνισε.

Ακόμη περισσότερο, κατά τον ίδιο, ή θα βρεθεί μία «άλλη λύση ή θα πρέπει αυτό να εφαρμοστεί στο σύνολο της αγοράς, σε κάθε κλάδο που έχει εξαιρεθεί, δηλαδή και τα σούπερ μάρκετ, ώστε να πούμε ότι θα έχει ένα αποτέλεσμα σύντομο … δυστυχώς έχουμε έναν κλάδο που θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά, γι’ αυτό και στο παρελθόν απαγορευόταν η πώληση συγκεκριμένων ειδών … όλοι καταλαβαίνουμε ότι εφόσον ζητάμε από ένα μικρό κατάστημα να κάνει ελέγχους στην πόρτα, αντίστοιχα θα μπορούσαμε να το ζητήσουμε και από μεγάλο κατάστημα, που έχει υποδομή, security, θα μπορούσε πολύ πιο εύκολα να το κάνει». «Τα μηνύματα που φτάνουν στην σελίδα του Εμπορικού Συλλόγου είναι σε αυτή την κατεύθυνση, τι θα απαντήσουμε σε αυτούς που λένε “γιατί στο μεγάλο κατάστημα δεν γίνεται έλεγχος και πρέπει να γίνει στο μικρό;”», όπως είπε ο κ. Καφούνης.

Εξάλλου, ο ίδιος υπογράμμισε την ζημιά που κάνει η συνολική συζήτηση για την ακρίβεια από το άλμα του κόστους της ενέργειας, την ώρα που όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο «έδειξαν ότι στην ένδυση και την υπόδηση υπάρχει αποπληθωρισμός, τα προϊόντα φτήνυναν, να το ξεκαθαρίσουμε. Υπάρχει ακρίβεια σε συγκεκριμένους κλάδους, όχι όλους».

«Αδιαμφισβήτητα, πρέπει τώρα να βρούμε μια λύση για να λειτουργήσει σωστά η αγορά. Τα μέτρα όπως ανακοινώθηκαν χτες θα φέρουν αντιδράσεις και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα δούμε πτώση στην κίνηση στην αγορά. Και το κρισιμότερο, εξαιρέσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου δεν είναι αποδεκτές, πρέπει σε κάθε περίπτωση να βρεθεί λύση για να λειτουργεί ομαλά η αγορά και δίκαια. Οτιδήποτε άλλο, θα φέρει αντιδράσεις», όπως προειδοποίησε ο κ. Καφούνης.

Οργισμένες αντιδράσεις και από τον κλάδο της εστίασης

Oργισμένοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης με τα νέα μέτρα, καθώς όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), ο κλάδος μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown, αφού τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε  η  κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας,  τα οποία προβλέπουν rapid test και για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων της εστίασης περιορίζουν σημαντικά την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων του κλάδου.

Η ΠΟΕΣΕ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με τα μέτρα που ανακοίνωσε εργαλειοποιεί και πάλι τις επιχειρήσεις της εστίασης χωρίς να παίρνει αντισταθμιστικά μέτρα που να καθιστούν βιώσιμο τον κλάδο, ενώ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου.

Τα τέσσερα μέτρα που ζητούν για να επιβιώσουν

Οι επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα δημιουργούν τεράστια προβλήματα και θέτουν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων. Η ΠΟΕΣΕ και τα μέλη της, προτρέπουν  τους πολίτες  αλλά και τους εργαζομένους  του  κλάδου να εμβολιαστούν,  όμως  συνεχίζει να εμμένει στην ανάγκη η  κυβέρνηση να στηρίξει με πρόσθετα  αντισταθμιστικά μέτρα τις επιχειρήσεις όπως:

-Ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου με νέα προγράμματα μη επιστρεπτέας προκαταβολής

-Μετάθεση των πληρωμών των προηγούμενων επιστρεπτέων προκαταβολών μετά την 1η Ιανουαρίου 2023

-Νομοθετική παρέμβαση στο θέμα των ενοικίων των επιχειρήσεων

-Δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας

«Στόχος όλων είναι να αντιμετωπιστεί  η πανδημία με τις λιγότερο δυνατόν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές  αλλά παράλληλα οι επιχειρήσεις  να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται, να διασωθούν θέσεις εργασίας στον κλάδο και να μην μετρήσουμε νέα λουκέτα», καταλήγει η ανακοίνωση...

thepressproject.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)