Σκάνδαλο αναθέσεων...

0

Με παράνομες μεθοδεύσεις και σκανδαλώδεις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, οι οποίες αύξησαν ιλιγγιωδώς τα χρηματικά ποσά που μπορεί να διαθέσει ένας φορέας της γενικής κυβέρνησης με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εξυπηρετεί το περιβάλλον της συζύγου του... πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι, αφού έχει διαθέσει χρήματα σε εταιρεία του συζύγου πρώην συνεργάτιδάς της. Οπως αποκαλύπτει το Documento, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία αποτελούσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της κυβέρνησης, έχει μετατραπεί σε οικογενειακό παραμάγαζο που εξυπηρετεί σκανδαλωδώς φίλους της οικογένειας Μητσοτάκη.

Πρωταγωνίστρια της υπόθεσης που αποκαλύπτει σήμερα το Documento είναι η Αθηνά Χατζηπέτρου, η οποία έχει προκαλέσει αναστάτωση καθώς έχει καταγγελθεί επισήμως στους αρμόδιους φορείς και για εργασιακό bullying σε βάρος υφισταμένων της, ενώ παράλληλα καυχιέται στην τράπεζα ότι γνωρίζει τη Μ. Γκραμπόφσκι από τη Γερμανία. Επιλογή του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, παρά τις γενικότερες διαφωνίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα για το πρόσωπό της, η Αθ. Χατζηπέτρου ανέλαβε πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας τον Φεβρουάριο του 2020 κατόπιν σχετικής απόφασης της γενικής συνέλευσης.

Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα η Αθ. Χατζηπέτρου εμφανίζεται να έχει εμπλακεί σε σκάνδαλο που είχε αποτέλεσμα την εξυπηρέτηση «ημετέρων», οι οποίοι έχουν εισπράξει πολλές χιλιάδες ευρώ με παράνομες διαδικασίες, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν σε βάθος από τη Δικαιοσύνη. Συμπτωματικά ίσως, στη διάρκεια της θητείας της, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα προσελήφθη η εμπλεκόμενη στην υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ και εκλεκτή του Αδ. Γεωργιάδη Κατερίνα Πολύζου, η οποία διώκεται, όπως επίσης αποκαλύπτει το Documento, και έχει ζητηθεί η παραπομπή της σε δίκη για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις απιστίας σε βάρος του δημοσίου, σε βαθμό κακουργήματος.

Και στο βάθος… Μαρέβα

Προκειμένου να μοιράσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ δημόσιου χρήματος σε εκλεκτούς, η Αθ. Χατζηπέτρου, η οποία φρόντισε να εξασφαλίσει και ιδιαίτερες πολυτέλειες και για την ίδια, διεκδίκησε και πέτυχε την αλλαγή του πλαισίου που αφορά τις απευθείας αναθέσεις. Ετσι, καταφέρνοντας χάρη στη δική της διπλή ψήφο να υπερκεράσει τα εμπόδια που ευλόγως έθεταν μέλη της διοίκησης τα οποία οσμίζονταν το σκάνδαλο, εξασφάλισε ότι τρεις συγκεκριμένες εταιρείες θα εισέπρατταν σημαντικά ποσά.

Μια από αυτές ανήκει στο ζεύγος Δεληδάκη – Γκρελλόνι. Η τελευταία είναι στέλεχος και στο fund Endeavor το οποίο είχε ιδρύσει η Μ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία δεν είναι κρυφό ότι διατηρεί με την Αθ. Χατζηπέτρου άριστες φιλικές σχέσεις. Το έργο που η Αναπτυξιακή Τράπεζα ανέθεσε στις τρεις εταιρείες κόστισε στο ελληνικό δημόσιο 480.000 ευρώ περίπου μαζί με τον ΦΠΑ.

Πώς στήθηκε το σκάνδαλο

Η Αθ. Χατζηπέτρου κλήθηκε μόλις οκτώ μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της να υλοποιήσει τη μεταστέγαση των γραφείων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στο πλαίσιο αυτό, στις 30 Οκτωβρίου 2020, δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της τράπεζας πρόσκληση σχετικά με τη δήλωση ενδιαφέροντος για τη μίσθωση ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ΑΕ. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2021 επιλέχθηκε ανάδοχος για τη μίσθωση ακινήτου, στα σημερινά γραφεία της τράπεζας, επί της οδού Μιχαλοκοπούλου 80 στην Αθήνα, στο κτίριο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. Αν και άρτιο οικοδομικά, το κτίριο είχε ανάγκη εσωτερικών εργασιών. Επρεπε συγκεκριμένα να διενεργηθούν ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες, αλλά και να τοποθετηθούν χωρίσματα ώστε ο χώρος να είναι έτοιμος προς χρήση.

Η ανάγκη διενέργειας των παραπάνω εργασιών αντιμετωπίστηκε, όπως αποκαλύπτεται, ως ιδανική ευκαιρία προκειμένου να εξυπηρετηθούν τρεις συγκεκριμένες εταιρείες, για χάρη των οποίων η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προέβη σε παρανομίες παρότι τουλάχιστον τα μισά μέλη της διοίκησης εξέφρασαν διαφωνίες. Ο κανονισμός προμηθειών της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ο οποίος είχε εγκριθεί από τη γενική συνέλευση τον Απρίλιο του 2020, επί διοίκησης δηλαδή της Αθηνάς Χατζηπέτρου, προέβλεπε ότι η τράπεζα μπορεί να συνάψει συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 20.000 ευρώ. Σε περίπτωση ωστόσο που η αξία ενός έργου υπερέβαινε το ποσό αυτό και έως του ποσού των 40.000 ευρώ ή των 60.000 ευρώ σε επείγουσες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, η τράπεζα είχε την υποχρέωση να διενεργεί σχετική έρευνα και να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς. Τα όρια αυτά φαίνεται ότι δεν επέτρεπαν την ανάθεση του έργου, συνολικού κόστους περίπου 480.000 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ, στις εταιρείες που τελικώς ανέλαβαν την υλοποίησή του και πληρώθηκαν γι’ αυτό. Ετσι, ως λύση προκρίθηκε η αύξηση των ορίων που προέβλεπε ο κανονισμός προμηθειών.

Με «βαριά» υπογραφή

Η μεθόδευση ολοκληρώθηκε στις 8 Απριλίου 2021, λίγες ημέρες προτού το έργο κατατμηθεί –επίσης παρανόμως– και δοθεί στις τρεις εταιρείες, όταν η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ενέκρινε τις αλλαγές. Σύμφωνα με αυτές, η τράπεζα θα μπορούσε πλέον να συνάψει συμβάσεις με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης για ποσά που δεν υπερβαίνουν τις 30.000 ευρώ, ενώ μέχρι του ποσού των 130.000 ευρώ ή των 180.000 ευρώ σε επείγουσες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις η τράπεζα θα είχε απλώς την υποχρέωση να διενεργεί σχετική έρευνα και να διαπραγματεύεται με τουλάχιστον τρεις οικονομικούς φορείς. Είναι ενδιαφέρον ότι με τις τροποποιήσεις διαφώνησαν τα τρία από τα έξι μέλη της διοίκησης της τράπεζας και συγκεκριμένα η Χαρά Απαλλαγάκη και οι Δημήτρης Σκάλκος και Αλέξανδρος Κρητικός. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Documento, στην επίμαχη συνεδρίαση του ΔΣ οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις των τριών μειοψηφούντων εκφράστηκαν σε έντονο ύφος. Παρά ταύτα, οι αλλαγές εγκρίθηκαν αφού προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας, όπως στην προκειμένη περίπτωση, η ψήφος της προέδρου, δηλαδή της Αθ. Χατζηπέτρου, έχει διπλή βαρύτητα.

Παράνομες οι τροποποιήσεις

Οι τροποποιήσεις στον κανονισμό, όπως καταγγέλλεται και όπως προκύπτει από στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, είναι παράνομες. Στην προκειμένη περίπτωση το συνολικό κόστος του έργου, δηλαδή οι ηλεκτρολογικές και οικοδομικές εργασίες και η τοποθέτηση διαχωριστικών, έφτανε τις 385.900 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Ετσι, προκειμένου να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προχώρησε στην κατάτμηση ενός ενιαίου στην πραγματικότητα έργου, παρακάμπτοντας τις διατάξεις του νόμου οι οποίες προβλέπουν ότι για έργα των οποίων η αξία ξεπερνά τις 209.000 ευρώ όχι απλώς δεν μπορεί να γίνεται απευθείας ανάθεση, αλλά πρέπει να πραγματοποιείται ηλεκτρονικός διαγωνισμός. Στην προκειμένη περίπτωση το έργο είναι μεγαλύτερης αξίας, αλλά η σαλαμοποίησή του στα τρία κατέστησε τις διαδικασίες νομιμοφανείς, σίγουρα όμως όχι νόμιμες. Στην πραγματικότητα, όπως τόνισαν στο Documento πηγές της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αποφασίστηκε να γίνει παράνομα η κατάτμηση ακριβώς επειδή η δαπάνη υπερέβαινε τις 209.000 ευρώ.

Ενδεικτικό άλλωστε της εξόφθαλμης, εν προκειμένω, παρανομίας είναι και το γεγονός ότι σε άλλες περιπτώσεις η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πραγματοποίησε ανοικτούς διαγωνισμούς, ακόμη και για έργο το οποίο θα κόστιζε μόλις 20.000 ευρώ, ενώ περίπου το ίδιο διάστημα προκήρυξε διαγωνισμό για έργο αξίας 125.000 ευρώ, το οποίο τελικά κατακυρώθηκε σε ανάδοχο με αντίτιμο 79.855 ευρώ, χαμηλότερο δηλαδή του αρχικού προϋπολογισμού της τράπεζας.

Τελικά, μόλις 13 ημέρες μετά τις παραπάνω σκανδαλώδεις τροποποιήσεις, συγκεκριμένα στις 21 Απριλίου 2021, οι εργασίες που απαιτούνταν ώστε το κτίριο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να καταστεί λειτουργικό ανατέθηκαν σε τρεις εταιρείες: ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ, MS Management ΑΕ και Blue Harpist ΑΕ. Η πρώτη ανέλαβε να τοποθετήσει γυάλινα διαχωριστικά και πόρτες αντί αμοιβής 128.500 ευρώ, η δεύτερη ανέλαβε οικοδομικές εργασίες αντί αμοιβής 127.900 ευρώ και η τρίτη ανέλαβε τις ηλεκτρολογικές εργασίες αντί αμοιβής 129.500 ευρώ, χρήματα τα οποία, όπως πληροφορείται το Documento, έχουν ήδη εισπράξει.

Δώρα σε συγκεκριμένους

Το σκάνδαλο αποκτά ακόμη μεγαλύτερη διάσταση αν κάποιος αναζητήσει στοιχεία των εταιρειών οι οποίες ανέλαβαν το παρανόμως κατατετμημένο έργο. Κι αυτό διότι οι μεν δύο, δηλαδή η ΕΒΟΛΟΤ ΑΕ και η MS Management ΑΕ, είναι συνδεμένες, η δε τρίτη, δηλαδή η Blue Harpist ΑΕ, η οποία έχει κύριο αντικείμενο εργασιών την εκμετάλλευση δωματίων στα Κουφονήσια, είχε μηδενικό κύκλο εργασιών τόσο το 2018 όσο και το 2019 ενώ, όπως πληροφορείται το Documento, τουλάχιστον μία χρονιά, δηλαδή το 2019, δεν απασχολούσε προσωπικό.

Σύζυγος του ιδιοκτήτη της εν λόγω εταιρείας Κωνσταντίνου Δεληδάκη και μέλος της διοίκησής της είναι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι. Πρόκειται για πρόσωπο το οποίο εργάζεται παράλληλα στο γνωστό fund χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων Endeavor Greece, το οποίο είχε ιδρύσει η Μ. Γκραμπόσφκι. Η Μαρία-Χριστίνα Γκρελλόνι, σύμφωνα με το βιογραφικό της στον επίσημο ιστότοπο της Endeavor, είναι entrepreneur selection & growth manager, δηλαδή είναι εκείνη που αξιολογεί τις εταιρείες startups και επιλέγει μεταξύ άλλων ποιες θα χρηματοδοτηθούν. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για απλή εργαζόμενη, αλλά για κάποια η οποία έχει επιτελικό ρόλο στην εταιρεία ήδη από το 2018, πολύ καιρό δηλαδή προτού η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη αποχωρήσει από το fund που είχε ιδρύσει. Ο Κ. Δεληδάκης από την πλευρά του έχει βασική επαγγελματική δραστηριότητα τη λογιστική, αφού διατηρεί μεγάλο γραφείο στην Αθήνα.

Ομως η Blue Harpist είναι μέρος ενός ευρύτερου σκανδάλου διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Οι δύο άλλες εταιρείες που εισέπραξαν φρέσκο δημόσιο χρήμα από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ανήκουν σε δύο αδέρφια, τους Μαρίνο και Ελένη Σιαπάνη, ενώ έχουν κοινή έδρα στην οδό Ξενοφώντος 14, στο κέντρο της Αθήνας. Ο Μαρίνος και η Ελένη Σιαπάνη διοικούν από κοινού ως μέλη του ΔΣ την ΕΒΟΛΟΤ, ενώ η Ελένη Σιαπάνη εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της MS Management. Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, προτού μετονομαστεί σε MS Management, συμμετείχε παλαιότερα και ο Μαρ. Σιαπάνης. Το όνομα του Σιαπάνη εντοπίζεται παράλληλα σε πλέγμα offshore και στοιχηματικών εταιρειών με έδρα τη Μάλτα.

Πολυτελής διαβίωση

Ιδιαίτερος προβληματισμός στους κόλπους της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας επικρατεί όχι μόνο για τις παράνομες ενέργειες της Αθηνάς Χατζηπέτρου αναφορικά με τους διαγωνισμούς, αλλά κι επειδή, ως φαίνεται, έχει εξασφαλίσει επίσης παρανόμως πολυτέλειες για την ίδια, τις οποίες η κείμενη νομοθεσία απαγορεύει. Η Αθ. Χατζηπέτρου εμφανίζεται συγκεκριμένα να προχώρησε σε μίσθωση αυτοκινήτου 2.000 κυβικών, 300 ίππων και κόστους τουλάχιστον 50.000 ευρώ για την ίδια, ενώ το ίδιο όχημα φαίνεται ότι έχει εκμισθωθεί και για τον αντιπρόεδρο της τράπεζας Παντελή Τζωρτζάκη. Τα δύο υβριδικά οχήματα μάρκας BMW έχουν νοικιαστεί για διάστημα δύο ετών κατά τη διάρκεια των οποίων το δημόσιο θα πληρώνει 748,09 ευρώ τον μήνα χωρίς να υπολογίζεται ο ΦΠΑ.

Πέραν της προφανούς σπατάλης, η εκμίσθωση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι παράνομη, αφού η σχετική νομοθεσία ορίζει ως επιτρεπόμενο ανώτατο όριο κυβισμοαύ υπηρεσιακών αυτοκινήτων τα 1.400 κυβικά και ανώτατο κόστος τις 18.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento, το όχημα της προέδρου Αθ. Χατζηπέτρου πωλείται αντί 52.762 ευρώ, είναι δηλαδή πολύ ακριβότερο απ’ όσο ο νόμος επιτρέπει…

documentonews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)