Ούτε καν ΕΔΕ...

0


 ...για τους τραυματισμούς πυροσβέστη και φωτορεπόρτερ από τα ΜΑΤ.

ΚΚΕ: Κατάργηση των μέσων καταστολής που απειλούν τη ζωή των διαδηλωτών...

Άγρια επίθεση χθες από τα ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στην ειρηνική διαμαρτυρία χιλίων πυροσβεστών, που το καλοκαίρι χαρακτηρίζονταν ήρωες και διεκδικούν μονιμοποίηση των συμβασιούχων, πρόσληψη προσωπικού και περιορισμό των εξουθενωτικών μεταθέσεων.

Η... ΕΛ.ΑΣ. όμως δεν διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, παρά το γεγονός ότι ένας εποχικός πυροσβέστης κινδύνευσε να ακρωτηριαστεί, ένας ακόμα να χάσει την ακοή του ενώ φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείο τραυματίστηκε ύστερα από ρίψη χημικών, κροτίδων κρότου-λάμψης κατά διαδηλωτών έξω από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας στο Μαρούσι.

Η ΓΑΔΑ ανακοίνωσε συκγκεκριμένα «ότι έχει διαταχθεί η διοικητική διερεύνηση περιστατικών τραυματισμού πρώην συμβασιούχου πυροσβέστη εποχικής απασχόλησης και φωτορεπόρτερ, κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο».

Στο παραπάνω βίντεο του newsbomb.gr φαίνεται ο πυροσβέστης δευτερόλεπτα μετά τον τραυματισμό, να δείχνει το ματωμένο χέρι του προς τους αστυνομικούς, ενώ οι συνάδελφοί του έντρομοι φωνάζουν μετά το περιστατικό. Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο «Ιασώ» και ώς το βράδυ βρισκόταν στο χειρουργείο για να σωθεί το χέρι του.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιστράτευσε επίσης την αύρα «Αίαντα» εκτοξεύοντας κατ' επανάληψη νερό υπό πίεση κατά των συγκεντρωμένων, που έφτασαν στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα, για να βρεθούν σε ένα πεδίο μάχης με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ανακοίνωσε πως κατά την διάρκεια των επεισοδίων ο Ορέστης Παναγιώτου, φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΦΕ, «υπέστη διπλό κάταγμα ποδιού μετά από ευθεία ρίψη νερού από τον εκτοξευτήρα του ειδικού μηχανήματος της αστυνομίας. Σύμφωνα με περιγραφές συναδέλφων που έφτασαν στην ΕΦΕ ο συνάδελφος βρισκόταν σχετικά μακριά από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές όταν εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα βρέθηκε στο στόχαστρο της αύρας, η ρίψη της οποίας τον εκτίναξε στον αέρα και κατά την πτώση του υπέστη κάταγμα του ποδιού».

«Τα ειδικά μηχανήματα αυτού του τύπου, οι αύρες, είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο για τους σοβαρούς τραυματισμούς που προκαλούν, ακόμη και θανάτους. Όπως αυτόν του διαδηλωτή Günter Sare στη Φρανκφούρτη, στις 28 Σεπτεμβρίου 1995. Στην προκειμένη περίπτωση εκτός του κίνδυνου που υπάρχει από τέτοια απίστευτα γεγονότα για το δημοκρατικό αίσθημα έχουμε κυριολεκτικά το σακάτεμα επαγγελματία της ενημέρωσης και άλλο ένα χτύπημα στην ελευθερία του Τύπου» σχολιάζει η Ένωση.

Σχόλιο του ΚΚΕ

Ανακοίνωση για τα γεγονότα έξω από το υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, όπου σημειώνει ότι «οι δύο σοβαροί τραυματισμοί, του πυροσβέστη και του φωτορεπόρτερ, αποτέλεσμα της επίθεσης με χημικά και ρίψη νερού από αύρες, στη χτεσινή συγκέντρωση των πυροσβεστών, αποδεικνύουν εκτός των άλλων και την επικινδυνότητα των μέσων καταστολής, που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσους διαδηλώνουν για τα δίκαια αιτήματά τους».

Και τονίζει πως οι «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου για τους σοβαρούς τραυματισμούς, δεν καλύπτονται μέσω των δήθεν ερευνών της ΕΛ.ΑΣ, αυτό που απαιτείται είναι η απόσυρση και η κατάργηση μέσων καταστολής, τα οποία φτάνουν ακόμα και στο σημείο να απειλούν τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα διαδηλωτών».

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)