Γιόγκα, τσάκρα και κοπάνα… από τα εμβόλια...

0


 Η Οζλέμ Ντεμίρμποργκα Καρ δεν πιστεύει στ’ αλήθεια όλα αυτά τα μαγικά. «Είμαι σίγουρα ένα είδος ατόμου που είναι πλήρως με την επιστήμη», λέει η 41χρονη υπάλληλος εταιρείας τηλεπικοινωνιών από το Ρέντινγκ. Δεν πιστεύει σε κρυστάλλους ή λάμπες αλατιού. Αλλά... κατά τη διάρκεια του λοκντάουν του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο του 2020, αισθάνθηκε ασυνήθιστα αγχωμένη και, όπως πολλοί άλλοι, αποφάσισε να εξασκηθεί στη γιόγκα ως ένα μέσο αφαίρεσης άγχους.

«Προσπάθησα να είμαι ανοιχτόμυαλη και ήμουν πρόθυμη να λάβω συμβουλές για να βελτιώσω την ευζωία και την ψυχική μου υγεία», λέει. Έτσι, ακολούθησε μια σειρά από λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως της «σωματικής θεραπεύτριας και επιχειρηματικής προπονήτριας» Φοίβης Γκρινέικρ, γνωστής για τα βίντεό της με γιόγκα, και της «μέντορα πνευματικότητας και γυναικείας ενδυνάμωσης» Κέλι Βιτένγκλ. Ο αλγόριθμος του Instagram έκανε τη δουλειά του. «Ξαφνικά βρήκα τον εαυτό μου να ακολουθεί τόσους πολλούς λογαριασμούς ευζωίας», λέει.

Όταν ξεκίνησε η παροχή του εμβολίου κατά της Covid, η Καρ ξεκίνησε να βλέπει αναρτήσεις που την προβλημάτιζαν, σε ένα εύρος από την ευγενική ανησυχία για τις κοινωνικές συνέπειες του μαζικού εμβολιασμού, ή των πολιτικών που τον υποστηρίζουν, μέχρι την πλήρη απόρριψη της επιστήμης. «Η συζήτηση και ο τόνος των αναρτήσεών τους άλλαξε», λέει. «Αρχικά μιλούσαν για την αυτοφροντίδα και το να είναι κανείς μέρος μιας κοινότητας που φροντίζει ο ένας τον άλλο. Όμως έπειτα ξεκίνησαν να μιλούν περισσότερο για το ότι θα έπρεπε να υπάρχει επιλογή σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Έλεγαν πράγματα όπως: “Το σώμα μου, η επιλογή μου”».

Η Καρ παρακολουθούσε καθώς η Γκρινέικρ έκανε μια ανάρτηση στο Instagram όπου περιέγραφε τα εμβολιαστικά διαβατήρια ως «ιατρικό απαρτχάιντ». Η Βιτένγκλ πήγε ακόμα παρακάτω. Σε ανάρτησή της τον Ιούλιο, η ανεμβολίαστη Βιτένγκλ συνέκρινε τα εμβολιαστικά διαβατήρια με τον κοινωνικό διχασμό που έγινε ορατός κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος και μίλησε για το «χάλι» που προκάλεσε η «ιδεολογία του δυτικού συστήματος υγείας». «Δεν μας δείχνουν την πλήρη εικόνα», κατέληξε η Βιτένγκλ σε μία ανάρτηση που έλαβε το «like» της Γκρινέικρ. Η τελευταία στη συνέχεια κάλεσε τη Βιτένγκλ στο podcast της, όπου συζήτησαν την ολέθρια επιρροή της «Big Pharma» και ανέδειξαν τη δουλειά του αμφιλεγόμενου γιατρού Ζακ Μπους, τον οποίο ερευνητές του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ έχουν αποκαλέσει «αρνητή της Covid».
 
Τέτοιες απόψεις δεν είναι σπάνιες στην κοινότητα της ευζωίας. Αν μη τι άλλο, είναι στην ηπιότερη πλευρά του φάσματος. Οι αντιεμβολιαστικές ή εμβολιο-διστακτικές στάσεις είναι τόσο κοινές στους διαδικτυακούς κύκλους ευζωίας, όσο τα γραφικά χρώματος παστέλ και οι στάσεις ασάνα στην παραλία το ηλιοβασίλεμα. «Οι άνθρωποι είναι στ’ αλήθεια μπερδεμένοι για το τι συμβαίνει», λέει ο Ντέρεκ Μπέρες, συμπαρουσιαστής του Conspirituality, ενός podcast για τη σύγκλιση των θεωριών συνωμοσίας και της ευζωίας. «Γιατί η εκπαιδεύτρια γιόγκας μοιράζεται χάσταγκ των QAnon;».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη info-war.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)