Δίχως ιερό και όσιο...


 Ψυχρολουσία υπέστησαν οι ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου μετά το ιερό άδειασμα που προκάλεσε το περιεχόμενο της πρόσφατης εγκυκλίου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Η επιδίωξη του κυβερνητικού επιτελείου να πλασάρει την προτροπή της Εκκλησίας προς τους ανεμβολίαστους πιστούς να πραγματοποιούν rapid test ως απότοκο συνεννόησης με το πρωθυπουργικό επιτελείο πυροδότησε τη δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου. Η... διαρροή των συνεργατών του αρχιεπισκόπου ότι η Εκκλησία δεν είναι εργαλείο εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων, σε συνδυασμό με την ακύρωση του γαλάζιου αφηγήματος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ιεράς Συνόδου καθιστούν την κυβέρνηση έκθετη ακόμα και στο προνομιακό χριστεπώνυμο πλήθος.

Το γαλάζιο φιάσκο

Η χρονική αλληλουχία των γεγονότων άλλωστε δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες από τους «αγιογράφους» του πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου -όπως πιστοποιεί το σχετικό δελτίο Τύπου- πραγματοποιήθηκε στις 3 Νοεμβρίου, όταν και ο πρωθυπουργός επιχειρηματολογούσε, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, υπέρ των εξαιρέσεων στους λατρευτικούς χώρους! Επιπλέον, η εμφατική αναφορά στο κείμενο της εγκυκλίου ότι τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια επιφορτίζονται με την αρμοδιότητα της τήρησης των μέτρων ακυρώνει πλήρως τον Κ. Μητσοτάκη, που επικαλέστηκε την έλλειψη υπευθύνων στις εισόδους των ναών για τη μη εφαρμογή των rapid tests στους πιστούς! Σημειώνεται επίσης ότι και ο  Άδωνις Γεωργιάδης είχε σπεύσει να δηλώσει ότι η Εκκλησία κινήθηκε μόνη της και αυτοβούλως.  Όπως είπε, η ίδια η Εκκλησία έβγαλε εγκύκλιο χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης. "Μόνη της, όχι επειδή το επέβαλε το κράτος" τόνισε χαρακτηριστικά. Φυσικά, η κυβέρνηση αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν λέει "ναι ή όχι στην είσοδο ανεμβολίαστων πολιτών μόνο με τεστ και στις εκκλησίες".

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αποτέλεσε ράπισμα και για τα γαλάζια στελέχη που, βαδίζοντας στον δρόμο της Δεξιάς του Κυρίου -Θ. Πλεύρης,  Άδ. Γεωργιάδης, Στ. Πέτσας-, διατράνωναν την υψηλότερη αξία της θρησκευτικής λατρείας σε σχέση με μια επίσκεψη στο κομμωτήριο ή στα εμπορικά καταστήματα.

Πρωθυπουργός εκτός τόπου και χρόνου

Κρύος ιδρώτας, ωστόσο, έλουσε πολλούς βουλευτές της Ν.Δ. και στελέχη του κόμματος από την εικόνα του πρωθυπουργού στην τηλεοπτική συνέντευξη στο Mega. Επιδεικνύοντας μια χαλαρή στάση που αποτυπώνει την πλήρη απόσταση από την πραγματικότητα, ισχυρίστηκε πως "δεν έχει ξεφύγει η πανδημία", θεωρώντας ότι διαθέτει ακόμα αντοχές το ΕΣΥ! Στον απόηχο των ζοφερών επιστημονικών προβλέψεων κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει plan B, ότι τα μέτρα αναχαίτισης του τέταρτου κύματος είναι επαρκή. Το μέγεθος των αντιδράσεων που εκδηλώθηκε στα κοινωνικά δίκτυα τον οδήγησε σε... ρητορικές αναπροσαρμογές την επόμενη ημέρα στο υπουργικό συμβούλιο. Χωρίς να αποποιηθεί τον ρόλο παρατηρητή, ανακάλυψε ότι "υπάρχει όντως μια σημαντική έξαρση κρουσμάτων", ενώ διαπίστωσε και "μεγάλη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη βόρεια Ελλάδα".

Ανεμβολίαστοι επιτηρητές

Μικροκομματικά ελατήρια επιδεικνύει το επιτελικό κράτος και στο σκέλος των εμβολιασμών. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νεύοντας στο προνομιακό ακροατήριο της Ν.Δ., απέκλεισε την προοπτική επέκτασης της υποχρεωτικότητας στα Σώματα Ασφαλείας και στις  Ένοπλες Δυνάμεις. Επιτομή ωστόσο της αλλοκοτιάς αποτελεί το γεγονός ότι από χθες έχουν ξεχυθεί για ελέγχους στην τήρηση των υγειονομικών μέτρων 8.000 αστυνομικοί!  Όπως, μάλιστα, είπε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, το 30% των αστυνομικών δεν έχουν εμβολιαστεί!

Μεταμεσονύχτιο lockdown;

Παράλληλα, στον αέρα είναι η δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπάρξει lockdown, καθώς "η πανδημία αφορά μόνο τους ανεμβολίαστους". Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά την πρόταση -που βρίσκεται στο τραπέζι της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων- να απαγορευτεί από τη 1 έως τις 7 το πρωί η κυκλοφορία στις "κόκκινες" περιοχές, κάτι που είναι προφανές ότι θα συρρικνώσει το ωράριο λειτουργίας της εστίασης. Πληροφορίες μάλιστα της ΑΥΓΗΣ αναφέρουν ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη για το αν "θα ακολουθηθεί μια πιο σκληρή γραμμή".

Προβληματισμός στην Κ.Ο.

Σε αυτό το φόντο, στους κόλπους της γαλάζιας Κ.Ο. o προβληματισμός είναι διάχυτος. Το μέλος της παλιάς φρουράς Νικήτας Κακλαμάνης ανέλαβε πριν λίγες ημέρες να καταστήσει σαφές το κλίμα αναταραχής αξιώνοντας από το Μαξίμου ουσιαστικές παρεμβάσεις στο ΕΣΥ με τη μόνιμη κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων. Την ατμόσφαιρα στις τάξεις των βουλευτών επιδείνωσε η ωμή παράθεση της κυβερνητικής αντίληψης για το ΕΣΥ από τον  Άκη Σκέρτσο. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Επικρατείας και έμπιστος συνεργάτης του πρωθυπουργού θεωρεί ότι "δεν υπάρχει και λόγος να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα Υγείας το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ". Βουλευτής της Ν.Δ. που τοποθετείται στην πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς σημειώνει στην ΑΥΓΗ ότι "ο ελιτισμός και η κυνικότητα των συνεργατών του πρωθυπουργού απειλούν να τορπιλίσουν τη σχέση της παράταξης με τα λαϊκά στρώματα".

Χημικά στους... ήρωες

Τέλος, κεντρική στόχευση του επικοινωνιακού επιτελείου του Κ. Μητσοτάκη αποτελεί εφεξής να τεθεί ο πρωθυπουργός εκτός κάδρου της πανδημίας. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσαν ωστόσο οι φωτογραφίες ανεμελιάς από τη Χάλκη κι ενώ σε παράλληλο χρόνο οι αστυνομικές δυνάμεις ασκούσαν αναίτια βία στους "ήρωες των καλοκαιρινών πυρκαγιών" πυροσβέστες.  Ήδη μάλιστα το τελευταίο διήμερο περίσσεψαν οι παραλληλισμοί με την αντιμετώπιση των "ηρώων με τις λευκές μπλούζες" που στο πρώτο πανδημικό κύμα εισέπρατταν το υποκριτικό χειροκρότημα από τα γαλάζια μπαλκόνια...

avgi.gr