Πρωτοβουλία Τσίπρα...

0

 
Συναντήσεις με κόμματα, Δημάρχους, φορείς για κοινό μέτωπο...

Σάρκα και οστά θα επιχειρήσει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στη δημόσια πρόσκληση – πρόκληση σε κόμματα, δήμαρχους, φορείς και συνδικάτα για προτάσεις και λύσεις απέναντι στα αδιέξοδα της κυβέρνησης. Η επιτυχία της πρωτοβουλίας του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει και ως καταλύτης πολιτικών διεργασιών στον... όμορο χώρο του ΚΙΝΑΛ με τους πολιτικούς αρχηγούς να παίρνουν θέση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.
Η δημόσια πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση ενός κοινού μετώπου λύσεων για τα προβλήματα της πανδημίας τα οποία «ο κ. Μητσοτάκης ούτε θέλει ούτε μπορεί» να αντιμετωπίσει από σήμερα θα επιχειρηθεί από τους συνεργάτες του να αρχίσει να μπαίνει στο στάδιο υλοποίησης.

Το εγχείρημα είναι κάτι διαφορετικό από την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα, ωστόσο από την Κουμουνδούρου εκπέμπεται μια αισιοδοξία ότι και αυτή τη φορά κόμματα και αυτοδιοικητικοί θα συνταχθούν για να αντιμετωπιστούν μείζονα θέματα ασφάλειας της υγείας των πολιτών. Αυτό που οδήγησε τον κ. Τσίπρα σε αυτή την πρόταση δεν ήταν άλλο από το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρουσιάζουν μια ενιαία στάση σε επίπεδο κριτικής προς την κυβέρνησης ως προς τα θέματα για τα οποία είτε μέσω των επίσημων ανακοινώσεών τους είτε μέσω δημόσιων τοποθετήσεων στελεχών τους.

Αραίωση των τάξεων στα σχολεία, πύκνωση των δρομολογίων και αποσυμφόρηση στα μέσα μεταφοράς, μέτρα στους χώρους εργασίας, επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας και σε κλάδους που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες και κυρίως το ζήτημα των προσλήψεων και της ενίσχυσης του ΕΣΥ είναι βασικές παράμετροι των αιτημάτων που εκφράζονται.

Δεν επιβάλλεται ατζέντα

Αυτό που ξεκαθαρίζουν πάντως από την Κουμουνδούρου είναι ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα προσεγγίσει τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς ή τους εκπροσώπους τους σε μια λογική επιβολής της δικής του ατζέντας. Δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο ξεκαθαρίζουν επίσης για να μην μπορεί να προχωρήσει το εγχείρημα ή για να παρερμηνευθεί η όποια συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.

«Όποιος είναι ικανοποιημένος από τους χειρισμούς Μητσοτάκη και Πλεύρη ας συνεχίσει» σημειώνει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει με σαφή και τρόπο το στίγμα της πρότασης του Αλέξη Τσίπρα.

Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να ασκηθεί με πιο συλλογικό και πιο θεσμικό τρόπο μια ισχυρή πίεση στον ίδιο τον πρωθυπουργό στην κατεύθυνση λήψης μέτρων ουσιαστικών για την κοινωνία που δοκιμάζεται κάτω από και από νεοφιλελεύθερες εμμονές και πελατειακές λογικές να μην «πετάξει χρήματα» στο ΕΣΥ ή να συνεχίζει να υποβαθμίζει το δημόσιο σχολείο με υπεράριθμα τμήματα εν μέσω πανδημίας και έκρηξης των κρουσμάτων από τη μεταδοτικότητα των παιδιών στο οικογενειακό περιβάλλον.

Στόχος είναι η πίεση αυτή να έρθει και σε επίπεδο κοινωνίας με τη σύμπραξη των Δήμων ώστε για παράδειγμα να θωρακιστούν εκτός από τα σχολεία και δομές ηλικιωμένων ώστε να ενισχυθούν οι εμβολιασμοί ευάλωτων και εκτεθειμένων στον κορωνοϊό ομάδων του πληθυσμού, αλλά και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με θεσμικές πρωτοβουλίες ελέγχου την κυβέρνησης.

Οι υποψήφιοι

Κι αν ως προς το ΚΙΝΑΛ υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία στο να γίνουν αυτές οι επαφές με το ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα για συνεννόηση σε κοινές προτάσεις για την πανδημία εξαιτίας της εκλογικής διαδικασίας, σε μια εβδομάδα από τώρα και ιδιαίτερα από τις 12 Δεκεμβρίου και έπειτα ο επόμενος ένοικος του 6ου ορόφου στη Χαριλάου Τρικούπη 50 θα κληθεί να τοποθετηθεί.

Μέχρι τώρα πάντως οι υποψήφιοι δεν φείδονται κριτικής απέναντι στη ΝΔ και την κυβέρνηση στα θέματα της δημόσιας υγείας. Ωστόσο όλοι ανελλιπώς έχουν αποφύγει να πάρουν συγκεκριμένη θέση και να προτείνουν δύσκολες λύσεις.
Το εγχείρημα του Αλέξη Τσίπρας αναπόφευκτα πιέζει για πολιτικές ξεκάθαρες τοποθετήσεις και αργά ή γρήγορα ο επόμενος πρόεδρος θα κληθεί να τοποθετηθεί επιστρέφοντας στην πραγματικότητα ενός κόμματος που συνεχίσει να κουβαλά το εκλογικό του ποσοστό μέχρι τις επόμενες εθνικές κάλπες...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)