Το Πολυτεχνείο ζει σε πείσμα των καιρών...


Το Πολυτεχνείο συνεχίζει να συγκινεί σχεδόν μισό αιώνα μετά, με χιλιάδες ανθρώπους να περνούν από χθες το πρωί τις ιστορικές πύλες του ιδρύματος για να αφήσουν το πατροπαράδοτο κόκκινο γαρίφαλο και διάφορους συλλόγους ή συνδικάτα να καταθέτουν στεφάνια. Μετά την περσινή βίαιη διακοπή από το λοκντάουν και την κυβερνητική... σπουδή να απαγορεύσει το λαϊκό προσκύνημα, φτάνοντας στο σημείο να επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ σε γυναίκα που πήγε να αφήσει ένα λουλούδι, οι φοιτητικοί σύλλογοι επέστρεψαν στα τραπεζάκια και τον φυσικό τους χώρο...

Φοιτητές από 3 αριστερές παρατάξεις μίλησαν στην «Εφ.Συν.» εξηγώντας τα επίκαιρα αιτήματά τους, όπως η κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη, η ενίσχυση του ΕΣΥ, η προστασία και η διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά και η ανάγκη να γίνουν το συντομότερο δυνατό φοιτητικές εκλογές (δεν έχουν γίνει εδώ και 2 χρόνια) ώστε να νομιμοποιηθούν τα νέα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων.

Μπαίνοντας στο Πολυτεχνείο βλέπουμε στην καγκελόπορτα της Πατησίων ένα απολογητικό σημείωμα από κάποιους ανώνυμους της γενιάς του Πολυτεχνείου προς τους νέους. «Εμείς φέραμε τη 12ωρη εργασία των 400 ευρώ. Συγγνώμη» και «Εμείς, η γενιά του Πολυτεχνείου, ξεπουλήσαμε την Ελλάδα, μην κάνετε το ίδιο» διαβάζουμε.

Από τα μεγάφωνα ακούγονται τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όπως το «Σφαγείο» και το «Θα σημάνουν οι καμπάνες», κρατώντας ολοζώντανο στη συλλογική μνήμη τον μεγάλο συνθέτη που «έφυγε» πρόσφατα.

Το μεσημέρι, ομάδα φοιτητών προχώρησε στην κατάληψη του κτιρίου Γκίνη με αίτημα να παραμείνουν ανοιχτοί οι εσωτερικοί χώροι του Πολυτεχνείου, όπου τα προηγούμενα χρόνια διεξάγονταν εκδηλώσεις αλλά φέτος παραμένουν κλειστοί, με τη διοίκηση του ΕΜΠ να αποδίδει το μέτρο στην πανδημία και να συνεδριάζει ώστε να καθορίσει τη στάση της για το θέμα.

Στα τραπεζάκια συναντήσαμε τον νέο γραμματέα της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνο Βλαχάκη. Πέρα από τον φόρο τιμής στους αγώνες της νεολαίας και των προοδευτικών πολιτών, μας μίλησε για τους σημερινούς αγώνες ενάντια στην αστυνομική αυθαιρεσία, για εργασιακή προοπτική, για ανοιχτό και δημόσιο Πανεπιστήμιο, για την ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και τη δημοκρατία κόντρα στην πρόσφατη επανεμφάνιση φασιστικών ομάδων.

«Το μήνυμά μας είναι ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν το χρέος να μπουν μπροστά στη μάχη απέναντι στον φασισμό, στη μάχη υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας και απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, γιατί το μέλλον μάς ανήκει, μπορούμε και θέλουμε να ζήσουμε αλλιώς», δήλωσε στην «Εφ.Συν.».

Για τη Μυρσίνη Σακελλαροπούλου, μέλος της Αριστερής Ενότητας (ΑΡΕΝ) Νομικής, πέρα από την κατάργηση του νόμου Κεραμέως και της πανεπιστημιακής αστυνομίας, προέχει η διεξαγωγή φοιτητικών εκλογών για την επιστροφή των φοιτητικών συλλόγων στη δημοκρατική ομαλότητα. Τα αιτήματα του Πολυτεχνείου παραμένουν 100% επίκαιρα, εκτιμά, καθώς βλέπουμε την ακρίβεια, τα εργατικά δικαιώματα να υποβαθμίζονται συνέχεια και το δημόσιο και δωρεάν Πανεπιστήμιο να δέχεται αυτή τη στιγμή μια ακραία επίθεση από την κυβέρνηση μαζί με μίσος για οτιδήποτε ριζοσπαστικό μέσα σε αυτό. «Θέλουμε να γίνουν οι φοιτητικές εκλογές το συντομότερο, ιδανικά νωρίτερα από τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μη νομιμοποιημένα Δ.Σ. των φοιτητικών συλλόγων μέσα από τους οποίους θα παλέψουμε ενάντια στον νόμο Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη», καταλήγει.

«Το νήμα και η φλόγα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για μας δεν αποτελεί ένα πολιτικό μνημόσυνο, αλλά την αναγκαία απάντηση που πρέπει να δώσει η γενιά μας με τους αγώνες της», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Δήμος Κουφόπουλος, μέλος της ΕΑΑΚ από τον Φοιτητικό Σύλλογο Μεταλλειολόγων. Για τον Δήμο η εργασιακή προοπτική της γενιάς του διαλύεται και πρέπει να εντείνει τις διεκδικήσεις για πτυχία που θα οδηγούν σε σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και για τους τωρινούς εργαζόμενους ασφαλείς συνθήκες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας. «Δίνουμε το ραντεβού όλο το τριήμερο για να κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν θα υποταχθούμε και δεν θα συμβιβαστούμε με όσους θέλουν να διαλύσουν τον εορτασμό, όπως η κυβέρνηση και η πρυτανεία».

H Eφημερίδα των Συντακτών